Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pljeskavica s balkánskými brambory

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marps Marps

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 367 kJ /
2 239 kcal
Bílkoviny134,90 g
Tuky125,99 g
Vláknina27,30 g
Cholesterol 465 mg
Sodík 5,31 g
Sůl13,00 g
Sacharidy131,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dnes jsem si pro vás připravil jedno chutné, balkánské jídlo, dá se říct přímo národní. Není nijak složité na přípravu, je rychlé a hlavně chutné. Balkánská kuchyně se vymezuje svým středomořským rázem, ale vnitrozemí má kuchyni podobnou té naší, české. Hlavní surovinou je mleté maso (připravuje se z něj čevabi i zmíněná pljeskavica), brambory a slaný balkánský sýr. Krok 2: Pljeskavica je jídlo z mletého masa na grilu nebo na pánvi a svůj název prý odvozuje od „pljesknuti“, kdy se vytvořená placka „pleskla“ na gril a opekla. V Chorvatsku se připravuje ze směsi mletých mas – hovězího, vepřového a skopového. Nám bude stačit směs mletého masa (hovězí a vepřové), kterou koupíte v kdejakém supermarketu nebo si necháte namlít u řezníka. Krok 3: Vezmeme jarní cibulku (jeden svazek) a nasekáme, dále nasekáme kadeřavou petržel. Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme špetku pálivé papriky a vše promícháme s nasekanou cibulkou a petrželí. Vytvoříme cca 100-150 g placičky, vysoké 1 cm, potřeme je olivovým olejem a na grilu nebo na suché pánvi je opečeme dozlatova a dáme do tepla lehce dojít. Krok 4: Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na kolečka cca 1 cm nebo na osminky. Plech nebo zapékací mísu vymázneme olivovým olejem a poklademe bramborami. zlehka osolíme (ne moc, protože balkánský sýr je slaný dost), opepříme a zlehka poprášíme mletou paprikou (směs sladké a pálivé v poměru 90%+10%). Dáme péct. Po zhruba 20 minutách brambory otočíme, pečeme dalších 20 minut a když jsou načervenalé, posypeme je cca 1 cm vrstvou nastrouhaného balkánského sýra. Zapečeme ještě asi 10 minut a po vyjmutí z trouby ozdobíme nasekanou petrželkou.

Zveřejněno 22. 5. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pljeskavica s balkánskými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9NKD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pljeskavica s balkánskými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9NKD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

https://www.enuygun.com/galeri/pristine-de-ne-yeni...
okopírovanou fotku prosím smaž a případně přidej svoji, tak jak je psáno v pravidlech pro přidávání receptů - pokud možno s těmi bramborami;-)

Tématické fráze:
chorvatská pljeskavica, pljeskavica, pljeskavica, chorvatská pljeskavica recept, chorvatska pleskavica, plieskavica, jídlo pljeskavica, chorvatská pleskavica recept, čevabi, pljeskavica recept, plejskavica, balkánská pleskavica, plieskavica recepty, co je pljeskavica, plijeskavica, pjeskavica, chorvatské národní dáme jídlo, pljeskavica recepty, recept pljeskavica, cevabi recept

Suroviny:
maso mleté, cibulka jarní, petrželka zelená, brambory, sýr balkánský, olej olivový, paprika sušená pálivá, zelenina

Přidat fotografie receptu