Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý smrkový med

Mladé smrkové výhonky představují doslova bombu plnou vitamínu C. Jsou měkoučké, a proto se dají konzumovat jen tak nebo přidat například do salátu. My pro vás máme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min + doba louhování výhonků

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, + doba louhování výhonků)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 286 kJ /
7 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 750,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citrony omyjeme a pokrájíme na kolečka. Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny, zalijeme vodou a povaříme 20-30 minut. Krok 2: Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Krok 3: Ještě horký med plníme do sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme na cca 15 minut dnem vzhůru.

TIP: Oblíbené recepty na sirupy a medy

Zveřejněno 8. 5. 2009

Poznámka autorky Merylas

Používá se například do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý smrkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O76N

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý smrkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O76N

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (83)

Katkadenik: napíši vám zprávu, ano? ;-)

Dobrý den, jsem redaktorka webu denik.cz a ráda bych se vás zeptala, zda bych mohla použít vaše fotografie a recept pro náš magazín. Děkuji, Katka

Už se vaří a ta vůně je božská..<3

Dobrý den přeji prosím vás má pro mě někdo rychlou odpověď. Do druhého dne když se to louhuje má to být v hrnci přikryté pokličkou,? Děkuji moc ;-)www.toprecepty.cz

Merylas: za málo:-D, domluvily jsme se nějak a myslím, že to Ketty úspěšně doladila:-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Právě doděláno a jsem nadšená. Moc děkuji za recept :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Dělala jsem smrkový med,byl vynikající.Dnes jsem med dělalala zase,kámoška mě poradila abych tam dala želírku nebo Pektogel.Změna je vidět,mohu doporučit.Nemusí se tak dlouho vařit a výsledek vidíte hned,jak trochu schladne.Do skleniček ho dávám studený.Dělám bezinkový za studena,musí být hlavně vše čisté.Medy za studena mě vydrží 3roky"schovala jsem je,:-p:-p jinak bych to nevěděla,snědli bychom je dříve.

dobrý den. dnes jsem založila na medík. jak dlouho prosim vydrží ? chci ho skladovat ve sklepě :-) děkuji Katka

Jan Kříž: Děkuji za pochvalu.:-K

Jan Kříž 30. 5. 2015 16:25
Moc děkuji za výborný recept,v mládí mě ho dávala maminka a teď ho dávám já vnoučatům,výborná lahodná chuť.

Bibinka, Pavel: Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že jste s výsledkem spokojení.:-K

tonik.murin: Tady mě mrzí, že se nezadařilo.:-( Příště bych vařila kratší dobu i kdyby byla konzistence trochu řidší.:-K

Vybornej recpt už je 9 sklinek ve spížce a zítra se bue pokračovat. super recept:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Merylas: Maru, celá kuchyň mi voní lesem, krásná vůně:yes: ělám ho už po páté a vždy chutná:yes: Bod už jsem dala a fotky také, proto jen chválím a připomínám recept, zrovna rostou nové výhonky ;-):yes:

Simona Kucerova:nevím , no a přitom jsem dělal vše podle postupu , což u mě není zvykem :-) většinou si vše trochu upravím , ale tentokrát jsem byl poctivý a výsledek nikde :-(nevím , no.... nevzdám to zkusím to znovu a budu vařit kratší dobu, snad zhoustne , každopádně děkuji za odpověď , a jsem rád že v tom nejsem sám;-):-)

Karel:Takovéto výrobky jako zkvašené kompoty atd se nevyhazují.Stačí naředit a nebo jen přidat kvasinky a je z toho po 6 týdnech vynikající NEPANČOVANÉ demokratické domácí víno a bez ZDANĚNÍ.

tonik.murin:myslím,že ano:-(mě se to stalo jednou s rybízem když jsem dělala prvně a hned z 10litrové várky,stále mi připadalo,že se to nevaří,nehoustne a finále bylo jak popisuješ ty,chuť vůbec né po rybízu,ale jakoby karamelová,dávali mi rady co s tím,ale už to nebylo ono a musela jsem vše zlikvidovat,nedalo se to použít:-(
Možná někdo poví, kde se stala chyba;-)

Simona Skolakova+: Ahoj Simonko! ;-(Poradím i všem ostatním, nedávat nikdy zdvojené dávky! Já to udělala jednou se švestkami na povidla i když jsem je vařila víc než jednou tolik, nehoustly.:-(( Když jsem je vařila po prvé z jedné dávky (tj. 4kg švestek 60dg. cukru 4hodiny nemíchat!), krásně zhoustly. Vařím si i džemy-marmelády, jakékoli ovoce na 1kg 0.80kg až 1kg cukru nechám do druhého dne rozpustit, pak vařím, ale jen v malém množství asi na 4 až 5 skleniček, míchat!- brzy zhoustne:-D. Moje maminka vařila v hrnci velké množství a vždy jí marmeláda zkaramelizovala, ale ono jí to tak chutnalo. (Mně ne!) Tak to je moje zkušenost!

děvčata poraďte co jsem udělal špatně? med zezačátku vypadal dobře pak ale né a né houstnout a teď z toho mám takovou tmavou hmotu, konzistencí podobnou marmeládě,teda když vystydne a barva je jako spálenej olej ve friťáku..... :-( Chuťově my to připomíná spíš karamel , myslíte že jsem to mohl spálit??? :-((

Mafia:Díky za vyzkoušení a jsem ráda, že recept nezklamal.:-K

Super, hodina vaření, přijde mi, že hustota stačí :yes: díky za recept, jdou s plnit skleničky :-K

Andělka: Hustota se takhle špatně popisuje, ale 2 hodiny je docela dlouhá doba. Nechala bych už tak, po vychladnutí bude hustější a své účinky to bude mít.;-)

Eva: Díky, jsem ráda:-K

Lucie: Pampeliškový jsem dělala kdysi dávno, ale nikdy jsem ho neměla tak hustý, jako třeba normální včelí med. Pokud se nemaže třeba na chleba ale přidává se jen do čaje, tak na hustotě až tak nezáleží. Nevím, podle jakého receptu jste dělala, ale všeobecně platí, že čím déle se vaří, tak se voda odpařuje a "med" houstne.

prosim poradte mi vše jsem udělala jak píšete medik už vařim skoro 2h a stale malo hustymam eště vařit ?;-(

Holky jak to děláte, aby byl ten med hustý? dělala jsem pampeliškový a vůbec mi nezhoustl :((

Letos už jsem vyrazila na výhonky, ani 36. týden těhotenství mě neodradil ( samozřejmě otrhávám jen ty nízko rostlé). Z minulého roku nezbyla ani sklenka, jak je med chutný! Dělám jen ze 100% přírodního cukru, někdy přidám trošku celé skořice na chuť a už si bez něj nedokážu představit zimní čaj :-*

Míša: Díky za pochvalu, jsem ráda, že jsi spokojená:-K

Děkuji za recept,dělala jsem poprvé a udělala jsem půl na půl s pampeliškou a super :-):-):-) Je ve skleničkách a pěkně hustý :yes::yes::yes::yes::yes:

Prima Mama: Děkuji, jsem moc ráda, že recept nezklamal.:-K

:-) výborný . Vyzkoušela jsem a :yes: posílám bodík

Jsem moc ráda, že se recept využívá :-K

lada:jo a nějak jsem to popletla ze začátku - nechala ve studené vodě 24 hodin, pak jsem si vzpoměla, povařila a nechala další den a je ještě lepší než jindy....

udělala jsem ho napůl z pampelišek, napůl ze smrkových výhonků (byla jsem líná nadvakrát) a je fantastický, chuťově se hodně blíží medu.
Jen jsem ty smrkové výhonky sbírala z ořezaných stromů, protože je mi líto obírat čerstvé rostoucí stromečky :-)

Už se to vaří :yes: a chutná výborně:-p Posílám bodík

Tématické fráze:
smrkový med, med ze smrku, smrkový med recept, med ze smrkovych, med ze smrku recept, recept na med ze smrku, med ze smrkových výhonků, smrckovy med, recept na smrkový med, podbělový med, med ze smrčků, med smrkový, med z vyhonku smrku, recepty na med, hustý smrkový med, med ze sedmikrasek, domácí smrkový med recept, med z smrkových výhonků, sirup ze smrkových výhonkú, med recept

Suroviny:
smrkový v ýhonek, citron bio, voda, cukr

Přidat fotografie receptu