Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý smrkový med

Mladé smrkové výhonky představují doslova bombu plnou vitamínu C. Jsou měkoučké, a proto se dají konzumovat jen tak nebo přidat například do salátu. My pro vás máme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min + doba louhování výhonků

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, + doba louhování výhonků)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 286 kJ /
7 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 750,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citrony omyjeme a pokrájíme na kolečka. Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny, zalijeme vodou a povaříme 20-30 minut. Krok 2: Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Krok 3: Ještě horký med plníme do sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme na cca 15 minut dnem vzhůru.

TIP: Oblíbené recepty na sirupy a medy

Zveřejněno 8. 5. 2009

Poznámka autorky Merylas

Používá se například do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý smrkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O76N

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý smrkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O76N

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (83)

Katkadenik: napíši vám zprávu, ano? ;-)

Dobrý den, jsem redaktorka webu denik.cz a ráda bych se vás zeptala, zda bych mohla použít vaše fotografie a recept pro náš magazín. Děkuji, Katka

Už se vaří a ta vůně je božská..<3

Dobrý den přeji prosím vás má pro mě někdo rychlou odpověď. Do druhého dne když se to louhuje má to být v hrnci přikryté pokličkou,? Děkuji moc ;-)www.toprecepty.cz

Merylas: za málo:-D, domluvily jsme se nějak a myslím, že to Ketty úspěšně doladila:-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Právě doděláno a jsem nadšená. Moc děkuji za recept :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Dělala jsem smrkový med,byl vynikající.Dnes jsem med dělalala zase,kámoška mě poradila abych tam dala želírku nebo Pektogel.Změna je vidět,mohu doporučit.Nemusí se tak dlouho vařit a výsledek vidíte hned,jak trochu schladne.Do skleniček ho dávám studený.Dělám bezinkový za studena,musí být hlavně vše čisté.Medy za studena mě vydrží 3roky"schovala jsem je,:-p:-p jinak bych to nevěděla,snědli bychom je dříve.

dobrý den. dnes jsem založila na medík. jak dlouho prosim vydrží ? chci ho skladovat ve sklepě :-) děkuji Katka

Jan Kříž: Děkuji za pochvalu.:-K

Jan Kříž 30. 5. 2015 16:25
Moc děkuji za výborný recept,v mládí mě ho dávala maminka a teď ho dávám já vnoučatům,výborná lahodná chuť.

Bibinka, Pavel: Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že jste s výsledkem spokojení.:-K

tonik.murin: Tady mě mrzí, že se nezadařilo.:-( Příště bych vařila kratší dobu i kdyby byla konzistence trochu řidší.:-K

Vybornej recpt už je 9 sklinek ve spížce a zítra se bue pokračovat. super recept:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Merylas: Maru, celá kuchyň mi voní lesem, krásná vůně:yes: ělám ho už po páté a vždy chutná:yes: Bod už jsem dala a fotky také, proto jen chválím a připomínám recept, zrovna rostou nové výhonky ;-):yes:

Simona Kucerova:nevím , no a přitom jsem dělal vše podle postupu , což u mě není zvykem :-) většinou si vše trochu upravím , ale tentokrát jsem byl poctivý a výsledek nikde :-(nevím , no.... nevzdám to zkusím to znovu a budu vařit kratší dobu, snad zhoustne , každopádně děkuji za odpověď , a jsem rád že v tom nejsem sám;-):-)

Karel:Takovéto výrobky jako zkvašené kompoty atd se nevyhazují.Stačí naředit a nebo jen přidat kvasinky a je z toho po 6 týdnech vynikající NEPANČOVANÉ demokratické domácí víno a bez ZDANĚNÍ.

tonik.murin:myslím,že ano:-(mě se to stalo jednou s rybízem když jsem dělala prvně a hned z 10litrové várky,stále mi připadalo,že se to nevaří,nehoustne a finále bylo jak popisuješ ty,chuť vůbec né po rybízu,ale jakoby karamelová,dávali mi rady co s tím,ale už to nebylo ono a musela jsem vše zlikvidovat,nedalo se to použít:-(
Možná někdo poví, kde se stala chyba;-)

Simona Skolakova+: Ahoj Simonko! ;-(Poradím i všem ostatním, nedávat nikdy zdvojené dávky! Já to udělala jednou se švestkami na povidla i když jsem je vařila víc než jednou tolik, nehoustly.:-(( Když jsem je vařila po prvé z jedné dávky (tj. 4kg švestek 60dg. cukru 4hodiny nemíchat!), krásně zhoustly. Vařím si i džemy-marmelády, jakékoli ovoce na 1kg 0.80kg až 1kg cukru nechám do druhého dne rozpustit, pak vařím, ale jen v malém množství asi na 4 až 5 skleniček, míchat!- brzy zhoustne:-D. Moje maminka vařila v hrnci velké množství a vždy jí marmeláda zkaramelizovala, ale ono jí to tak chutnalo. (Mně ne!) Tak to je moje zkušenost!

děvčata poraďte co jsem udělal špatně? med zezačátku vypadal dobře pak ale né a né houstnout a teď z toho mám takovou tmavou hmotu, konzistencí podobnou marmeládě,teda když vystydne a barva je jako spálenej olej ve friťáku..... :-( Chuťově my to připomíná spíš karamel , myslíte že jsem to mohl spálit??? :-((

Mafia:Díky za vyzkoušení a jsem ráda, že recept nezklamal.:-K

Super, hodina vaření, přijde mi, že hustota stačí :yes: díky za recept, jdou s plnit skleničky :-K

Andělka: Hustota se takhle špatně popisuje, ale 2 hodiny je docela dlouhá doba. Nechala bych už tak, po vychladnutí bude hustější a své účinky to bude mít.;-)

Eva: Díky, jsem ráda:-K

Lucie: Pampeliškový jsem dělala kdysi dávno, ale nikdy jsem ho neměla tak hustý, jako třeba normální včelí med. Pokud se nemaže třeba na chleba ale přidává se jen do čaje, tak na hustotě až tak nezáleží. Nevím, podle jakého receptu jste dělala, ale všeobecně platí, že čím déle se vaří, tak se voda odpařuje a "med" houstne.

prosim poradte mi vše jsem udělala jak píšete medik už vařim skoro 2h a stale malo hustymam eště vařit ?;-(

Holky jak to děláte, aby byl ten med hustý? dělala jsem pampeliškový a vůbec mi nezhoustl :((

Letos už jsem vyrazila na výhonky, ani 36. týden těhotenství mě neodradil ( samozřejmě otrhávám jen ty nízko rostlé). Z minulého roku nezbyla ani sklenka, jak je med chutný! Dělám jen ze 100% přírodního cukru, někdy přidám trošku celé skořice na chuť a už si bez něj nedokážu představit zimní čaj :-*

Míša: Díky za pochvalu, jsem ráda, že jsi spokojená:-K

Děkuji za recept,dělala jsem poprvé a udělala jsem půl na půl s pampeliškou a super :-):-):-) Je ve skleničkách a pěkně hustý :yes::yes::yes::yes::yes:

Prima Mama: Děkuji, jsem moc ráda, že recept nezklamal.:-K

:-) výborný . Vyzkoušela jsem a :yes: posílám bodík

Jsem moc ráda, že se recept využívá :-K

lada:jo a nějak jsem to popletla ze začátku - nechala ve studené vodě 24 hodin, pak jsem si vzpoměla, povařila a nechala další den a je ještě lepší než jindy....

udělala jsem ho napůl z pampelišek, napůl ze smrkových výhonků (byla jsem líná nadvakrát) a je fantastický, chuťově se hodně blíží medu.
Jen jsem ty smrkové výhonky sbírala z ořezaných stromů, protože je mi líto obírat čerstvé rostoucí stromečky :-)

Už se to vaří :yes: a chutná výborně:-p Posílám bodík

Tento med jsem vloni dostala od kamarádky a je moc výborný:yes:tak letos si ho vyrobím sama;-)

Haniccka 3. 6. 2013 15:30
Tak už se to vaří, ale je to pokus bez citronu a nakonec i bez té kyseliny. Nemám ani jedno. Ale si tak nějak říkám, že naše prababičky asi taky citrony ani kyselinu neměli a ten med nejspíš dělaly. Nebo bych mohla ještě zítra skočit do obchodu a citrony koupit. A přidat je pak zítra, trochu povařit, scedit, přidat cukr a pak už postupovat dle receptu.. Hm.. No vyzkouším to a uvidíme. V nejhorším se to zkazí, nebo to nebude dobrý.. Ale už teď to překrásně voní.. :-p

Haniccka 3. 6. 2013 14:21
Holky nemám citrony.. je to podmínka? Nestačila by kyselina citronová? tu bych tu měla .. :-S

Jo jo je jako na obrázku a dobrej.....dík

Ta tinktura na klouby se pije, nebo je na potírání ? Díky, budu zkoušet.

kolik sklenicek je z medu?;-)

mooooc děkuji za recept, uzasny, :-K:-K:-K:-K, udělala jsem poloviční davku, lituju toho, protoze je vybornej:-!:-!:-!:-!;-):-p

Merylas:Merylas, právě jsem ho rozlila do skleniček, je moc dobrej. Dělám ho potřetí podle tebe a vždy je fuč, než vyrostou nové výhonky:-D bodík už jsem dala, tak jen chválu:yes:

Ahoj,včera jsem med dodělala,je krásně tmavý a hustý.Díky za recept.Dnes bude med podroben hodnocení na babinci v hospůdce tak uvidíme jaé budou ohlasy.Marci

rennat:Med zčervená asi po hodině vaření.Můj med je skoro černý,dávám na 1 dávku 1/2kg smrkových a 1/2kg jedlových výhonků,1 citron a 1 litr vařící vody.Svařím 30 min.a nechám 24 hod.louhovat.Potom vymačkám štávu do čistého hrnce,přidám 1 a půl kg cukru a vařím hodinu.Sbírám pěnu.:-p

Zrovna stříhám smrky a mají tolik výhonů, mám med ještě z lońska, ale není ho moc a chutná víc, než pampeliškový a krásně voní, tak je otrhám a bude další medík;-)

rennat:Podle mě jsi dala málo těch výhonků, jinak nevím, ale červený byl u nás vždy;-);-);-)

ja ho nemam červenej jako na obrazku:-((

lze pouzit vyhonky ze stribrnych smrku nebo jen z "obycejnych" :-??

tak tohle musim vyzkoušet ,,,to bude dobrůtka ..dělala jsem ze sedmikrasek ..a věřte nevěřte ,....trochu do sklenice a vodu a byla z toho luxusni limonada ...

mirca75: Miruš, děkuji, jsem opravdu moc ráda a těším se na fotečku od Tebe:-*:-K

Jojo, taky musím jít na to!! je lepší a voňavější než pampeliškový;-)

Merylas:-), tak rok se s rokem sešel a mě tu bytem krásně voní les;-). Medík letos dělám ze 2,5 kg výhonků a už se nemůžu dočkat, až bude hotový. Ještě mám z loňska 2 lahvičky (šetřila jsem s ním:-8), ale letos bude zásoba pěkná. Vojtík tenhle med doslova miluje a já ho ráda používám i v teplé kuchyni - v kombinace s masem je vynikající:yes:. Snad už letos dodám i fotku;-).

Sarovka, díky, jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela a jsi spokojená;-):-K

Merylas, med jsem udělala, ale ochutnala až nyní - na kašel. Je výborný:-8:-K:yes:
Použila jsem třtinový cukr, med má krásnou barvu;-) Díky

Děkuji za milé komentáře:-K
Jinak se omlouvám Angelice, její dotaz jsem opravdu přehlédla a to si nechávám upozornění na komentáře posílat emailem:-8 Těžko přesně odpovědět, já si to už opravdu nepamatuju, jak dlouho jsem u toho stála. Dělám to už tak nějak od oka, plním do sklenic jak trochu zhoustne;-)

Recept na tento báječný med jsem získala ani nevím od koho už před lety. Přesto že preferuji hlavně včelí med tak tenhle vařím každý rok. Dělám ho hodně, moc nám chutná.

Už jsem tu psala jako neregistrovaná.Teď můžu i ohodnotit.Já měla pak ještě zbytek výhonků,ale nestačilo by to a tak jsem ostříhala meduňku a použila do výluju tu.Nic jsem nevážila ,prostě co bylo.Je také moc dobrý.:yes::-K

Dobrý den,medík je fajn,jen nevím jestli ho nevařím přliš dlouho muže mi někdo napsat jak dlouho u toho míchaní stojite ?:-?:-)www toprecepty

Hanka V., jsem opravdu moc ráda, že medík tak chutná:-K Recept pochází z Knihovničky receptů;-)

Tak jsem letos taky vyzkoušela váš medík, napřed jen z kila ale hned druhý den jsem znovu letěla do lesa a vařila rovnou z 5 kilo a musím říct že je luxusní!!!!!!
mockrát děkuju za super nápad!!!
každý rok vařím jen z bezu a pampelišek případně akátu ale tenhle je chuťově úplně odlišný a všichni si ho moc pochvalují :) :yes::yes::yes:

Pájo a Miruš, jsem ráda, že Vás recept nezklamal :-K ještě doporučím abyste vyzkoušely i ten sirup, je jiný.;-)http://www.toprecepty.cz/recept/4736-sirup-ze-smrk...
Miri,tak Tobě se vlastně výhonky na sirup už macerují, jsem se teď dočetla:-)):yes::-* Tak doporučuji všem ostatním, aby vyzkoušeli, jen nevím, jestli už není pozdě..:-)

Merylas:-),tak jsem si nedávno navařila tvůj med a je výborný:-p:yes:.Dělala jsem na zkoušku z kila,ale příští rok otrhám všechny stromy v okolí a pojedu ve velkém;-).Nejdřív jsem po dovaření přemýšlela,jestli ho dát do lahví,nebo ne - pořád jsem chodila ochutnávat a bála se,že nic nezbyde:-8 - ale nakonec jsem nalahvičkovala a je toho 7 ks / 250 ml.Vařila jsem ho hodně do husta,takže má krásnou karamelovou barvu a báječně chutná:-p.Děkuju za bezva recept a při každém ochutnání na tebe budu myslet:-K.Šestá boďka je tvá a vřele ho doporučuji ostatním;-).

Ještě dodám,že jsem měla navíc tak půlkila výhonků,tak jsem k nim přidala meduňku,mátu a sedmikrásky(vše odhadem,prostě jsem doplnila objem jako při medu z výhonů).Zítra přidám cukr a svařím..Je to experiment,ale určo bude dobrý.:-)

Med jsem udělala a je super.Měla jsem asi 3 půlkilovky a trošku na košt.Dala jsem 2 kila cukru a vařila cca 2 hodinky.Je krásně červený a hustý!!!Děkuji za recept:-!:-K:-)

Marťo, já si už opravdu nepamatuju, jak dlouho jsem ten medík vařila. Ale byla to myslím kratší doba, než jsi vařila Ty. Taky ho nemám zrovna moc tuhý, ale memůžu říct, že je zase tekutý. Když ve sklenici vychládne, tak trochu více ztuhne. Určitě ho využiješ i tak ;-) A doporučuju vyzkoušet i sirup, je přidaný tady v podobných receptech, je moc dobrý a voňavý;-)Tak jen doufám, že nejsi moc zklamaná:-K

Dobrý den, tak jsem dneska vařila medík, ale vůbec mi nezhoustnul, byl stále tekutý i po hodině a půl odvařování. Jak dlouho vaříte? Nakonec jsem dala do skleniček ten tekutý a on částečně ztuhnul. :-p Nevím, kde jsem udělala chybu, dala jsem 1,5 kila cukru krupice bílého a půl kila hnědého třtinového. Nevadí tomu ten třtinový :-?

Bibi, tak ses do medu přece jen pustila:-)) máš ho hodně;-):yes:

Merylas, medík mám hotový, dobře chutná a voníííí, když se to vařilo, bylo to, jako bychom měli v bytě celý smrkový les. Těch výhonků jsem měla víc, než je v receptu, ale takovou barvu jako máš ty nemám...mám takovou tmavě hnědou;-)a protože bodík jsem už dávala, přidávám alespoň fotky:-)

Já jen dodám, že recept na med z bezu a lípy je tadyhttp://www.toprecepty.cz/recept/5107-med-z-cerneho...

Žížalko - pozor, jsou 2 typy líp - přesný název ti najdu, ale poznáš je podle listů - chlupatější listy a hladké listy. No a ta s těmi chlupatějšími kvete už teď, kdežto ta s hladkými na přelomu července a srpna. Jen pro rychlé vysvětlení, odborné dám na diskuzi. a já to vím proto, že na zahradě máme oba druhy ;-):-D;-)

Hmmm, tak asi jak kde:-8:-8 U nás kvete lípa až začátkem července:-O

Žížalo nevím, ale dnes jsem viděla kvetoucí lípu i bez černý, tak to asi půjde ;-)

Tak čtu v komentářích o kominaci lípy a černého bezu...lípa kvete asi tak o měsíc později než bez...jedině dát sušený:-? Ale to už zase nebude ono...:-S

Merylas :yes::yes::yes: jsi šikulka. Vypadá báječně !!!

Merylas, ten má nádhernou barvičku a hned jdu na zahradu sbírat výhonky:-D:-))to by v tom byl čert, abych neměla takovej "suprmedík" a dávám Ti boďana:yes:
Prosím tě, jak děláš ty fotky:-?je to prima:yes:

Tak mi to nedalo, na horách byly ještě smrčky s mladými výhony, tak jsem med vyzkoušela alespoň z poloviční dávky. Je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější. Prostě sirup je dělaný po studenu, tak je jiný a věřím, že léčivý. Ale tento medík bych mohla taky doporučit:yes: Přidala jsem fotky.

Jani super:yes: Tak recept je už vyzkoušený a je fajn, že jsi přidala foto:yes:

Uvařeno, je to super hustý fajný medík a krásně voní po smrku;-)

Já jsem snad slyšela o tom medu ze sedmikrásek, ale představa, že bych ho měla sbírat to množství na med:-O, tak mám husinu:-)):-D, že se dá dělat z podbělu nevím, ale nebylo by na škodu mít taky recept a z bezu jsem taky četla, že se dělá med, ale o kombinaci s lípou? Taky neznám. Tak a máš co vkládat!:-)):-D:-)):-D

Tématické fráze:
smrkový med, med ze smrku, smrkový med recept, med ze smrkovych, med ze smrku recept, recept na med ze smrku, med ze smrkových výhonků, smrckovy med, recept na smrkový med, podbělový med, med ze smrčků, med smrkový, med z vyhonku smrku, recepty na med, hustý smrkový med, med ze sedmikrasek, domácí smrkový med recept, med z smrkových výhonků, sirup ze smrkových výhonkú, med recept

Suroviny:
smrkový v ýhonek, citron bio, voda, cukr

Přidat fotografie receptu