Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor (plus malá rada pro začátečníky)

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mish_Ellie Mish_Ellie

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chladnutí vařených brambor

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chladnutí vařených brambor)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie883 kJ /
211 kcal
Bílkoviny17,36 g
Tuky15,12 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 199 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy1,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme polovinu z celkového množství brambor ve slupce. Uvařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Poté nastrouháme na jemném struhadle, nebo půl na půl. Krok 2: Druhou polovinu brambor oškrábeme a nastrouháme také na jemném struhadle. Krok 3: Syrové i vařené brambory smícháme a přidáme vejce, sůl a promícháme. Krok 4: Pak už jen podle potřeby přidáváme hrubou mouku a taktéž i trochu hladké, aby se těsto lépe spojilo a nerozpadlo se ve vodě. Těsto nesmí být tuhé, ale ani příliš řídké. Krok 5: Pro jistotu uděláme zkoušku a vložíme do vroucí vody jeden pokusný knedlíček, který vytvoříme za pomocí dvou lžiček. Pokud se rozpadá, přidáme ještě trochu hladké mouky. Krok 6: Knedlíčky tvarujeme za pomocí dvou lžiček a vhazujeme do většího množství vařící, mírně osolené vody. Vaříme cca 8-10 minut a pak vyjmeme.

Zveřejněno 26. 5. 2016

Poznámka autorky Mish_Ellie

Nepsala jsem gramáž, jelikož to vždy dělám od oka.

Recept sem dávám, protože jsem nenašla nikde žádný s takovou malou radou, co dělat když se těsto rozpadá, já z toho vždy byla až do nedávna zoufalá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor (plus malá rada pro začátečníky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gEgG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor (plus malá rada pro začátečníky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gEgG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

S těstem se musí pracovat rychle,dělám je jako noky - lžící,zavářím je do vřící osolené vody s trochou oleje a po vyndání je dávám hned do uvař,kyselého zelí -nikdy nezčernají. Neproplachuji vodou.

Vyskúšala som a knedlíky sú chutné. :yes: Akurát som nič nepreplachovala, je škoda vyliať minerály a vitamíny do kanálu. Zemiaky černejú oxidovaním, takže stačí len nedržať cesto dlho na vzduchu. Kým som pripravovala cesto, voda mi začala vrieť a cesto išlo okamžite do vody. Rovnako robím aj halušky., Takže žiadne sčernanie sa nekoná ;-)

takoveto brambory varila moje matka a ja si nezapamatoval presny postup a mnozstvi potr.,slo asi o 1/2kg varenych a 1/2kg syrovych naskrabanych brambor ktere se smichaly a dal nevim co se tam pridalo a nakonec se na testo pridalo kousek zapalene tycky-aby zustaly pekne zlute a pak se udelalo asi 10 kouli ktere se dali do horky vody a po vyplavani na povrch vyndaly,zadna voda po vyzdimani brambor se nikam nedavala ale vylila-ma matka byla nemka a pochazela z perninku u k.v. kdo poradi :-?

Co je to za blaf????:no:Pravé Šumavské chlupaté knedlíky nebo bosáky alias drbáky ( protože se drbaly na struhadle ) se dělají pouze z vařených a syrových brambor a přidává se pouze sůl.
Syrové brambory se nastrouhají veškerá voda se z nich v plátěné pleně vymačká a to hodně,až se zdá skoro suché a k němu se přidají vařené rozmačkané brambory zhruba tolik, kolik dělá polovina syrové hmoty. Vše se osolí, udělají se koule velké asi jako tenisák.vhodí se do vařící vody a vaří se cca 1/2 hodinky-dle velikosti.
k nim kyselé zelíčko do kterého šláplo prase,toť neuvěřitelná bašta.
TUDÍŽ ŽÁDNÁ MOUKA, ŽÁDNÉ VEJCE A ŽÁDNÉ PROPLACHOVÁNÍ !!!!!!! DOBROU CHUŤ<3

twisster: Tady to není až tak pravda, není napsáno Pravé šumavské chlupaté knedlíky. Chlupatých knedlíků je tady dost a s moukou. Neříkám, že je to pravý a dobrý recept, ale to by jste musel napsat k dalším x receptům.:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Proboha, co je to za recept? A pro začátečníky? Od oka je lopata nebo lžička? Škoda místa. Bohužel, takovéhoto balastu je tu spousta.:no:

Tématické fráze:
sumavske drbaky, chlupaté knedlíky z vařených brambor, chlupaté knedlíky ze syrových brambor, sumavske bosaky, chlupate knedliky pul na pul, chlupaté knedlíky z vařených a syrových brambor, chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor, knedlíky půl na půl, knedlíky z vařených a syrových brambor, struhadlo na syrové brambory, bramborove knedliky pul na pul, knedlíky ze syrových brambor, bramborové knedlíky z vařených brambor, knedliky z brambor, recepty z vařených brambor ve slupce, knedlik z vařenych a syrovych brambor, chlupate knedlíky s hladkou moukou, knedliky z varených a syrových brambory, recepty z vařených brambor, chlupaté knedlíky z vařených i syrových brambor

Suroviny:
brambory, brambory, mouka hrubá, mouka hladká, vejce, sůl

Přidat fotografie receptu