Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvojctihodné koláčky

Pokud už vám dochází fantazie při pečení, vyzkoušejte dokonale vláčné dvojctihodné koláčky s tvarohem a povidly. Také je můžete znát pod názvem moravské nebo posvícenské. Tyto koláčky z kynutého těsta jsou tak jemné, že si je zamilujete od prvního sousta.

Hodnocení receptu je 4,9 (61×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jikotka Jikotka

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez dob kynutí

80 min (55 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 35 kusů

35kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 501 kJ /
5 139 kcal
Bílkoviny161,64 g
Tuky259,20 g
Vláknina21,36 g
Cholesterol 783 mg
Sodík 592 mg
Sůl1,24 g
Sacharidy529,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy vlijeme 300 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do další mísy dáme 100 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky a lžičku soli. Krok 3: Pak přidáme polovinu kvásku, trochu hladké mouky a zamícháme. Dále přidáváme celý zbytek kvásku, 200 ml oleje a hladké mouky tolik, aby vzniklo hladké těsto. Krok 4: Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Krok 5: Mezitím připravíme nádivku. Smícháme tvaroh s vejcem a cukrem v množství podle chuti. Krok 6: Po vykynutí těsta vykrajujeme lžící kousky, dáváme na pomoučněný vál, plníme tvarohovou nádivkou a zabalíme do ranečku. Krok 7: Ukládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Malou skleničkou, korkovou zátkou a nebo celým vejcem obaleným fólií děláme do bochánků důlky. Krok 8: Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, do důlků dáváme povidla a posypeme žmolenkou. Krok 9: Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě pečeme cca 25-30 minut.

TIP: Jak připravit drobenku

Zveřejněno 8. 5. 2009

Poznámka autorky Jikotka

Zdroj je kniha p. Bohdalové Hádej, kam půjdeme na večeři. Dělám je už dlouho a jsou výborné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodné koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y6Xp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodné koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y6Xp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Vynikající recept. Vždy rychle zmizí:-D

Luxusní, s těstem se dobře pracuje ;-)

:-)<3:yes::yes: také u nás oblíbené :-K

:yes::yes::yes:

:-):-):-)

Dělám stejně, jsou moc dobré. Foto s dovolením přidáno.:-)

Výborné, vyndané z trouby jsem je potřela mašlovačkou namočenou v mléku s rumem :-). Vůbec jsem se s těstem nepárala, suché ingredience, dala pak žloutky, olej a nakonec vlila kvásek. Párkrát zamíchala a krásně nakynulo. Já nejsem moc kamarádka s kynutým, ale jiné už zkoušet nebudu. Jednoduché a všichni se olizují. Moc děkuji za recept!:yes::yes:

Včera jsem zkusila poprvé upéct z poloviční dávky, protože jsem měla jen jednu kostku tvarohu. Bylo jich 17 a už jsou tam jen dva :-D Každopádně jsem si říkala, jestli tam toho oleje není nějak moc, několikrát jsem ještě kontrolovala recept, zda jsem neudělala chybu, ale ne, ono se to během pečení vytratí a koláčky jsou super <3<3<3 Do tvarohu jsem dala jen žloutek, samozřejmě i s cukrem a nahoru naběračkou důlek a do něj pár borůvek, na to drobenku a okraje potřít bílkem :yes: S dovolením přidávám fotky

Brzezinka: Ja by som ich piekla vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch cca 20- 25 minút. Ono závisí aj od veľkosti koláčikov. Treba postrážiť a kontrolovať.

Dobrý de, prosím jak dlouhoj je pečete? Na kolik stupňů a v jaké troubě? Díky K

Gabča: Já mám trochu jiný postup přípravy a vždy mám koláčky famozní. Nejdříve udělám kvásek, než kvásek nakyne, tak si vše ostatní dám do jedné velké mísy v hnětači na těsto a jako poslední přidám celý kvásek. Nechám nís 10 minut, pak nechám hodinu kynout. Je to naprosto jednoduché a nemůže se ti stát, že se nepovede. Těsto jde připravit i v pekárně na chleba.

Jolanica 1. 3. 2017 10:10
Těsto je vynikající, nelepí se, koláče jsou moc dobré. Dělala jsem vždy náš rodinný recept a koláče byly třetí den suché. Tyhle jsou měkké i třetí den, kdyby vydržely. Ukládám si a nebudu dělat už jiné. Akorát jsem dělala 64 kousků. A i tak mi přišly celkem velké. Příště vyzkouším ještě menší, samozřejmě dávám minikupičku tvarohu a dala jsem marmeládu místo povidel. Potírám rozpuštěným máslem s rumem.

Jana Paseková 8. 1. 2017 15:51
Dnes jsem je pekla , jsou výborný a to jsem dělala ze špaldové mouky, všichni si je chválili, děkuji za recept ⭐⭐⭐⭐⭐

přesně takové dělala naše stařenka ,ten důlek dělala malou naběračkou , moc dobré , :-K<3

Výborné těsto,se kterým se dobře pracuje. Koláčky výborné. Dávám bodík.

Tématické fráze:
dvojctihodné moravské koláče, dvojctihodné moravské koláče bez kynutí, dvojctihodné moravské koláče video, recept na řepánky maminčiny recepty, dvouctihodné koláče, dvouctihodné koláčky, moravské koláče dvojctihodné, recept na kolacky, sypánky, dvojctihodné moravské koláč, recept na koláče, moravské dvojctihodné koláče, vyborne kolacky, dvouctihodné koláče recept, moravské koláče s majonézou, sypánky recept, dvouctihodný koláč, kolačky s majonézou, dvouctihodné, kolačky recept

Suroviny:
mléko, cukr, droždí čerstvé, mouka polohrubá, cukr moučkový, žloutek, sůl, olej, mouka hladká, tvaroh, vejce, cukr, bílek, povidla švestková, žmolenka

Přidat fotografie receptu