Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvojctihodné koláčky

Pokud už vám dochází fantazie při pečení, vyzkoušejte dokonale vláčné dvojctihodné koláčky s tvarohem a povidly. Také je můžete znát pod názvem moravské nebo posvícenské. Tyto koláčky z kynutého těsta jsou tak jemné, že si je zamilujete od prvního sousta.

Hodnocení receptu je 4,9 (62×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jikotka Jikotka

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez dob kynutí

80 min (55 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 35 kusů

35kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 501 kJ /
5 139 kcal
Bílkoviny161,64 g
Tuky259,20 g
Vláknina21,36 g
Cholesterol 783 mg
Sodík 592 mg
Sůl1,24 g
Sacharidy529,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy vlijeme 300 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do další mísy dáme 100 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky a lžičku soli. Krok 3: Pak přidáme polovinu kvásku, trochu hladké mouky a zamícháme. Dále přidáváme celý zbytek kvásku, 200 ml oleje a hladké mouky tolik, aby vzniklo hladké těsto. Krok 4: Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Krok 5: Mezitím připravíme nádivku. Smícháme tvaroh s vejcem a cukrem v množství podle chuti. Krok 6: Po vykynutí těsta vykrajujeme lžící kousky, dáváme na pomoučněný vál, plníme tvarohovou nádivkou a zabalíme do ranečku. Krok 7: Ukládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Malou skleničkou, korkovou zátkou a nebo celým vejcem obaleným fólií děláme do bochánků důlky. Krok 8: Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, do důlků dáváme povidla a posypeme žmolenkou. Krok 9: Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě pečeme cca 25-30 minut.

TIP: Jak připravit drobenku

Zveřejněno 8. 5. 2009

Poznámka autorky Jikotka

Zdroj je kniha p. Bohdalové Hádej, kam půjdeme na večeři. Dělám je už dlouho a jsou výborné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodné koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y6Xp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodné koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y6Xp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Vynikající recept. Vždy rychle zmizí:-D

Luxusní, s těstem se dobře pracuje ;-)

:-)<3:yes::yes: také u nás oblíbené :-K

:yes::yes::yes:

:-):-):-)

Dělám stejně, jsou moc dobré. Foto s dovolením přidáno.:-)

Výborné, vyndané z trouby jsem je potřela mašlovačkou namočenou v mléku s rumem :-). Vůbec jsem se s těstem nepárala, suché ingredience, dala pak žloutky, olej a nakonec vlila kvásek. Párkrát zamíchala a krásně nakynulo. Já nejsem moc kamarádka s kynutým, ale jiné už zkoušet nebudu. Jednoduché a všichni se olizují. Moc děkuji za recept!:yes::yes:

Včera jsem zkusila poprvé upéct z poloviční dávky, protože jsem měla jen jednu kostku tvarohu. Bylo jich 17 a už jsou tam jen dva :-D Každopádně jsem si říkala, jestli tam toho oleje není nějak moc, několikrát jsem ještě kontrolovala recept, zda jsem neudělala chybu, ale ne, ono se to během pečení vytratí a koláčky jsou super <3<3<3 Do tvarohu jsem dala jen žloutek, samozřejmě i s cukrem a nahoru naběračkou důlek a do něj pár borůvek, na to drobenku a okraje potřít bílkem :yes: S dovolením přidávám fotky

Brzezinka: Ja by som ich piekla vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch cca 20- 25 minút. Ono závisí aj od veľkosti koláčikov. Treba postrážiť a kontrolovať.

Dobrý de, prosím jak dlouhoj je pečete? Na kolik stupňů a v jaké troubě? Díky K

Gabča: Já mám trochu jiný postup přípravy a vždy mám koláčky famozní. Nejdříve udělám kvásek, než kvásek nakyne, tak si vše ostatní dám do jedné velké mísy v hnětači na těsto a jako poslední přidám celý kvásek. Nechám nís 10 minut, pak nechám hodinu kynout. Je to naprosto jednoduché a nemůže se ti stát, že se nepovede. Těsto jde připravit i v pekárně na chleba.

Jolanica 1. 3. 2017 10:10
Těsto je vynikající, nelepí se, koláče jsou moc dobré. Dělala jsem vždy náš rodinný recept a koláče byly třetí den suché. Tyhle jsou měkké i třetí den, kdyby vydržely. Ukládám si a nebudu dělat už jiné. Akorát jsem dělala 64 kousků. A i tak mi přišly celkem velké. Příště vyzkouším ještě menší, samozřejmě dávám minikupičku tvarohu a dala jsem marmeládu místo povidel. Potírám rozpuštěným máslem s rumem.

Jana Paseková 8. 1. 2017 15:51
Dnes jsem je pekla , jsou výborný a to jsem dělala ze špaldové mouky, všichni si je chválili, děkuji za recept ⭐⭐⭐⭐⭐

přesně takové dělala naše stařenka ,ten důlek dělala malou naběračkou , moc dobré , :-K<3

Výborné těsto,se kterým se dobře pracuje. Koláčky výborné. Dávám bodík.

Nemám je tak pěkné,jako ty,ale jsou moc dobré:yes: bod a foto;-)

Těsto, se kterým se výborně pracuje, koláčky vynikající.

Dnes jsem dělala a hned jeden plech pryč...jsou výborné :-):yes::yes::yes:

Robila som prvý krát,takže nabudúce urobím asi trochu menšie :-8 ale inak boli výborné :-K:yes::yes:

Vynikající!S těstem se skvěle pracuje, velmi jednoduché, rychlé a výborné. Nejlépe chutnají až za dva dny, kdy se krásně naleží:-)

Jsou opravdu výborné.Jen se po nich zaprášilo :-p:-p:yes:

Jikotka:No, bohužel jich nemám 35, ale jen 21... :-( Asi jsem udělala špatně něco s tou moukou, nevím, kolik jí tam mám dát, asi jsem jí dala moc a nějak se to kvůli tomu pokazilo....

Gabča:To uvidíš,aspoň půl hodiny nechej kynout,přeji mnoho úspěchů...

Jikotka:Nevadí, i tak děkuji. :) Taky jsem se ho snažila dělat co nejpřesněji, ale s tím olejem jsem byla nepozorná. A množství hl.mouky napsané není, takže nevím.... Můžu jen doufat, že to bude ok. Hnětla jsem ho tak, až mi stékal pot po čele... :-D A lepilo se jen opravdu mírně, jen místy. Jak dlouho necháš těsto kynout?

Gabča:Nevím jak ti pporadit,já těsti dělám přesně podle receptu a vždycky se mi povede...Na vařečku se určitě nemá lepit...asi jsem tě nepotěšila,ale opravdu nevím jak poradit...:-8

Můžu se prosím zeptat, zda hodně vadí, když jsem do těsta dala první olej a pak až první polovinu kvásku? Taky mi těsto váží asi 960 g, což má k 500 g daleko. A těsto se nemá lepit na vařečku, že? Děkuji moc za odpověď

Teda vypadají úplně skvěle.Posílám bodík:yes:Jsem začátečník a musím je vyzkoušet a doufám,že se mi povedou:-SPotom dám vědět,jak to dopadlo:-DUž dlouho si přeji umět upíct takové koláče.Dívala jsem se po různých receptech a vybrala jsem si tenhle,takže za něj moc děkuji:-D

vynikající, papkám je druhý den k snídani a stále vláčné , měkoučké....přesně jako z pekárny či obchodu,takový recept jsem hledala,moc děkuji:-p:-p:-p:-p

výborné, výborné, výborné!!!:-K
po včerejším uplakaném odpoledni nad jiným receptem, kdy se s těstem nedalo udělat nic než ho vyhodit, je dnešek s Vaším receptem rájem na zemi! :-D :yes:

Tak jsem dnes upekla.Jsou výborné.:-)Chválím, chválím :yes:

stuska:Je myšlená jedna kostka droždí,opravím to...

Nekupuji kvasnice v pytlíčku, nevíte kolik je to klasickou kosku kvasnic.

Tereza:Mám radost že koláčky chutnají,u nás jdou taky rychle na odbyt :-p:-p:-D:-D:-D

Skutečné díky za recept na tak úžasné těsto ;-) Lepší koláčky jsem ještě nikdy nejedla, chutnaly úplně každému:-p:-p

www.toprecepty.czTak tyhle koláčky jsou opravdu luxusníííííííí! Jen se po nich zaprášilo!!!! Vzkaz pro všechny začínající "pekařky":-): Jestli chcete něčím opravdu nadchnout a přitom máte obavy,aby jste to zvládla na 1.,pak upečte tyto koláčky....nejdou pokazit !!!!! MŇAM:-p:-p:-p

Vyborne, vrele doporucuji....nikdy jsem kolacky nepekla a povedly se bez chybicky. Az na to, ze jsem potrebovala zmensovat davky na jednotlive porcicky z kolacku velkych jako dlan az k tem nejmensim:-))

Jiřinko, tak takhle dobrý koláče se mě snad ještě nepovedli. Všem se dělali boule za ušima a dětem nejvíc. Moc moc děkuju za receptík, snad už jiný dělat nebudu :-D
Škoda, že bodíků nemůžu dát víc ;-)

Jikotko,tak muzu rict,ze po techto kolackach se jen zaprasilo a jako prvni byly pryc....druhe co melo velky uspech byl obycejny bramborak,v tesnym zavesu uz byl klasicky gulasek s knedlikem a pak tak soucasne svestkovy knedliky a pernik.... ;-) jen za dnesek mam zpet naklady a neco navic za praci a elektriku a to se zitra jeste doprodaji perniky a asi 10 kolacku co zbylo,tak troufam rict,ze to byl uspech....ja jako dobra obchodnice jsem pri privalu lidi zacala smazit bramboraky a hned sli vsichni za tou vuni.... :-D no a ja hned nabidla co nejvic....Jinak se tady mam vcelku dobre,ja si nestezuju...jako zena,samozivitelka se dvema postizenyma klukama(4 a 8,5) na soc.davkach protoze studuji,se to da docela dobre zvladnout...pokud te zajima vic,pisni na mail,to ti muzu napsat vic a poslat i fotky... ;-)

Reny2,tak tě tady vítám na našich stránkách a budu držet pěsti abys měla úspěch...:-K:-KJak se ti žije na Islandu(jsem zvědavice)tak daleko od domova....:-O:-*

Jikotko....delaji se skoro samy ;-) a ohodnoceni budu poslouchat zitra...ziju na Islandu a zitra mame ve skole den otevrenych dveri a kazdy ma donest neco typickeho pro svou zemi...je nas tam habakuk ze vsech koutu sveta....no a ja beru tyhle kolacky,budu delat pernik na mensi plech,uz mam udelanej gulasek s knedlikem a beru par svestkovych knedli a na miste budu smazit bramboraky....
asi si budou myslet,ze jsem se zblaznila....mely to byt tak 2 veci....no a ja nevedela co vybrat,tak to beru vse...dnes mam na to volno,tak tvorim....:-D:yes::yes:

Marybar....celkem mi to vyslo na 100pol.m + 240 hl.m a je toho dost....viz.muj odkaz nize ;-)

Reny2,jsem ráda že se koláčky povedly...a chutnají...:-p:-K:-K:-K

Tak je hotovo....z tohoto mnozstvi mi vyslo 27 kolacku,cca 44-50g a prumer 6-7cm a cca 2cm vysoky....testa za syrova bylo po 38-40g.... A tvaroh mi na tuto davku stacil jeden...
Jelikoz jsem dodrzela davkovani,tak mi zbylo jeste na jednu davku,takze delam jeste jednou...s testem se pracuje vytecne,netreba podsypat,vubec se nelepi...;-) jeste jednou dik za recept :-K :yes: :-K

Myslím si,že mouky bude celkem asi 600g.Soudím podle množství mléka, oleje a mám podobný recept.:-p

Tak mi vyslo,podle toho,jak to ma nakonec vyjit,asi 240g hl.mouky na dodelani te spravne hustoty testa.Zacala jsem jak se pise v receptu,temi 100g pol.mouky,zloutky a pak pridala kvasek,olej,rozmichala a uz jen pridavala mouku....no a vyslo to na tech 240g ;-) To pro ty,co chteji presne miry a vahy....Zrovna se s nimi patlam,tak pak dam vedet,jak dopadly.Bodik leti uz ted,myslim,ze to urcite zaslouzi :yes:

Tématické fráze:
dvojctihodné moravské koláče, dvojctihodné moravské koláče bez kynutí, dvojctihodné moravské koláče video, recept na řepánky maminčiny recepty, dvouctihodné koláče, dvouctihodné koláčky, moravské koláče dvojctihodné, recept na kolacky, sypánky, dvojctihodné moravské koláč, recept na koláče, moravské dvojctihodné koláče, vyborne kolacky, dvouctihodné koláče recept, moravské koláče s majonézou, sypánky recept, dvouctihodný koláč, kolačky s majonézou, dvouctihodné, kolačky recept

Suroviny:
mléko, cukr, droždí čerstvé, mouka polohrubá, cukr moučkový, žloutek, sůl, olej, mouka hladká, tvaroh, vejce, cukr, bílek, povidla švestková, žmolenka

Přidat fotografie receptu