Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Tento rebarborový koláč zachutná i těm, kteří rebarboru kvůli kyselé chuti nevyhledávají. Kyselost rebarbory skvěle vyrovná sladký rumový karamel, kterým je celý koláč přelitý. Příprava není složitá a s těstem se dobře pracuje.

Hodnocení receptu je 4,6 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Z mouky, cukru a tuku zpracujeme těsto, namačkáme ho do kulaté formy 24-26 cm nebo na polovinu většího plechu. Krok 2: Smícháme všechny suroviny na drobenku a rukama je promneme, dokud se nedrobí. Krok 3: Těsto v plechu nebo formě posypeme očištěnou rebarborou pokrájenou na menší kousky a zasypeme drobenkou. Množství rebarbory se těžko odhaduje, můžeme dát silnější vrstvu, nebo jen tolik, aby bylo těsto zakryté. Krok 4: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut, až okraje zrůžoví. Krok 5: Mezitím do kastrolku se silnějším dnem dáme cukr, necháme ho rozpustit na karamel a když zhnědne (pozor nepřipálit!), do horkého nalijeme rum a smetanu (pozor, v první chvíli prská), necháme chvíli bublat a provařit, až se karamel rozpustí. Krok 6: Koláč ihned po vyjmutí z trouby lžící přeléváme rumovým karamelem, který se vsákne.

TIP: Jak vyčistit nádobí od karamelu po jeho přípravě

Zveřejněno 10. 5. 2009

Poznámka autorky Hella

Tento karamel používám i na jiné koláče (hlavně kynuté), všude tam, kde je drobenka: na jablečné, hruškové, jahodové atd.

Pokud se z kastrůlku všechno nerozvařilo, dáme ho na chvíli do studené vody a všechno se odmočí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/98X3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/98X3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Hella: Môžeš prosím dopísať do surovín rebarboru, koľko asi? Ďakujem!

Hella: Díky za rychlou odpověď! Můj karamel měl za horka obvyklou viskozitu asi tak medu a po vychladnutí koláče ztuhl, což vytvořilo na povrchu tvrdou krustu. Díky za vysvětlení, už je mi to jasné. Koláč nepřelévat karamelem, ale, jak píšete, "zaliji rumem". Aspoň budou děti dobře spát. :-)

busy_dad: Buď reagujete na zcela jiný recept, nebo jste si zcela popletl postup pečení. Za to, že na obrázku nevidíte rebarborový koláč, za to opravdu nemohu, ale zajímalo by mě, jaký vlastně vidíte. Pokud něco zaliji rumem a pak ho necítím, tak to bude asi vaším rumem. Pokud koláč po upečení pokapu řídkou tekutinou ale vám tlustá krusta nejde prokousnout tak přemýšlím, kde se ta krusta vzala... A co se týče vaší trouby ... asi si budete muset koupit jinou. A váš poslední odstavec příspěvku mě upřímně rozesmál!

Jako rebarborový koláč to nevypadá, viz foto. Karamel na povrchu vytvoří tlustou krustu, která se sice dá při silném stisku prokousnout, ale zůstává přilepený na zubech ještě mnoho hodin.

Taky to, že má být hotový za 15 min v troubě předehřáté na 170 stupńů je iluze. Můj začal růžovět až to 45 minutách, když jsem zapnul turbo a teplotu zvýšil na 200.

Po vůni rumu není v karamelu ani památky. A to jsem prosím na karamel použil 15ti letý Ron Barco, guatemalský rum španělského stylu, třtinový cukr a ekologickou šlehačku bez laktózy.

Zajímalo by mě, jak to skutečně děláte. Po karamelu není na fotkách ani stopa - vypadá to, jako polité nějakou hnědou šťávou a těsto vypadá jako kynuté.

busy_dad: a proč né????Pekl jste ho???;-):-K

Lucasinka: JanaDorazinova: HankaPu: mirca75: Boubelinda: Jikotka: pipre:
Vědět, jak se těšíte, až ten koláč upečete, nebo jste pekly úplně jiný koláč, nebo jen čekáte, až dozrají rebarbory je skvělé, ale skutečně za to tento recept zaslouží pět hvězdiček?

no nevim...kolacu a buchet uz jsem napekla dost,ale tohle se sice sni,ale nenadchne....kvuli detem jsem dala jen karamel a trosku tresti,ale uz samotny kolac se nijak nepovedl....jeste ze ho neni prilis moc....:-(

Včera jsem dělala a byl ÚSPĚCH:-)Dnes jsem pekla opět:-D Šli jsme na narozeniny a já se chtěla rozdělit...přítel nikoli:-D Tímto posílám zaslouženého bodíka:yes:...a přidávám fotečku.

tento koláč je opravdu LUXUSNÍ:-!:-!:-! děkuji moc za recept. Už jsem ho dělala i s červeným rybízem- a taky byl vynikající, mňamozni....:-K

zrovna jsem objevila tento kolac a vypada uzasne. rebarbora je tu uz na pultech, takze zitra zkusim :-)) jen tu asi nesezenu rum, tak preliju jen karamelem :-K

mirco, brášku se sněhovou čepicí jsem právě dopekla:-))

Hello:-)tak jsem včera zkusila a je vynikající,díky za prima recept.Všichni se oblizovali a zbylý karamel(nedávala jsem na koláč všechno) jsem schovala na poháry.Snad se počasí umoudří a ještě si na něm pochutnáme:-p.Koláč ukládám,posílám boďku a jelikož mám rebarbory ještě misku,asi zkusím i brášku se sněhovou čepicí;-):-p.

Tak tento koláč je naprosto úúúžasný!!! Vřele doporučuju!!

Hello, ty tvoje rebarborové koláče nemají chybu:yes::yes::-!:-!Jsou super:-! ten s tou krupicovou kaší jsem chtěla vyzkoušet, ale krupice nebyla nějak po ruce, tak jsem tam místo ní dala hustý pudink a taky to bylo dobré.:-):-) máš to za bodík:yes:

Hello:-)taktéž co u bratříčka se sněhovou čepicí;a tady mě navíc láká to spojení slaďoučkého karamelu a nakyslé rebarbory,tak uvidíme jak u mých mlsounků uspěji:-D

Rumový karamel už jsem taky zkoušela, je výborný :-p

Těsto se vůbec nedrobí, dobře a rychle se zpracovává, po upečení je dost hutné, no jako linecké, to aby zachytilo všechnu tu tekutinu - štáva z rebarbory + ten karamel. Karamel má po svaření se smetanou a rumem konzistenci asi jako hustší vaječný koňak. Toto těsto používám i na jahodové koláče.

Teda to jsou báječné nápady na moučníky. Zrovna teďka jsem přišla z venku a koukala jsem na rebarboru, že by se už dala trhat. Tak koukám co z toho udělám a teda abych pravdu řekla, nevím co si vybrat. :-)):-D;-)

nestačím se divit :-O, co všechno je možné, ale koláč vypadá velice dobře a chutně :-p :yes:
Hello, jak se prosím s těstem pracuje, nedrobí se? Připomíná mi to linecké, jen bez vajíčka :-)

Tento rebarborový koláč podle Helenčina receptu jsem už několikrát pekla a rumový karamel je tam strašně dobrý. Zkoušela jsem ho i na jablečné koláče a vážně nemá chybu. Hned jak seženu rebarboru, peču zase.:yes:

Tak, koukám, že Hella nás bude dráždit s rebarborou:-//, no, už aby byla aspoň v obchodě. Chtěli bychom si ji zasadit, ale v okolí ji nikdo nemá. Ten nápad s karamelem je super. Vzpomínám si, že jako malé holky jsme si se segrou z toho dělaly lízátka do formiček na pracny, ale bez té smetny. Máš plus, Helli a ukládám si to, ikdybych měla použít jiné ovoce.;-):yes:

Na karamel jsem si celý život nikdy netroufla a nemám na něj odvahu ani teď:-//,ale bodík dávám,líbí se mi koláč :-D:-D

Teda ten rumový karamel vypadá skvostně :-p:yes:. Rebarborový koláč jsem neměla asi sto let :-)), tedy přesně řečeno od doby, kdy se babička musela přestěhovat do pečovatelského domu...:-(, ta ho dělala velmi často.
Měla bych ho upéct...;-) Ď za recept!

Heli, kde na ty nápady chodíš? Další moc lákavý recept. Bodík už letí:-*:yes:

Tématické fráze:
rebarborový koláč recept, rebarborový koláč s drobenkou, rebarborový koláč, recept na rebarborový koláč, helenčiny recepty, rebarborový koláč s pudinkem, rebarborový koláč s jahodami, rebarborove kolače, recept rebarborový koláč, vynikající rebarborový koláč, kolač z rebarbory, linecký rebarborový koláč, francouzský rebarborový koláč, revenový dort se sněhem, kdy trhat rebarboru, rebarbora recepty, jablečný koláč s karamelem, kynutý rebarborový koláč, recepty - rebarborový kolác, rebarborovy kol

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, rebarbora, máslo, cukr krystal, mouka polohrubá, cukr krystal, rum, smetana

Přidat fotografie receptu