Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tangzhong

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Množství tangzhongu, který přidáme do těsta, se řídí množstvím celkově použité mouky v receptu. Do tangzhongu jí přijde 10% (někde se píše až 15%), zalijeme ji vodou v poměru 1:5

(Příklad: z 500 g celkové předepsané hmotnosti mouky použijeme 50 g mouky, které rozmícháme a zahřejeme v 250 g vody) Krok 2: V kastrůlku metličkou rozšleháme odváženou vodu a mouku. Za stálého míchání přivedeme k teplotě 65 °C (trvá to jen 2-4 minuty). Krok 3: Odstavíme z vařiče, ještě chvilku promícháváme a pak volně zakryjeme a necháme vychladnout. Zcela vychladlé dobře zakryjeme třeba fólií a uložíme do lednice, kde tangzhong vydrží až 3 dny. Krok 4: Před pečením je třeba tangzhong z lednice vyjmout dříve a nechat ho aspoň hodinu v teple místnosti ohřát. Krok 5: Tangzhong /čteno tangžong/ není kvásek, ani bešamel nebo jíška, jak se někde občas píše. Spíš by se dalo říct, že jde o způsob, jak dosáhnout opravdu nadýchaného, měkounkého kynutého pečiva.
Při teplotě kolem 65°C začně škrob v mouce želatinovat, vytvoří gel. Ten pak v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody. Střídě pečiva tangzhong dodává větší nadýchanost, měkkost i elasticitu a brzdí její vysýchání, udržuje ji dlouho vláčnou a čerstvou.

Zveřejněno 20. 6. 2016

Poznámka autorky cathleen

Ze stránek Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tangzhong

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3XkM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tangzhong

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3XkM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Dá se to použít i do kváskového chleba, nebo jen do kynutých sladkých výrobků:-O

Majkaa: vím, že na fb ve skupině Pečem pecen to do nějakého chleba dávali. Ale nepotřebuji tangzhong využít za každou cenu nějak - jakkoliv, pro mě je nejcennější jeho využití ve sladkém kynutém těstě.
Nadýchaný a měkounký kváskový chleba, který vydrží dlouho jako čerstvý, umím udělat i bez tangzhongu;-)

Ivo, prosím Tě, nějak tomu nerozumím - jedná se o směs, kterou přidáváš do těsta kynutého nebo i jiného?:-?
:-? V kynutém těstě nahradí droždí, nebo se dává i droždí v množství podle receptu?
:-? A použitá voda nahradí tekutinu přidávanou do těsta?
-----------------------------
Např recept na buchty:
500 g mouky polohrubé - 50 g odeberu na tangzhong
250 ml mléka vlažného - použiji na tangzhong ?:-O
20 g droždí - kvásek
50 g cukru
špetka soli
1 žloutek
60 g tuku rozpuštěného
-----------------------
Na tangzhong odeberu 50 g mouky a místo 250 ml mléka použiji vodu? Pak už mi nezbyde tekutina na kvásek, bude-li se dělat.

cathleen: díky;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Rozhodně zajímavé, někde jsem takový postup kdysi slyšela, ale nikdy nedělala. Nebrání taky trošku nadýmání z čerstvého pečiva? Jak budu mít teď trošku čas, vyzkouším :yes:
Teď mě napadá, nemohli to dělat i naši předci, samozřejmě by tomu asi řikali jinak? já pořád nemůžu přijít na to, kde jsem to slyšela, na netu určitě ne ....

Tématické fráze:
thang zong, brioška tangzhong, thangzhong, thangzong, tanzhong a chleba, tanzhong, co nahradí droždí, toustový chleba s tangzong, tangzong recept, recept thang zong, recept na thang zong, thang zong vánočka recept, thang zong peceni, tvarování kynutého pečiva, tanghzong, tangzhong chleba, tangshong, briosky s tangzhong, kváskový chléb s tangzhong, recept na tangzong

Suroviny:
mouka, voda,

Přidat fotografie receptu