Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí na víně a kořenové zelenině

Hovězí maso a červené víno prostě patří k sobě. Víno dodá pokrmu jedinečnou chuť a kořenová zelenina celé jídlo skvěle doplní. Pokud zvolíme pro přípravu tlakový hrnec, ušetříme si i spoustu času. Podáváme s připravenou polentou.

Hodnocení receptu je 4,5 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

CesnekAcibuleZakladMojiKuchyne CesnekAcibuleZakladMojiKuchyne

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 489 kJ /
2 507 kcal
Bílkoviny37,49 g
Tuky122,42 g
Vláknina31,15 g
Cholesterol 308 mg
Sodík 400 mg
Sůl2,25 g
Sacharidy224,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve větším hrnci, nebo tlakovém hrnci, rozpálíme olej a přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumíme plamen a cibuli pozvolna opékáme. Krok 2: Postupně přiléváme olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékáme alespoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše. Krok 3: Dáme cibuli na stranu a přidáme oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Necháme opéct do barvy a přidáme kostky masa. Maso necháme zatáhnout asi deset minut, přidáme bobkový list, nové koření, sůl a podlijeme červeným vínem tak, aby bylo maso zcela ponořené (do jeho výšky), budete potřebovat zhruba 0,5 l. Krok 4: Necháme projít varem a ještě chvilku necháme probublávat. Pak přilejeme asi dvě deci vody, přiklopíme a dusíme. V tlakovém hrnci vaříme hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny. Krok 5: Když je maso měkké, vyndáme maso z omáčky vedle na talíř. Když máme hotovo, omáčku rozmixujeme do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Krok 6: Přivedeme omáčku k varu. V misce si rozetřeme máslo s moukou a postupně rozmícháme v omáčce. Necháme deset minut provařit, vrátíme maso do omáčky a zakápneme citronovou šťávou. Popřípadě opepříme. Krok 7: Příprava kaše: Přivedeme k varu mléko. Postupně přisypeme polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavíme jí z plotny, vmícháme máslo a osolíme.

TIP: Jak uvařit polentu

Zveřejněno 20. 6. 2016

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí na víně a kořenové zelenině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gErY

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí na víně a kořenové zelenině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gErY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Jo kontrolně musí býti ochutnáno :-p, dělám podobně, jen prosím tě, na to množství, dáváš lahev vína? Litr, 750 ml? I když píšeš "podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené" - takže jen toto množství, chápu dobře ;-) - spíš ale uprav do surovin kvůli některým rejpalům, třeba víno - jen do výšky masa, nebo tak nějak. Aby tam někdo nevychrstl lahev a pak tě neobvinil, že byl pod vlivem :-D:-D:-D:-D. Jinak :yes::yes::yes:

spagetka: Děkuji za postřehy. :-* :-K Člověk se pořád učí. :) Beru to tak, že když jsem napsala, že maso musí být zcela ponořené, že je to jen do jeho výšky. :D Ale opravím tedy. :-Q Jinak na tento recept to je zhruba 0,5 l vína, s přihlédnutím na to, že 2 dcl si naleji jako kontrolní vzorek. :-D Já beru, že kvalitní víno je v 0,75l, ale momentálně mám 5l demižon vynikajícího vína z Moravy a vůbec netuším, co to je, ale je teda hodně pitelné.:-8:yes: Ale každému chutná něco jiného, takže výběr nechám na každém.

Tématické fráze:
hovězí na víně a kořenové zelenině, hovězí na kořenove zelenině, hovězí maso na zelenině a víně, hovezi na zelenině, hovězí na zelenine a vine, hovězí na víně, hovězí na víně s kořenovou zeleninou, hovězí s korenovou zeleninou, hovězí kližka na kořenové zelenině, hovězí na vině a zelenině, hovězí se zeleninou, hovězí kostky na víně, hovězí kostky na zelenině, hovězí maso na víně, hovězí klížka na víně, hovězí na víně se zeleninou, hovězí maso na kořenové zelenině a víně, hovězi na kořenové zelenině a vine, hovězí maso na kořenové zelenině, hovězí na zelenině a vínu

Suroviny:
mrkev, petržel, cibule, víno červené, bobkový list, koření nové koření, olej, máslo, mouka jáhlová, sůl, šťáva citronová, pepř mletý, mléko, polenta instantní, máslo

Přidat fotografie receptu