Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety s lilkovou omáčkou a klíčenými chia semínky

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama v kuchyni Mama v kuchyni

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 203 kJ /
766 kcal
Bílkoviny16,36 g
Tuky69,17 g
Vláknina5,33 g
Cholesterol 125 mg
Sodík 57 mg
Sůl0,17 g
Sacharidy17,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Příprava tohoto receptu začíná před deseti dny :-) To je totiž přibližná doba, po kterou semínka klíčí. A jak tedy na to? Najděte nejdříve vhodnou nádobu - ideálně nějakou nepříliš hlubokou misku, můžete klidně použít třeba i krabičku na svačiny nebo plastovou vaničku od masa. Dno vystelte ubrouskem nebo vatou. Možná by klíčení mohlo fungovat i na trošce hlíny, to ale nemám vyzkoušeno. Na tuto vrstvu nasypte semínka a navlhčete ubrousek vodou - poměr je zhruba 7 lžic vody na 1 lžíci semínek. Pokud chcete, můžete přikrýt fólií a propíchat dírky, aby semínka mohla dýchat. Já jsem nechala jen tak odkryté. Pak si ale musíte hlídat, aby semínka nevyschla. Každý den je proto zkontrolujte a zase navlhčete. Krok 2: První zhruba dva dny budou semínka pokryta slizem, který je ale přirozený, proto se jím nenechte odradit a vytrvale "zalévejte". Za další den nebo dva uvidíte první bílé klíčky, ze kterých začnou růst rostlinky. Až budou ve výšce zhruba 1 - 2 centimetry, můžete je z misky vyndat a ostříhat. Použijte je třeba do salátu. Jak vypadají semínka klíčená zhruba 10 dní vidíte na fotografii v galerii. Krok 3: Jak na lilkovou omáčku?
Cibuli nasekejte najemno, lilek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5cm x 0,5 cm). V pánvi rozpalte malé množství oleje, přidejte cibulku, lilek a také sezamová semínka. Společně vše dozlatova osmahněte. Poté podlije smetanou a mlékem, vhoďte bylinky a společně pět až deset minutek provařte, dokud se omáčka nezredukuje a lilek nezměkne. V závěru vytáhněte případné natě bylinek a dosolte. Ochutit případně můžete i troškou česneku. Vmíchejte do hotových špaget (moje jsou celozrnné) a přidejte klíčky chia semínek.

Zveřejněno 21. 6. 2016

Poznámka autorky Mama v kuchyni

Tento a další mé recepty nejen pro děti najdete na http://www.mamavkuchyni.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špagety s lilkovou omáčkou a klíčenými chia semínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pmE2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špagety s lilkovou omáčkou a klíčenými chia semínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pmE2

Marie

Komentáře (1)

Chia semínka znám. Ale ještě jsem je nikdy nenechala klíčit. Každopádně, nádherně servírované špagety a kde je lilek, to já můžu :-8:yes: Tak si říkám, odkud že já tě znám?? :-D;-)

Tématické fráze:
recept na salát s kličicí i seminky, špagety s hlínou ústřičnou, lilková omáčka pro děti

Suroviny:
cibule, lilek, semínka sezamová, smetana ke šlehání, mléko plnotučné, čerstvé bylinky, olej, sůl, těstoviny špagety, klíčky, semínka chia

Přidat fotografie receptu