Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdl višňovo-makový

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

jekyll

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 737 kJ /
4 478 kcal
Bílkoviny71,74 g
Tuky230,63 g
Vláknina56,43 g
Cholesterol 285 mg
Sodík 347 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy500,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listové těsto necháme povolit na pokojovou teplotu. Višně umyjeme a vypeckujeme, necháme na sítě okapat. Mák smícháme s cukrem, hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou. Rozemletý, resp. roztlučený hřebíček je velice aromatické koření, takže je nutné nepřehánět to s ním. Já dávám do hmoždíře cca 15 hřebíčků. To je zhruba ta 1/2 ČL. Právě hřebíček je tou "tajnou přísadou", která dá celému štrúdlu "jiný level". Krok 2: Troubu předehřejeme na 200 C anebo 170 C horkovzduch (používám horkovzduch). Připravíme na plech pečící papír (mně obvykle alespoň jeden štrúdl praskne; zákonitosti praskání štrúdlů se mi nepodařilo odhalit, ale nijak mi to nevadí). Listové těsto vyválíme na cca 40 x 40 cm, okraje necháme cca 3 cm volné. Dle mé zkušenosti je nejlepší vyválet listové těsto na čisté plátěné utěrce, všechny ostatní podklady byly horší. Pomocí utěrky se dá štrúdl nejlépe zavinout. Na plát nasypeme smíchaný mák, pak višně a pak lžící volně "flákneme" zakysanou smetanu. Krok 3: Zavineme pomocí utěrky relativně natěsno, okraj má být vespod. Krok 4: Potřeme rozšlehaným žloutkem. Já používám místo žloutku roztopené máslo. Popícháme vidličkou. Pečeme cca 30 - 35 minut. Posypeme cukrem. Podáváme vlažné.

Zveřejněno 8. 7. 2016

Poznámka autora jekyll

Místo listového těsta si každý může udělat domácí tažený štrúdl. Místo čerstvých višní se dá použít také kompot. Když štrúdl nesníme hned, tak ho neuzavíráme nějak obzvlášť "hermeticky", pouze ho přikryjeme lehce papírem, a pod. Když se uzavře hermeticky tak se rychle promočí, (což ale nijak nemusí vadit).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdl višňovo-makový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/royw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdl višňovo-makový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/royw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
makovy štrúdl z listového těsta, makový štrůdl, makovy strudl s visnemi, višňovo makový závin, štrůdl s mákem a višněmi, makový závin s višněmi, višňový štrůdl, testo na makovy strudl, štrůdl z kompotu, co se dá udělat z višní, štrůdl recept, višnový závin s mákem, makový štrůdl z lístkového těsta, recepty višnový makový závin z jogurtového těsta, recept štrudl makovy, štrůdl s višněmi, strudl mák, štrudl makový s višněmi, višňovo makový závin recept, taženy strudl s makem

Suroviny:
těsto listové, višně, mák mletý, cukr moučkový, skořice mletá, koření hřebíček, citron, smetana zakysaná, žloutek, cukr moučkový,

Přidat fotografie receptu