Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Angreštový clafoutis

Angreštový clafoutis je tradiční francouzský dezert, který si získává stále větší oblibu i v našich končinách. Kombinuje jemnou chuť sladkého těsta s osvěžující kyselostí angreštu. Tento dezert se připravuje velmi snadno a rychle a výsledek vás překvapí svou lahodností a lehkostí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

jekyll

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 752 kJ /
2 331 kcal
Bílkoviny51,85 g
Tuky94,02 g
Vláknina12,30 g
Cholesterol 1,23 g
Sodík 911 mg
Sůl2,09 g
Sacharidy313,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejeme troubu na 180 °C, bez horkovzduchu. Krok 2: Na těsto smícháme všechny ingredience. Prošleháme metlou, vznikne těsto podobné palačinkovému. Necháme odpočinout. Krok 3: Angrešt umyjeme, rozkrojíme na polovičky. Dáme do menšího hrnce, spolu s máslem a cukrem. Přemícháme a vaříme cca 5 minut - angrešt změkne a pustí šťávu. Krok 4: Do zapékací misky, formy, litinové pánve - kdo co má, nalijeme angrešt, včetně sirupu. Přes lžíci pak opatrně nalijeme těsto. Vrch můžeme posypat krystalovým cukrem, tak 2 lžíce. Krok 5: Pečeme cca 40 minut. Když začne povrch karamelizovat, máme hotovo. Pro jistotu zkusíme špejlí. Mírné připálení nevadí.

Zveřejněno 10. 7. 2016

Poznámka autora jekyll

Clafoutis se často překládá jako bublanina. S naší tradiční bublaninou má pramálo společného. Clafoutis je spíš něco jako puding, resp. ovoce zalité palačinkovým těstem. Receptura není nijak zvlášť ustálená, každá vesnice má svoje clafoutis. Princip je minimum mouky, mnoho vajec, lehce spálená kůrka na vrchu.

V bezlepkové verzi se dá mouka nahradit kukuřičným škrobem.

Smetanu ke šlehání můžeme nahradit klidně smetanou 12% nebo také jenom mlékem.

Na ovoci nezáleží, použít a kombinovat se dá vše - drobné ovoce, ostružiny, maliny, třešně, višně, muchovníky, borůvky... Kousky švestek, meruněk, broskví, výborné jsou hrušky. Ovoce se dá použít i čerstvé. U angreštu preferuji předvaření s cukrem.

Zapékací miska zhruba 23 cm, menší teflonový pekáč nebo litinová pánev - vše je použitelné. Okraj by měl být alespoň 4-5 cm vysoký. Směs naběhne, ale pak zase spadne. Tak to ale má být. Mnoho receptů používá pečení na 220°C, 20-25 minut (toto nemám vyzkoušené).

Podává se teplé, studené, vychlazené. Bez ničeho, se šlehačkou, nebo se zmrzlinou. Za tepla se nedá krájet, to ale nijak nevadí.

Sherry, portské, nebo kapku tokajského nepodáváme, pokud si clafoutis děláme ke snídani.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Angreštový clafoutis

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2w4J

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Angreštový clafoutis

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2w4J

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Jen pro zajímavost a ty, kteří se o gastronomii rádi dozví neco noveho.
Clafoutis je to jen tehdy, jsou-li pri priprave tohoto moucniku pouzity tresne . S jakymkoliv jinym ovocem uz by to technicky nemel byt clafoutis, ale flognarde, tedy ve Francii, ale tez i na tamnich webovych strankach nekdy chybuji ;-
Jeste dodam, ze ve Francii clafoutis patri do kategorie "svitek", v zadnem pripade to neni nase bublanina, tu tam maji tez a pod jmenem - gateau aux cerises

Zde jsem nasla nekolik receptu:
cuisine.notrefamille.com/recettes-cuisine/gateau-aux-cerises-15215-u.html

Přesně jak píšete v poznámce:yes::yes::yes:
Já to pekl s višněmi před týdnem podle rcp z novin, říkali tomu Francouzská bublanina;-(
Už surovinami mi těsto přišlo jako na palačinky... a taky část těsta co se nevešla do koláčové formy skončila jako palačinka na pánvi.
No, snědlo se to... Resp. mančaft ochutnal a já to dojedl:-D
Pokud tento rcp někdo zkusí, doporučuji nepodcenit prezentaci jídla jako francouzskou specialitku, která má s naší bublaninou opravdu ale opravdu málo společného...:-)

Tématické fráze:
angreštový sirup, angreštový sirup recept, angraštový, akgrestovy puding, recept na angreštový sirup, rebarborový clafoutis, angrešový sirup recept, clafoutis, bublanina clafoutis, recept na clafoutis, recept clafoutis, angreštovy sirup recepty, angreštov, bublanina s angrešt, bublanina z angrestu, angreštová buchta z čerstvého angreštu, angreštové recepty, výborný angreštový bublanina, angrešt recepty, angraštový sirup recept

Suroviny:
máslo, angrešt, cukr krystal, mléko, smetana ke šlehání, vejce, mouka hladká, cukr moučkový, vanilkové aroma, sůl

Přidat fotografie receptu