Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nezavařená čalamáda

Nezavařovaná čalamáda z našeho receptu se vyznačuje zachováním křehkosti a křupavosti. Složení směsi můžete obměňovat podle sezóny jednotlivých druhů zeleniny. Výsledkem bude chutná a velmi oblíbená přílohová zelenina.

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yossi

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 099 kJ /
4 804 kcal
Bílkoviny123,50 g
Tuky21,10 g
Vláknina232,15 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7,28 g
Sůl15,70 g
Sacharidy931,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prevaríme vodu s octom, cukrom, soľou a Dekom (komu vadia horčicové semienka, môže ho preosiať). Keď vychladne, do vlažného nálevu pridáme Borkén. Krok 2: Očistíme zeleninu a nakrájame ju na krájači na drobné kúsky (komu chutia v čalamáde väčšie kusy, nakrája si ju tak). Nakrájanú zeleninu dáme do nádoby, premiešame a zalejeme nálevom. Necháme 24 hodín odstáť, znova premiešame a môžeme ju plniť do pripravených uzatvárateľných nádob (7 dl poháre, plastové vedierka, 1,5 l poháre prípadne 3 l poháre). Krok 3: Odložíme do špajze a za 24 hodín môžeme konzumovať. Otvorené načaté nádoby treba radšej skladovať v chladničke. Krok 4: Zelenina môže byť do čalamády rôzna. Môžu tam byť rajčiny, uhorka a nemusí tam byť mrkva, a tí, čo majú radi pikantné, si môžu prihodiť aj feferónky alebo chilli papričky. Nálev je univerzálny a keď sa dá do súdka, môže sa tam postupne prihadzovať sezónna zelenina (karfiol rozobratý na ružičky, mini uhorky, malá cibuľka, na kocky nakrájaný zeler, na kolieska nakrájaná mrkva a podobne). Zelenina aj čalamáda je stále chrumkavá po celý rok.

TIP: Jak na chutnou čalamádu

Zveřejněno 22. 7. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nezavařená čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B6G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nezavařená čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B6G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Dělám taky, ale jenom v malém a bez konzervantů, žádné Deko (k.benzoová), žádný pyrosulfit, nic. Takže pro rychlou spotřebu, do ledničky. Ocet:voda konzervativních 1:4, i cukru proti rcp mnohem míň , navíc hořčičné semínko. Zeleninu nezalévám vařícím nálevem, ale hážu ji do hrnce s horkým, pak přihřeju na cca 90°C a nějakou dobu tak držím, jako kdybych steriloval ve sklenicích.

Dělám ji už mnoho let, je výborná, dlouho vydrží, zelenina neztrácí barvu ani chut

Marcelko- podívám se po něm :-K

A kde ten Borkén seženu?:-) A není toho octa 1l moc?

Koubkova: Ak sa ti to bude zdať moc kysele môžeš ho dať menej. Mne chutí kyselšie.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Stejně dělám zelí,jen se nedává to Deko a dává se kmín, je to bašta,kdo ochutnal chtěl recept,dokonce i hostinská si přišla :-D A ježto mám tuto zkušenost,tak jdu i do téhle čalamády.:yes:

Sadek Stanislav 26. 7. 2016 16:06
Podobný dělám je to výborný :yes:

Tématické fráze:
borkén, kde koupit borken, slovenská čalamáda, co je to borken, calamada borken, čalamáda, čalamáda-zelí mrkev papriky, calamada.com, chilli calamada, borken drogerie, čalamáda ze zelí zavařená recept, zeleninové čalamády, čalamáda recepty, slovenska calamada recept, koupim borken, kde seženu borkén, calamada s borken recept, zeleninová čalamáda nezavarena, co je borkén, borken kde koupit

Suroviny:
zelí, cibule, paprika, mrkev, voda, deko, sůl, cukr, ocet, borkén

Přidat fotografie receptu