Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládaný lilek s fetou

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 071 kJ /
1 451 kcal
Bílkoviny16,92 g
Tuky145,38 g
Vláknina5,98 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 42,07 g
Sůl105,00 g
Sacharidy15,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto), několikrát obrátíme. Krok 2: Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme). Krok 3: Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.

Zveřejněno 16. 5. 2009

Poznámka autorky Eliza

V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží...:-)

Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě), lepší chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládaný lilek s fetou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYnz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládaný lilek s fetou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYnz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Ja by som sa solanínu nebála. Je to síce jedovatý alkaloid, ale baklažány nie sú jediné, ktoré ho obsahujú. Obsahujú ho zemiaky, všetky papriky, paradajky, jablká, čučoriedky...atd. :-) Rastliny si ho vytvárajú na ochranu pred škodcami. A jeme ich surové.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. :-) Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.;-)

maris:Já osobně, nepíšu, že to tak mají všichni udělat, bych ho nejdřív trochu opekla. Pro mě je chuťově velký rozdíl, když lilek v něčem jen uvařím a když ho opeču. Taky nevím, proč bych ho po oblanšírování měla potřít olejem, když ho následně tím olejem zaliju celý;-)

1974andrea: Eliza ho ale cca 3 minuty blanšíruje, plátky má hodně tenké - to by mělo stačit. Syrový ho nemá;-):-)

jituna666:Já bych je opekla taky, vlastně tepelně neopracovaný lilek obsahuje jedovatý solanin, takže by se ani jíst neměl. Nevím, zda stačí zalít horkým olejem, aby se těch látek zbavil, ale myslím, že krátké opečení bude jistě lepší i chutnější.

jituna666 7. 11. 2014 10:33
tak zrovna dělám, akorát mi to nedalo a lilky ještě smažím, už teď to voní nádherně!:-p

Marsí, myslím, že podle tvého postupu to bude ještě lepší. To mě nenapadlo, asi jsem byla moc ovlivněná původním receptem. Rozhodně příště udělám podle tebe!! Skvělý tip, děkuji. :-p

Elizo, jistě výborné, dělám něco podobného, ale lilek normálně osmažím na olivovém oleji na pánvi.:-)

Elizo:-)ty s tím lilkem:-S;-):-D.Ještě nemám vyzkoušené předchozí a ty už další receptík;-)Už mi zase dva straší v ledničce a čekají co z nich bude:-O,tak že by toto?No uvidíme:-)

Zase něco jiného z lilku:yes: určitě vyzkouším:-)) moc pěkné:yes::yes::yes: +

:-p :yes:

ha, vidím lilek a říkám si "Eliza":-)):-D a jasně!!!:-)Vypadá to dobře, Eli:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
nakladane lilky, lilek recepty, lilek, marinovaný lilek, je lilek jedovatý, lilek v kuchyni, lilek nakládaný v v oleji recept, recepty na lilek, recepty z fety, feta recepty, babicovy dobroty španělský ptáček, časopis apetit recepty, marinovany lilek recept, lilek jedovaty, nakládaný baklažán, nakládaný lilek v olivovém oleji, nakládaný lilek v oleji, časopis apetit - recepty, feta recept, recepty z lilku

Suroviny:
lilek, sýr feta, olivy zelené, sůl mořská, ocet vinný červený, voda, feferonka, chilli, koření provensálské, pepř celý, olej olivový

Přidat fotografie receptu