Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Australský bramborový chléb Damper

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivace64 Ivace64

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 938 kJ /
2 853 kcal
Bílkoviny104,31 g
Tuky46,70 g
Vláknina22,85 g
Cholesterol 194 mg
Sodík 5,21 g
Sůl14,84 g
Sacharidy492,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přesejeme suché přísady do větší mísy. Vetřeme máslo podobně jako na drobenku, pak uděláme uprostřed důlek, přidáme nastrouhané brambory, pokrájené uvařené a vychladlé uzené maso, podmáslí a tolik vody, abychom po zamíchání měli nakonec měkké lepkavé těsto. Těsto přendáme na moukou mírně posypaný vál a vyhněteme do hladkého těsta do tvaru koule nebo klasického bochníku. Krok 2: Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný pečící papír na plechu. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý chléb pomažeme trochou podmáslí a mírně posypeme moukou. Krok 3: Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 35 -40 min.
Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.

Zveřejněno 24. 8. 2016

Poznámka autorky Ivace64

Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.

A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Australský bramborový chléb Damper

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MV5m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Australský bramborový chléb Damper

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MV5m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Úžasný chlebík s údeným mäsom. Už nič k tomu netreba. My hovoríme , že iba prázdny žalúdok. :yes::-)

Vypadá to úžasně. Ty brambory jsou syrové nebo vařené?:yes:

chuchu: uvařené brambory dávám:-K

Vypadá moc lákavě :-) :yes:

No, vypadá fakt krásně :-) i ta prasklina. Zajímavá poztnámka :-p;-)

Zajímavé :yes:

Dík, že jsi to upravila.

maris: já děkuji:-K

Ivo, nerozumím tomu - v bodě 1 píšeš " Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný plech. " a v bodě 2 " Těsto dáme na plech s pečícím papírem do předem vyhřáté trouby ".
Proč nejdřív na vymazaný plech a potom zase přendat na plech s pečícím papírem ?:-O

Tématické fráze:
bramborový chléb, recept na chleba, recept na domácí chleba, bramborový chleba, chléb damer, bramborový chléb recept, bramborový chleba recept, damper sodu, bramborové recepty, recepty na chleba, recept vyroba chlebu na ohni, bramborovo kukuřičné bulky, název australských bramborů, křupavý chléb s chia semínky recept, recepty křupavý chléb s chia semínky

Suroviny:
mouka, prášek do pečiva, sůl, cukr, kmín drcený, máslo, brambory moučné, podmáslí, voda, maso uzené

Přidat fotografie receptu