Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové makovky

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min Plus kynuti

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, Plus kynuti)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 204 kJ /
2 917 kcal
Bílkoviny59,03 g
Tuky91,87 g
Vláknina15,91 g
Cholesterol 255 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy455,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout.
Po hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík. Krok 3: Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200 °C, asi 18-20 minut.

Zveřejněno 31. 8. 2016

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/maslove-makovky/

Podle starších pekařských knih nejsou makovky totéž, co loupáky.

Recept na makovky máte před sebou. Loupáky jsou prý českou (resp. pražskou) specialitou. Kusy těsta se při jejich výrobě rozválely, pokladly jako oříšky velikými kousky tuku nebo másla, které se opatrně vpravily do těsta. Potom se těsto sbalilo, rozdělilo na kousky a tvarovaly se loupáky. Před pečením pak pekaři ty levnější potírali vodou, lepší druhy máslem nebo vejcem – mákem sypané nebyly téměř nikdy.

Při pečení se máslo mezi vrstvami těsta rozteklo a u hotového rohlíku se pak tyto vrstvy daly hezky loupat – odtud mají název....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslové makovky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8DK3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslové makovky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8DK3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Veronika.Hrozna: ufff, to jsem moc ráda, že se ti podařily a chutnají :-D Díky za zprávu!

Jsou jako obláček, první pokus mi moc nevyšel, druhý nad očekávání! Famózní rohlíčky, jen se rozplývají. Pekla jsem na 200, bez horkovzduchu, 15 minut. Poslední dvě minuty , pečlivě hlídat, aby nebyly na uhel. Přidala jsem 2 vanilkové cukry a citronovou kůru z půlky většího citronu. Dobrota, neskutečná!

cathleen: cathleen: Teď peču podruhé. Po prvé jsem dala málo citronové kůry a málo vanilkového cukru. Byly jedlé, ale chybělo to tam. Vím, že tohle je recept na takové pod džem a med, jednodušší, chutné pečivo. Já je mám ráda jenom s máslem ke kávičce , tak jsem je ochutila víc. Po prvé mi první várku trouba sežehla svrchu, ale jíst se to dalo, druhý plech, byl již O.K. Pekla jsem na 200 jenom 14 - 15minut než chytly barvu. Musí se to hlídat. Chuťově, konzistencí a
tvarem nádherné. Teď pošlu fotku !

Veronika.Hrozna: díky za zprávu! :-) No a co chuť, chutnaly?

Už mi kynou před pečením. Přidala jsem vanilkový cukr a citronovou kůrku, ale ne moc, jen ovonět. Vyšly mi dva plechy na každém 6 kusů, aby nebyly obrovské. Jedny jsem namazala vajíčkem před kynutím, nepřečetla jsem si pořádně recept,:-(( snad je to blbuvzdorný recept. :-D
Musím zkrátit pečení! Horkovzduch na 200 je obyčejná trouba na 220, horkovzduch, já radši zkoušet nebudu, mám sice novější troubu, ale peče, jako ta stará. Připéká mi vršky, potfora. S těstem se pracovalo parádně, měkké, ale soudržné, šlo lehce vyválet.

janatka: <3 jsem moc ráda! A děkuji za přidané fotky :-K

No já je prostě miluji k nedělní snídani. Když je miluješ není co řešit. Jen z poloviční dávky. Vynikající a moc ráda je připravuji, krásně se pracuje s těstem. :yes:<3:-)

Jeden z mojich obľúbených receptov . Cesto ako pena, pečiem často, ale vždy aspoň z 1,5 dávky. Pre deti do rohlíčka zabalím kúsok čokolády, milujú to.

Sonista: to jsem ráda! :-)

Dokonalé ????

Mam rada toto cesto. Dnes som piekla pre deti rohlicky a ako napln kusok cokolady. Spokojnost velika, budu mat aj na ranajky, robila som z 1 a pol davky. :-) a foto pridavam.

Pekl jsem již několikrát, dnes ze stejného těsta kromě rohlíčků i šátečky s malinovou marmeládou. Pro vnoučka - a chutnalo mu. Děkuji za moc dobrý recept a přikládám fotku. (Pečeno v remosce).

Vyzkoušeno, jen jsem neměla celý mák. Jinak výborné a přidávám foto..:-K

Frantiska: Jsou, jak namalované ! Já mám velice ráda takové vypečenější, moc by mi chutnalo!:-K

golnar, Frantiska: děkuji za vyzkoušení receptu a Františce i za krásnou fotografii :-K

tak dlouho jsem kupovala sladěnku :) až jsem použila med. Těsto je naprosto úžasné a krásně se s ním pracuje. Zapomnela jsem dat vajicko, takze priste ho tam dám. Jen se musim naucit delat vetsi rohlíky.

apsolutně perfekní,dekuji moc, budu péct znovu a znovu .:yes:

magdalenka: nádherné! <3 Děkuji za obě fotky :-K

Pridávam foto makoviek bez maku...až po zamiesení som zistila, že sa mak doma nenachádza a nechcelo sa mi do obchodu. Posypala som to granulovaným cukrom od žížaly https://www.toprecepty.cz/recept/62103-granulovany....
Recept som dodržala, cesto je ľahké ako pena. Zase si nesklamala - po vytiahnutí z rúry som si dala ku káve okamžite dva rohlíky - s maslom a broskyňovým džemom...skvelé!

Sladěnka se dá nahradit medem, dělám to tak u všech receptů, kam sladěnka jde a neměla jsem nikdy problém.

Cathleen: U ingrediencí do těsta máte 100g vody ;-) Jen takový drobná chybička ;-)

magdalenka: ach, děkuji, opravím:-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

V tomto týdnu jsem je pekla už dvakrát, jsou vynikající :yes::yes::yes:. Protože jsem lína kuchařka :-O , dala jsem suroviny včetně omládku do pekárny :-). S těstem se moc dobře pracuje a makovky jsou lepší než kupované:-K.

bystrouska: :-K děkuju! <3

Prosím, co je to sladěnka a kde ji koupím?

gazela: sladěnka je sladový výtažek barvy a hustoty tmavého medu, koupíte ji ve Zdravé výživě;-)

To je fakt lákavé:-D:yes::yes:máš je parádní

Hned bych si pro jednu sáhla k odpolední kávě, ale tak daleko počítačová technika bohužel není:-p:yes:

Krásné makovky ;-)

ako maľované...:-K
maslo rozpustené?

Děkuju:-K

magdalenka: to víš, před focením jsem je stříkla lakem ;-)
Máslo může být rozpuštěné a vychladlé, teď v létě ale stačí jen zcela povolené, je to hned.

Jako vždy :yes::yes::yes:

Máš je opravdu krásné:-KJen si nabídnout:yes::-8

Krasne je mas :-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
makovky recept, recept na makovky, makovka recept, maslove loupaky, makovky, makovka, máslový loupák, makovky recepty, recept makovky, makovky z pekárny, máslové bulky, recept na makovku, top recepty makovky, jak udelat makovku, sladký loupák makovka, recept na nejlepší makovky, vynikající makovky, pekarnomanie recepty, nejlepší makovky, těsto na makovky

Suroviny:
voda, droždí čerstvé, med, mouka hladká, voda, cukr, sůl, vejce, mouka hladká, máslo, mák

Přidat fotografie receptu