Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Avynčin domácí kečup

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Avynka Avynka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 637 kJ /
1 347 kcal
Bílkoviny8,36 g
Tuky5,88 g
Vláknina50,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,26 g
Sůl8,00 g
Sacharidy292,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na rozpáleném oleji dáme opéct krájenou cibulku, ihned zeslabíme oheň a pomaličku opékáme za občasného míchání. Může to trvat třeba i 10 minut, ale pomalé pečení dá základu kečupu výbornou chuť. Chvilku před koncem opékání přisypeme k cibulce cukr, který necháme zkaramelizovat (pozor NESPÁLIT !). Krok 2: Než se nám cibulka zkaramelizuje, zavážeme veškeré koření do plátýnka, abychom ho pak nemuseli lovit po jednom ven. Krok 3: Nyní je čas dát rajčátka i jablka k cibulce. Zpočátku po troškách, abychom to stíhali pořádně rozmíchat, po rozmíchání tam šupneme celý zbytek i s veškerou šťávou z rajčátek, přihodíme snítku zelených bylinek, osolíme a pomalu vaříme. Var trvá cca hodinu, tak dlouho, až se zredukuje šťáva cca na polovinu i více. V průběhu vaření můžete šťouchadlem na brambory rozmačkávat měkkou zeleninu (ale myslím, že nutné to není). Ke konci ochutnáme a je-li dochutíme (sůl, cukr) a těsně před skončením varu ještě podle chuti okyselíme octem. Krok 4: Když už je vše měkkounké, voda zredukovaná a mírně hustá, odstavíme ze sporáku. Vytáhneme balíček z kořením i pozůstatek zelené snítky. Tyčovým mixérem opatrně, abychom se nespálili, veškerou hmotu rozmixujeme pěkně do hladka a pak ještě propasírujeme přes síto. Krok 5: Necháme vychladnout, naplníme do skleniček a zavaříme 15 minut na 90 stupňů.

Já dělala kečup z necelých 3 kg rajčat a měla jsem 8 skleniček (viz foto)

Zveřejněno 2. 9. 2016

Poznámka autorky Avynka

OBMĚNA: pokud máte rádi ostrou chuť, můžeme hned od začátku přidat k rajčatům i kousek feferonky, otrlejší klidně i celou.

Děti, které mohou kečup k čemukoliv, vám tento kečup možná neocení, protože stejnou chuť jakou má kečup kupovaný, doma nedocílíte, ale pokud je nějak přesvědčíte, tak uděláte dobře. Aspoň víte, co jíte a co jí vaše děti.

A pokud to opravdu do nich nedostanete jako přílohu, můžeme tento kečup používat pod maso nebo třeba k dochucení rajské, na špagety atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Avynčin domácí kečup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wq71

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Avynčin domácí kečup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wq71

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

http://www.mimibazar.cz/recept/161830/domaci-kecup... - to je také tvůj recept? Mgr. Elvíra J.? Podle data přidání ti jej "zcizila":-)

Avynka: :-D:yes:

Zobrazit starší odpověď

Presne tento receptik som robievala,ked deti boli male,a bola plna zahrada sladuskych paradajok.tento rok som zatial leco do poharov zavarala.Ale spravim aj kecup,chytila som inspiraciu.:yes::yes::yes::yes:

popoluska340: Tak to jsem moc ráda, že jsem vás inspirovala :-K:yes::-)

Tématické fráze:
domácí rajský kečup, pečený kečup, domácí kečup bez jablek, kečup z rajských jablíček, domácí kečup s jablky, priprava domaciho kecupu, domácí pečený kečup, rajsky kecup recept, priprava kečupu, recept na rajský kečup, domácí kečup, recept na kečup bez jablek, recept na domácí kečup, domácí kečup top recepty, top recepty domácí kečup, peceny rajsky kečup, rajský kečup, recept rajský kečup, pecept na rájský kečup, rajské kečupy

Suroviny:
jablko, jablko, cibule, bylinky zelené, sůl, ocet, koření nové koření, koření hřebíček, pepř, cukr krystal, olej

Přidat fotografie receptu