Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poliš

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Poliš je jednoduchý, řídší a déle zrající kvásek z droždí, jeden ze způsobů nepřímého vedení těsta (tzv. na jeden kvasný stupeň). Krok 2: Měl by se vyrobit prošleháním, aby do něj vniklo co nejvíce vzduchu. Droždí a sladový výtažek prošleháme s vlažnou vodou a pak vešleháme i mouku (pokud je možné, je lepší ji prosít – opět zvýšíme množství vzduchu v poliši a předejdeme hrudkám v něm).
Povrch poliše by měl být bez hrudek, hladký. Můžeme ho lehce zasypat moukou, bude pak pomaleji chládnout. Při jeho kynutí budou v mouce vznikat trhliny a v nich se budou objevovat bubliny poliše.
Necháváme ho kvasit přibližně 2 hodiny (v létě je výhodnější udělat poliš řidší, z chladné vody a bez sladového výtažku. Pokud pak zraje v chladnějším prostředí, může zrát i 3-4 hodiny). Krok 3: Díky delšímu prokvašení může více vyniknout a zvýraznit se přirozená chuť a vůně pečiva (kvasinky mají lepší, příznivější podmínky pro svou aktivitu).
- poliš zároveň v těstě pomáhá ropzvíjet lepkovou strukturu
- pokud nenecháme poliš dobře uzrát, těsto z něj bude kynout pomaleji a upečené pečivo může mít menší tvar.
- přezrálý poliš (jeho vyklenutý povrch hodně klesne) může mít už částečně narušený lepek, těsto z něj bude lepivější a hotové pečivo nižší a nestejnoměrné

Zveřejněno 14. 9. 2016

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/polis/

Sladěnku dostanete ve zdravé výživě, povídání o ní a její úloze v těstě si můžete přečíst zde: http://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenk...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poliš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EVv0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poliš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EVv0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

v postupu se mluví o droždí - to ale v surovinách není - ztrácím se :-O

hadravovaa: netřeba se ztrácet, stačí dotaz:-) hned dopíšu.

magdalenka: díky:-K

Zobrazit starší odpověď

Dobrý recept, jen cat - navrhla bych ti, abys už automaticky přidávala do Poznámky, co je sladěnka, víš sama, co máš vždycky dotazů, co to je, kde se to dá koupit..... a ne každého napadne rozkliknout tvoje stránky;-);-)

spagetka: asi ano, přidám...i když - po těch letech se pečení s ní tak rozmohlo, že je dotazů čímdál méně. A to mě těší <3

Tématické fráze:
poliš, poliš na vodu, co je polis, poliš kvásek, polis testo, kvásek poliš, nepřímé těsto, polis z droždí, poliš na na vodu, způsoby vedení těst, poliš pečivo recept, poliše, poliš z mouky, poliš rohlíky, recept polis, pooliš, jak se dela polis, nazev krouceny rohlík, poliš recept housky, peceni polis

Suroviny:
voda, mouka, sladěnka, droždí

Přidat fotografie receptu