Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ledvinky po uhersku

I když je příprava ledvinek kvůli čištění trochu zdlouhavá, vyplatí se. Ledvinky obsahují málo tuků a jsou zdrojem vitamínů A a B. Vyzkoušejte je připravit podle tohoto receptu a jistě si pochutnáte.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min plus odležení v mléce

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, plus odležení v mléce)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 154 kJ /
276 kcal
Bílkoviny10,54 g
Tuky10,20 g
Vláknina8,85 g
Cholesterol 32 mg
Sodík 92 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy33,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ledvinky odblaníme, v půlce naplocho rozkrojíme a vyřízneme močovody. Nakrájíme je na asi 1cm proužky a dobře opereme ve vodě. Necháme okapat, vložíme do misky a zalijeme mlékem, aby byly ledvinky ponořené. Necháme je tak několik hodin, ale nejlépe je nechat přes noc v chladu. Krok 2: Druhý den ledvinky slijeme, propláchneme od mléka a několikrát přelijeme horkou vodou a vždy scedíme. Děláme tak dlouho, až je voda z ledvinek čirá. Pak necháme na cedníku dobře okapat. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, vložíme ji do hrnce na rozpálený olej a restujeme do světle červena. Pak vložíme okapané ledvinky, chvíli restujeme až se začnou opékat, vsypeme mletou papriku, špetku pepře, promícháme (pozor na spálení papriky) a zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme cca 30 minut. Krok 4: V 100 ml mléka promícháme zakysanou smetanu, zvlášť v dalších 100 ml rozšleháme mouku. Krok 5: Po 30 minutách ledvinky vybereme hrubším cedníkem stranou, do šťávy vlijeme mléko s moukou, prošleháme a necháme asi 15 minut vařit, poté vlijeme mléko se zakysanou smetanou, opět prošleháme a necháme přejít varem. Dle potřeby dochutíme solí a omáčku přecedíme na ledvinky, podle chuti můžeme přidat oříšek másla pro zjemnění. Krok 6: Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem nebo těstovinovou rýží.

TIP: Jak připravit rýži

Zveřejněno 23. 5. 2009

Poznámka autorky mirca75

Ledvinky sice dají víc práce na přípravu kvůli čištění, ale pak stojí za to. Jsou jemné a moc chutné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ledvinky po uhersku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3lvr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ledvinky po uhersku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3lvr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Zajeďte si do Polsky nějaké restaurace a dejte si tam ledvinky ... zážitek na který do smrti nezapomenete ... 🤣😡🤮👎

dastin01@seznam.cz: Taky to tak dělávám, do mléka jsem ještě nikdy nenamáčela. ;-)

zkuste je před namočením do mléka asi tak 1-2 min.převařit.Pak vodu slít,. propláchnout a pokračovat dál podle receptu,mléko již není třeba.

:-)<3:yes::-K

Kacuda: Niekomu vadia nerozdusené kúsky cibule, tak omáčku cedí. Predtým vyberie mäkké obličky z omáčky.

Kvůli čemu se ledvinky vyndávají z omáčky? Kvůli smetaně?

Dnešní oběd,jo musím říct,že to bylo:-p s rýží.Moc to nevyhledáváme,protože se nám několikrát stalo,že byly cítit i když jsem vše vyřezala a namočila do mléka.Tyto byly domácí a takže čerstvé.;-)Použila jsem sladkou uzenou papriku.Manža jen chválil a tvrdil,že takto je můžu dělat častěji.;-)

terysha.mathey: myslím, že to vůbec nevadí. Ledvinky jsem nikdy nenamáčela do mléka a vždy byly dobré a nesmrděly. Stačí je důkladně omýt.

COlombo: díky za odpověď, no já jsem trubka tohleto nějak nepřečetla a do mléka jsem to nenaložila, ale žádné pachy to nemělo:-)) chutnalo to jak jemnější játra......... aspoň že tak :) no příště už na to určitě nezapomenu no:-/

Mléko = neutralizuje vedlejší pachy - u ledvinek zejména močovinu. To je tedy můj subjektivní názor - dělám to tak také.;-)

Můžu se zeptat? Proč se dávají do mlíka???
JInak přidávám fotky :):-! Právě jsem to docpala, no teda bez smetany, ale super:yes:

Pepo(neregi.):-),vidíš,tak dlouho tu ten recept je a nikdo si nevšiml-natož já:-(.Moc díky za upozornění a už jsem jeho přítomnost zapsala i do postupu;-).Dávám ho ke konci,na zjemnění chuti:-p.
Jestli receptík vyzkoušíš budu moc ráda a jestli to půjde přidej klidně i fotečku a poreferuj;-).
JaniR:-)díky za vyzkoušení i za obrázek;-)-jen nevím:chutnalo,nechutnalo:-O;-).

Ledvinky zkusím,ale kam se dává to máslo?:-O

Ledvinky jsem už hodně dlouho nedělala a zapomněla jsem i postup, jak je udělat, aby byly tak chutné. Díky za připomenutí, také jsem je podobně připravovala. Teď, když je vidím, dostala jsem na ně chuť. Už ukládám, abych zas nezapomněla a plusík letí:-*:yes:

No, ale řekněte samy, holky, ten nůž, pokud je zapíchnutý jen bez ruky, tak je to super práce;-) Já s tím mám problém, určitě by mi spadnul a zapíchnul se mi do nohy!:-)):-D:-)):yes:

Tématické fráze:
ledvinky recept, cisteni ledvinek, játra po uhersku, vepřová játra po uhersku, ledvinky, ledvinky čištění, ledvinky recepty, vepřové ledvinky recept, recepty ledvinky, vepřové ledvinky, recept na ledvinky, jak dlouho vařit ledvinky, čištění vepřových ledvinek, recepty z ledvinek, příprava ledvinek, recepty na vepřové ledvinky, vepřové po uhersku, recepty vepřová játra po uhersku, po uhersku, kuřecí játra po uhérsku

Suroviny:
ledvinky vepřové, olej, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, pepř mletý, sůl, voda, smetana zakysaná, mléko, máslo

Přidat fotografie receptu