Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maltaše 2

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení těsta

90 min (75 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 783 kJ /
4 728 kcal
Bílkoviny88,38 g
Tuky313,15 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 1,91 g
Sodík 479 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy382,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze studených surovin na desce zaděláme těsto (rychle jako na linecké) a rozdělíme ho na kousky – kuličky asi po 12 g. Kuličky uložíme v chladu(do rána). Krok 2: Před použitím těsta ušleháme z bílků tuhý sníh a zamícháme do něj prosátý cukr s ořechy. Krok 3: Postupně těsto odebíráme z chladu a kuličky vyvalujeme na tenké placky (asi 5x10 cm), které plníme náplní. Přes náplň přehneme nejprve podélné strany placky a pak přehneme krátké strany. Klademe na plech s pečicím papírem sklady nahoru. Krok 4: Pečeme při 160 až 180 °C asi 15 až 20 minut do světle růžova. Ještě horké poprášíme cukrem. Krok 5: Poznámka: Maltaše se dají jíst takřka okamžitě po upečení a jsou prudce jedlé i několik dní.
1. S těstem se převelice dobře pracuje; ty malé kuličky lze vyválet (podsypávat) na 10x15cm až tak, že je přes plát „vidět“ (u nás se říká „až na Hostýnek“) a těsto se netrhá. Není ani potřeba čekat do druhého dne, stačí kuličky vychladit, aby se moc nelepily (zkušební kousky jsem pekl z čerstvého těsta).
2. Náplní jsem plnil pomocí cukrářského sáčku (nebo mikrotenový s ustřihnutým růžkem) s velkou špičkou. Je to rychlejší, čistší a přesnější.
3. Pečivo není moc choulostivé na teplotu pečení, ale má zůstat „bledé“.

Zveřejněno 7. 10. 2016

Poznámka autora casino

Zdroj: Rodinný recept, internet

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu……

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maltaše 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MVPB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maltaše 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MVPB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Miroslava(neregistrovaná) dovolil jsem si zkopírovat vaše psaní odtud: https://www.toprecepty.cz/recept/26925-maltase/:-K

29. 10. 2016 12:30:55
casino: Tak jsem prohledala své zápisky a našla jsem recept na maltašky od paní Kučerové z Kostelce u Kyjova, mám jej už víc než dvacet let. Je podobný Vašemu receptu. Těsto se připraví z 30 dkg hladké mouky, 5 žloutků, 25 dkg másla nebo Hery a 3 lžic vody. Pak se těsto rozdělí na 50 kousků, každý se zakulatí do kuličky a dá do ledničky přes noc. Druhý den se z každé kuličky vyválí placička, naplní se ořechovou nádivkou, stáhne se do měšce (mám napsáno "stáhneme kščicu") a vloží se do plechového košíčku na vánoční cukroví. Košíčky se skládají na plech, peče se to na 180°C do světlé barvy. Nádivka - z 5 bílků ušlehat sníh, postupně přidat 25 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých ořechů a zlehka zapracovat.

určitě jsou moc dobré, co je s ořechy je vynikající, určitě zkusím a ty obrácené košíčky vypadají skvěle

vypadají lákavě:-):-)

:yes::yes:

muj tatinek byl Hanak a je pravda ze takove hanacke kolace od moji babicky z Hane,byli ty nejlepsi jake sem kdy jedla,a je to pravda ze se tam opravdu pece vsechno mnam.tento recept neznam ale urcite vyzkousim.<3:-K:-K:yes::yes::yes:

Recept je vynikající, určitě zkusím. A když je kuchař někde poblíž Hostýnka, bude to určitě moc dobré, na Hané se pečou jenom dobré věci. Mám k Hostýnku silný citový vztah.:-)

Tématické fráze:
maltaše, cukroví maltaše, meltaše, maltašky, maltáše recept, maltašky, maltase vánoční cukroví, ořechové maltašky, maltašky recept, recept na maltaše, recept maltaše, cukrářské maltase, kokosové maltaše, malhase, maltaše recepty, linecke roladky s povidlama, cz maltase recept, košíčky maltašky, pečeni maltaše, maltasa

Suroviny:
mouka hladká, máslo, žloutek, sůl, bílek, cukr moučkový, ořechy, sůl, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu