Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Svíčkovou často vnímáme jako složité jídlo, ale náročná je pouze na čas. Tato královna mezi českými omáčkami má mnoho tváří a více možností přípravy i dochucení. Náš recept je léty prověřený a můžeme podle něho omáčku bez obav uvařit i pro návštěvu.

Hodnocení receptu je 4,8 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Denisa

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 015 kJ /
1 916 kcal
Bílkoviny138,98 g
Tuky124,43 g
Vláknina11,97 g
Cholesterol 395 mg
Sodík 1,41 g
Sůl3,28 g
Sacharidy55,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odleželou svíčkovou odblaníme, prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran. Poté odložíme do tepla. Krok 2: Na výpeku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Krok 3: Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a pečeme ve vyhřáté troubě do změknutí. Krok 4: Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Krok 5: Připravenou omáčku propasírujeme, přilijeme smetanu, podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru. Krok 6: Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 25. 5. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYKz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYKz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (71)

svíčková je najlepší - i z kuřecího

Každý máme jiné chutě
Za mě... Orestovat na slanině prospikovane maso na vypeku Udělat karamel.. přidat čerstvou zeleninu na hrubo(mrkev celer cibule) "orestovat" přidat koření.. Zalít vyvarem. Dát péct na dlouho...
Vytáhnout maso rozmixovat... Přidat brusinky trocha citr stavy a sladká Smetana a je to pecka

mika59: <3Už mám plec, tak dlouhé to snad nebude? :-O Maximálně zkrať, já pochopím.

Veronika.Hrozna: Roštěnou bych nepoužila, jedině falešnou svíčkovou nebo hovězí loupanou plec..a recept je na dlouho tak příště..až to bude aktuální..:-K

mika59: Napis cely postup, jen to zmotam, kdyz to nebudu mit kompletne pred nosem, az do okamziku vhozeni do utrob sporaku.:-D:-K:-D Mam rostenou, odlezelou, muzu i z toho:-?

Dekuji Vam vsem, jste hodne,za tak rychlou odpoved, Ja jse ji udelala nejak moc, tak to zkusim a zmrazim ten zbytek co tu mam,. Hezky prvni vecer v 2021 preji.

Veronika.Hrozna: Klasika, prošpikované. a.hodně.. a do orestované zeleniny na másle s kořením..

mika59: Do ceho nakladas maso:-?

Dajda: No právě, vždy ji vařím víc, že zbude i další den, ale prostě pro mně už je to přihřívaný jídlo, které už není to ono, i když je uleželé. Ta čerstvost a čistá chuť je u nás nej..ale vyzkouším..Já si totiž nedovedu představit, že mám tady celou rodinu a budu jim podávat přihřáté jídlo,, jen můj názor..;-):-K

mika59: Tohle jídlo je taky pro mě vymazlené a dělávám ho většinou o Vánocích - buď svíčkovou, ale ještě častěji maso na víně, což je vlastně totéž, ale místo smetany tam přijde červené víno (na podlití, hodně) a trochu rajčatového protlaku a pikantní rybízové zavařeniny. Tohle jídlo mně ihned po uvaření připomíná nezdařenou rajskou, ale po uležení třeba s kroketami nebo špeclemi - joj!
Zkuste někdy nechat jednu, dvě porce svíčkové stranou a pak ochutnejte po 2 dnech a po 4 dnech. Uvidíte, zda Vám bude chutnat lépe, je to určitě individuální. Já zase nemusím nechat odležet klasický guláš, ale třeba segedín vařím den předem. Svíčkovou nakládám, maso na víně nikoliv.

Dajda: Já mám jiný názor, omáčka není guláš a pro nás je výborná čerstvá z třídenního naloženého a pomalu pečeného masa. Ale zase tvoji variantu jsem nezkoušela tak ji samozřejmě vítám. U nás je fakt ta vymazlená svíčková opravdu pro celou rodinu jednou do roka, tak se všichni těší.:-K Jinak takovou tu rychlou dělám častěji..

mika59: Ja taky mrazim.:yes:

hazel: Mrazila jsem, maso zvlášť. Omáčka je dobrá a nic ji není, po pomalém rozmražení.

Veronika.Hrozna: Kompletně dovařím, maso nechám zčásti vychladnout, aby se lépe krájelo. Nakrájené dám do mísy nebo kastrolu, zaliji hotovou omáčkou a pak dám v této roční době na balkon. I hovězí chce rozležet minimálně 2 dny, ale v chladu může být i déle. Jde především o tu omáčku, aby se chutě rozležely.

hazel: Nikdy jsem to nezkoušela, ale myslím, že smetanové omáčky se mrazit nemají. ;-)

Devcata,mam na vas otazku,je mozne svickovou zmrazit.?Dekuji za poradu

Tématické fráze:
svíčková na smetaně, svíčková, nejlepsi svickova na smetane, svíčková omáčka, svíčková recept, falešná svíčková na smetaně, nejlepsí svickova, svíčková recepty, svickova na smetane video, svíčková na smetaně v troubě, recept na nejlepší svíčkovou, svickova na smetane recept, nejlepší svíčková na smetaně vepřová, nejlepší recepty svíčková na smetaně, vepřová svíčková na smetaně, svíčková na smetaně pro začátečníky, recept svíčková, svíčková na smetaně top recepty, výborná svíčková na smetaně, nejlepší recept na svíčkovou

Suroviny:
svíčková hovězí, slanina uzená, sůl, pepř černý, tuk, cibule, mrkev, petržel, celer, vývar masový, bobkový list, koření nové koření, mouka hladká, smetana kysaná, cukr, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu