Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Svíčkovou často vnímáme jako složité jídlo, ale náročná je pouze na čas. Tato královna mezi českými omáčkami má mnoho tváří a více možností přípravy i dochucení. Náš recept je léty prověřený a můžeme podle něho omáčku bez obav uvařit i pro návštěvu.

Hodnocení receptu je 4,8 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Denisa

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 015 kJ /
1 916 kcal
Bílkoviny138,98 g
Tuky124,43 g
Vláknina11,97 g
Cholesterol 395 mg
Sodík 1,41 g
Sůl3,28 g
Sacharidy55,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odleželou svíčkovou odblaníme, prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran. Poté odložíme do tepla. Krok 2: Na výpeku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Krok 3: Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a pečeme ve vyhřáté troubě do změknutí. Krok 4: Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Krok 5: Připravenou omáčku propasírujeme, přilijeme smetanu, podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru. Krok 6: Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 25. 5. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYKz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYKz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (71)

svíčková je najlepší - i z kuřecího

Každý máme jiné chutě
Za mě... Orestovat na slanině prospikovane maso na vypeku Udělat karamel.. přidat čerstvou zeleninu na hrubo(mrkev celer cibule) "orestovat" přidat koření.. Zalít vyvarem. Dát péct na dlouho...
Vytáhnout maso rozmixovat... Přidat brusinky trocha citr stavy a sladká Smetana a je to pecka

mika59: <3Už mám plec, tak dlouhé to snad nebude? :-O Maximálně zkrať, já pochopím.

Veronika.Hrozna: Roštěnou bych nepoužila, jedině falešnou svíčkovou nebo hovězí loupanou plec..a recept je na dlouho tak příště..až to bude aktuální..:-K

mika59: Napis cely postup, jen to zmotam, kdyz to nebudu mit kompletne pred nosem, az do okamziku vhozeni do utrob sporaku.:-D:-K:-D Mam rostenou, odlezelou, muzu i z toho:-?

Dekuji Vam vsem, jste hodne,za tak rychlou odpoved, Ja jse ji udelala nejak moc, tak to zkusim a zmrazim ten zbytek co tu mam,. Hezky prvni vecer v 2021 preji.

Veronika.Hrozna: Klasika, prošpikované. a.hodně.. a do orestované zeleniny na másle s kořením..

mika59: Do ceho nakladas maso:-?

Dajda: No právě, vždy ji vařím víc, že zbude i další den, ale prostě pro mně už je to přihřívaný jídlo, které už není to ono, i když je uleželé. Ta čerstvost a čistá chuť je u nás nej..ale vyzkouším..Já si totiž nedovedu představit, že mám tady celou rodinu a budu jim podávat přihřáté jídlo,, jen můj názor..;-):-K

mika59: Tohle jídlo je taky pro mě vymazlené a dělávám ho většinou o Vánocích - buď svíčkovou, ale ještě častěji maso na víně, což je vlastně totéž, ale místo smetany tam přijde červené víno (na podlití, hodně) a trochu rajčatového protlaku a pikantní rybízové zavařeniny. Tohle jídlo mně ihned po uvaření připomíná nezdařenou rajskou, ale po uležení třeba s kroketami nebo špeclemi - joj!
Zkuste někdy nechat jednu, dvě porce svíčkové stranou a pak ochutnejte po 2 dnech a po 4 dnech. Uvidíte, zda Vám bude chutnat lépe, je to určitě individuální. Já zase nemusím nechat odležet klasický guláš, ale třeba segedín vařím den předem. Svíčkovou nakládám, maso na víně nikoliv.

Dajda: Já mám jiný názor, omáčka není guláš a pro nás je výborná čerstvá z třídenního naloženého a pomalu pečeného masa. Ale zase tvoji variantu jsem nezkoušela tak ji samozřejmě vítám. U nás je fakt ta vymazlená svíčková opravdu pro celou rodinu jednou do roka, tak se všichni těší.:-K Jinak takovou tu rychlou dělám častěji..

mika59: Ja taky mrazim.:yes:

hazel: Mrazila jsem, maso zvlášť. Omáčka je dobrá a nic ji není, po pomalém rozmražení.

Veronika.Hrozna: Kompletně dovařím, maso nechám zčásti vychladnout, aby se lépe krájelo. Nakrájené dám do mísy nebo kastrolu, zaliji hotovou omáčkou a pak dám v této roční době na balkon. I hovězí chce rozležet minimálně 2 dny, ale v chladu může být i déle. Jde především o tu omáčku, aby se chutě rozležely.

hazel: Nikdy jsem to nezkoušela, ale myslím, že smetanové omáčky se mrazit nemají. ;-)

Devcata,mam na vas otazku,je mozne svickovou zmrazit.?Dekuji za poradu

Dajda: Dáš do lednice už hotové ? Maso nakrájíš, nebo leží v lázničce v celku? Já myslím, že hovězí na den, nebo 2??? Králíka bych také nechala dva dny, srnce taky, hlavně mladého! A cukr také nepřidávám, smetana a mrkev jsou sladké až, až!
A někdy dostanu v krámě , tak sladkou mrkev, že tím osladím hovězí polévečku.:-D Co taky nemusí být, že ano!

Veronika.Hrozna: V každém případě bych se přimlouvala za 2 denní odležení. My jsme dnes měli králíka na smetaně ("svíčkovou"), jídlo jsem připravovala už ve středu. Dnes jsem malinko dosolila a jemně dochutila citrónovou šťávou. Omáčku dělám ze spousty čerstvé zeleniny, nedávám žádný cukr , stačí mrkev, ale k omáčce musí být hodně brusinek, nabízím misku, ze který si každý přidá na talíř, ne jenom lžičku na kolečku citrónu. <3

Dajda: Mám kus roštěné, tak zkusím znovu ! ;-)

Jindra100: Taky běžně nepřidávám do klasické svíčkové hořčici, ale když je třeba dochutit, tak je to podle hesla Tonoucí se stébla chytá. :-D Já zase nedávám Halali a rozhodně používám čerstvou zeleninu, je jí všude dost i v zimě, ale každý máme to své oblíbené. ;-)

Veronika.Hrozna:Proč né?? Já dávám mraženou zeleninu pořád. A je výborná ????

Dajda: Já nakládám dva dny dopředu a dávám Halali. Hořčici určitě né! Není to roštěná????

Eva: já dělám jedině v troubě, kamarádka zase jen na plotně - každý má svůj recept

Dajda: hořčice do svíčkové? Dělám svíčkovou už asi 45 let a nikdy ne s hořčicí

Veronika.Hrozna: Úplně bych ji zase nezavrhovala, například mražený špenát je fajn a třeba směs mrkev, hrášek, kukuřice na másle taky není k zahození, když není nic jiného po ruce.

Veronika.Hrozna: Vypadá to, že zítra to bude o moc lepší ! Právě jsem vše přidala dosolila, přidala kapku citronu a ještě promnutý tymiánek ! Ale mražená zelenina, mi už do svíčkové nikdy nesmí ! A do mrazáku, taky ne ! :-//:-//:-//

Magdalenka: Tu už sem dala. Jdu zkusit opéct zeleninu na troše másla a karamelu , vyberu půl omáčky a nahradím ji rozmixovanou zeleninou. ohřeju a uvidím. To se mi ještě nestalo , nikdy! ;-(

magdalenka: Taky bych přidala hořčici, ale navíc nechala omáčku 2 dny uležet - ať si Evropská unie říká, co chce! ;-)

Veronika.Hrozna: skús aj trochu horčice...(mrazenú zeleninu tiež neuznávam)

Eja57: Je hroznější než já! Už nevím, jak vypadá moje kadeřnice, kozmetička o nechtech, ze zdvořilosti ,ani nechci mluvit!

Veronika.Hrozna: držím palce...ona asi ta dnešní Tvoje nebude špatná, ale jak jednou uděláš omáčku ze zkaramelizovaného základu z čerstvé zeleniny...máš :yes: manžela:-D
( teoreticky by stejně mělo fungovat získat stejnou chuť i z mražené zeleniny v troubě - před koncem přípravy vyndat maso, odklopit, odpařit, kousek másla, trochu cukru...tak na 50% to spíš připálíš, vyzkoušeno8-(:-D )

Eja57: Udělám ! Já měla všechno, ale v mrazáku jsem měla zeleninu pod svíčkovou, tak jsem to chtěla odzkoušet. Manžel před obědem vzal pejsky na procházku, aby mu líp chutnalo. Já vybrala maso z trouby, dala smažit bramborové kynuté kroketky a udělala omáčku . Ochutnala .......8-( Manžel mi řekl, už jsem jedl i lepší svíčkovou ! Diplomaticky! 8-( Já udusím zeleninu na trošce karamelu a dám kousek másla , rozmixuju přidám a uvidím. Už roky se mi nic podobné nepodařilo! :no:

Veronika.Hrozna: nemáš doma kus mrkve? najemno nakrájet, na kousek másla, s trochu cukru zkaramelizovat, zalít v mixeru trochou hotové omáčky, rozmixovat a vlít zpět do omáčky....

Veronika.Hrozna: Karamel a pripadne dokyselit citronem?

Poprvé v životě jsem dělala svíčkovou z mražené zeleniny. Ví někdo, jak zachránit a dokořenit dnešní oběd? Dala jsem i tymián, smetanu, citron a chuť nikde ! čistý děs! 8-(

ahoj-přidávám moji zkušenost se svíčkovou.Maso nemusí být pravá svíčková,zeleniny mám mnohem víc ,rozmixuji a bez mouky je fakt chutná omáčka. Nikdy jsem maso v troubě nepekla,ale vařím hrubě nakrájené se zeleninou. Strávníci si moc libují.../je to jen dodatek pro nejisté začátečnice.

Hrabje.bas 13. 9. 2016 12:55
No tak to neneeeeeee, to je ŠLENDRIÁN. Obdivuju sebevědomí lidí, kteří se projevují demokraticky využívavše práva sem psát. SVÍČKOVOU určitě ne, hovězí zadní. A SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ - to je SVÁTEK NEJVĚTŠÍ. Nakládám do zeleniny, kožení a octového láku s citrony v neděli, nechám odpočinout do pátku, upeču, a ještě do soboty nechám zrát upečené. V sobotu zozmixuju, někdy trochu zahustím a hotovo. Amen.

Hovězí svíčková pro mě finančně nedostupná

jakeline: osobně na svíčkajdu ani nekupuju svíčkovou, ale kvalitní zadní hovězí, svíčková je na nás dosti suchá (a drahá, to je fakt)

Tak tymián a masox do sviečkovej, no pre mňa čistá hrôza.

tea: sorry,ale pro kuchaře je čistá hrůza, když někdo řekne že tymián nepatří do svíčkové. To,že ho tam nedáváte není důležité ale říct takovou blbost tak to ukazuje na Vaše kuchařské schopnosti. Možná se sem tam kouknout do normální kuchařky a nespoléhat na bláboly z internetu?

Zobrazit starší odpověď

Dávám mnohem víc zeleniny, kterou pak rozmixuji a nedávám mouku. Při smažení zeleniny se cibule dává nakonec, aby se nepřipálila! Cukr se může nasypat už na zeleninu a zkaramelizuje při smažení. Svíčkovou dělám v papiňáku, není vysušená a je brzy hotová. Se smetanou opatrně. Aby se nesrazila, buď do ní přidat trochu mouky a rozkvedlat, a hlavně ji nelít studenou do horké omáčky. Pro chuť přidávám i tymián, kostku hovězího masoxu, slaninu a máslo pod zeleninu.

Marie Pokorná 17. 8. 2014 21:01
Každý peče maso v troubě. Já ji nemám, tak maso (den předem naložené v křenové zelenině a špeku)vařím a nepeču. Výsledek je výborný, dochutím, rozmixuji bez bob.listu, přidám kys.šlehačku, nedávám hl.mouku na zahuštění (rozmixovaná zelenina postačí. Nyní jsem použila vepřovou kližku, koupený houskový knedlík a hotovo Je mi 81 let, ale sousedům moc chutnalo.:-O

Klárinka 24. 1. 2014 20:14
Recept fakt výbornej :yes: Dělám po druhé v životě:-)) , ale vždycky z pravé svíčkové, no jako cena pecka..600/kg :-)

armes: Nehledej v tom nic složitého,musíš to prostě dělat v nádobě,kterou můžeš dát do trouby. A jestli můžu-zkus dát víc zeleniny a vynechat mouku,příp.koření osmahnout spolu se zeleninou před podlitím. :-)

Dobrý den budu jí dělat poprvé a tak mám dotaz.Přikryjeme a dusíme v troubě.To to musim přendat do pekáče?Protože já tam nemůžu dát hrnec,nebo to jen nechápu tak mě prosím nesežerte hned :-? :-)

po dlouhé době byla dnes u nás tato skvělá klasika;-):yes:
z falešné svíčkové, pochutnali jsme si;-):-p:yes::yes:

Tak by mě zajímalo kdo z Vás to vařil opravdu z pravé svíčkové, která stojí min 600kč za kilo.
JINAK RECEPT DOBRÝ

Tématické fráze:
svíčková na smetaně, svíčková, nejlepsi svickova na smetane, svíčková omáčka, svíčková recept, falešná svíčková na smetaně, nejlepsí svickova, svíčková recepty, svickova na smetane video, svíčková na smetaně v troubě, recept na nejlepší svíčkovou, svickova na smetane recept, nejlepší svíčková na smetaně vepřová, nejlepší recepty svíčková na smetaně, vepřová svíčková na smetaně, svíčková na smetaně pro začátečníky, recept svíčková, svíčková na smetaně top recepty, výborná svíčková na smetaně, nejlepší recept na svíčkovou

Suroviny:
svíčková hovězí, slanina uzená, sůl, pepř černý, tuk, cibule, mrkev, petržel, celer, vývar masový, bobkový list, koření nové koření, mouka hladká, smetana kysaná, cukr, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu