Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné dalamánky

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: Asi 20 ks - dle velikosti

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 547 kJ /
2 043 kcal
Bílkoviny72,30 g
Tuky14,78 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 6,53 g
Sůl16,30 g
Sacharidy395,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto. Krok 2: Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků). Krok 3: Z každého dílu vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmí a pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě (já na 175 °C). Krok 4: Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé. Krok 5: Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky. Krok 6: Pro ruční zpracování:
Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto, které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
Další zpracování dle uvedeného výše.

Zveřejněno 26. 5. 2009

Poznámka autorky mirca75

Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou,) zkusila jsem v ní a šlo to.

Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5KY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5KY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

satelit: br. kaše v prášku je běžně k dostání (nedoporučuji z ní dělat kaši, leda bys chtěla lepit tapety:-()

Bramborová kaše v prášku? Neznám, nikdy jsem ji nekupovala, tak ji zkusím sehnat, díky.

Jsou výborné. Dala jsem jen 100 g hladké pšeničné mouky a přidala 100 g mouky rýžové.

mirca75, Merylas: nádhera, holky, máte to obě jedničkové:yes::yes::-D

Merylas:-), moc děkuju za pěknou fotečku a jsem ráda, že dalamánky nezklamaly:-p. A taky děkuju za milá slova, i Jarce :-K.
Maruško:-), já se tu teď taky málo "vidím", ale pokusím se o nápravu:-8. Ahojky ...:-K.

zizala: Děkuji:-8 Mirča si vždy na psaní RCP dávala záležet, já vím;-)

Merylas: Máš je krásný :yes: Jj, Mirčiny recepty jsou podrobný a spolehlivý :yes::yes:

mirca75: Miruš, vybrala jsem si Tvůj receptík k vyzkoušení a dalamánky jsou opravdu moc dobré:yes:;-) Taky je budu občas dělávat, chutnaly celé rodině, pekla jsem je už po druhé;-) Recept je moc dobře a srozumitelně rozepsaný a všechny gramáže jsou OK. Nic jsem nepřidávala, ani neubírala, zadělávala jsem vodou - 300 ml. Tvůj recept můžu všem doporučit, aby ho vyzkoušeli a ode mě máš samozřejmě bod č. 11 a přidávám foto:-8 A moc málo Tě tady "vidím" :-*:-K

Výbornéééé

Děláno bez pekárny.Jsou super. :yes::yes::yes::yes: :-p:-K

Díky;-)

dávám jí od oka, asi tak 2 polévkové lžíce.:yes::-D

Finneta:-) to jsem moc ráda že chutnali,jen škoda že nejsou i fotečky;-).Můžu se zeptat kolik jsi dala té práš.kaše?Ráda bych zkusila i s ní.Děkuji za vyzkoušení a pochvalu:-)

pekla jsem včera. nedávala jsem brambory, ale bramborovou kaši v prášku a byly úžasný!!!!!:yes::yes::-D

Děkuji za rady, ted uz se urcite povede:yes:

Tématické fráze:
dalamánky z domácí pekárny, žitná mouka recepty, dalamánky, domácí dalámánky, dalamánek z žitné mouky, žitný dalamánek, recept žitný dalamánek, dalamánky recept, vyroba dalamánků, jak upéct dalamánky, recepty ze žitné mouky, dalamánky domácí pekárna, dalamanek recept, recept na dalamánky, recepty z žitné mouky, žitná mouka, těsto na dalamánky, žitná mouka - recepty, dalamánky z žitného kvásku, dalamanky z kvasku

Suroviny:
mléko, brambory, sůl, cukr, mouka, mouka hladká, droždí, voda, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu