Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné dalamánky

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: Asi 20 ks - dle velikosti

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 547 kJ /
2 043 kcal
Bílkoviny72,30 g
Tuky14,78 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 6,53 g
Sůl16,30 g
Sacharidy395,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto. Krok 2: Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků). Krok 3: Z každého dílu vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmí a pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě (já na 175 °C). Krok 4: Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé. Krok 5: Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky. Krok 6: Pro ruční zpracování:
Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto, které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
Další zpracování dle uvedeného výše.

Zveřejněno 26. 5. 2009

Poznámka autorky mirca75

Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou,) zkusila jsem v ní a šlo to.

Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5KY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5KY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

satelit: br. kaše v prášku je běžně k dostání (nedoporučuji z ní dělat kaši, leda bys chtěla lepit tapety:-()

Bramborová kaše v prášku? Neznám, nikdy jsem ji nekupovala, tak ji zkusím sehnat, díky.

Jsou výborné. Dala jsem jen 100 g hladké pšeničné mouky a přidala 100 g mouky rýžové.

mirca75, Merylas: nádhera, holky, máte to obě jedničkové:yes::yes::-D

Merylas:-), moc děkuju za pěknou fotečku a jsem ráda, že dalamánky nezklamaly:-p. A taky děkuju za milá slova, i Jarce :-K.
Maruško:-), já se tu teď taky málo "vidím", ale pokusím se o nápravu:-8. Ahojky ...:-K.

zizala: Děkuji:-8 Mirča si vždy na psaní RCP dávala záležet, já vím;-)

Merylas: Máš je krásný :yes: Jj, Mirčiny recepty jsou podrobný a spolehlivý :yes::yes:

mirca75: Miruš, vybrala jsem si Tvůj receptík k vyzkoušení a dalamánky jsou opravdu moc dobré:yes:;-) Taky je budu občas dělávat, chutnaly celé rodině, pekla jsem je už po druhé;-) Recept je moc dobře a srozumitelně rozepsaný a všechny gramáže jsou OK. Nic jsem nepřidávala, ani neubírala, zadělávala jsem vodou - 300 ml. Tvůj recept můžu všem doporučit, aby ho vyzkoušeli a ode mě máš samozřejmě bod č. 11 a přidávám foto:-8 A moc málo Tě tady "vidím" :-*:-K

Výbornéééé

Děláno bez pekárny.Jsou super. :yes::yes::yes::yes: :-p:-K

Díky;-)

dávám jí od oka, asi tak 2 polévkové lžíce.:yes::-D

Finneta:-) to jsem moc ráda že chutnali,jen škoda že nejsou i fotečky;-).Můžu se zeptat kolik jsi dala té práš.kaše?Ráda bych zkusila i s ní.Děkuji za vyzkoušení a pochvalu:-)

pekla jsem včera. nedávala jsem brambory, ale bramborovou kaši v prášku a byly úžasný!!!!!:yes::yes::-D

Děkuji za rady, ted uz se urcite povede:yes:

Mirčo, dalamánky určitě vyzkouším, už mám uloženo;-):-).
Posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

:-)Suzanna:-)tak už jsem ti připsala do receptu jak na to při ručním zpracování(nebo robotem;-)).Snad jsem pomohla a budu ráda když dáš vědět jak se povedly;-).

suzano, určitě bych to těsto udělala klasicky úplně stejně, jak třeba na koláče, to znamená kvásek, mouka a vše, co je zde napsáno a propracovat vařechou. Já mám dojem, že ani autorka nemá vlastní pekárnu a já jsem donedávna dělala těsto v ruce. Takže, pokud už jsi někdy dělala kynuté těsto, tak dej vše, jak je napsáno a kvásek zvlášt, aspoň já ho tak vždycky dělala. Je napsaná voda, nebo mléko. Použij asi spíš mléko.;-)

Take patrim k tem, co nevlastni pekarnu, presto bych tyhle dalamanky rada vyzkousela, protoze vypadaji naprosto uzasne :yes: S kynutym testem mam pramalo zkusenosti, proto bych zdejsi kucharinky pozadala o radu, jak na to, pri rucnim zpracovani. Predpokladam, ze se nejdrive udela kvasek, necha se tak 15 minut kynout, prida k ostatnim ingradiencim a vypracuje vlacne testo. A jak dlouho to pak mam jeste nechat kynout? Hodinu? Prosim poradte :-)

Dzungilo:-)Jak už jsem psala v poznámkách tento recept je určen pro ruční zpracování,jen já jsem ho zkusila v pečce co to udělá;-)(rozbil se mi totiž robot;-().Jinak pekárnu také osobně nevlastním:-( a veškerá těsta zadělávám buď ručně nebo robotem;-).Zadělá se to stejně,jen u pekárny je ta úleva že ti vytvoří klima pro kynutí a člověk nemusí hledat teplé místo po bytě:-D.
Je to přesně jak píše Tejaja:-)Dřív takového nic nebylo a taky se peklo o stošest;-):-)).Tak se neboj,zkus a dej pak prosím vědět jak chutnali:-)
Jano R.:-)opravdu zkus i jiné mouky-celozrnnou,žitnou,grahamovou,..stojí to za to.Ta chuť je vždy jiná,daná typem mouky a je to opravdu dobré:-pJestli máš strach,zkoušej přidávat po troškách-nahradit třeba 50g hladké mouky celozrnnou,..a ucítíš na jazyku tu proměnu:-p.
A děkuji všem za pochvalu:-8;-)

dzungila, všetky recepty, kde sa používa pekáreň, dokážeš v pohode urobiť aj bez nej. Pekáreň je v obehu posledných pár rokov, dovtedy o nej nikto nepočul, a chleby sa piekli, koláče miesili a kysnuté cesto kyslo:-D:-D:-D Ja každé kysnuté cesto robím už 35 rokov v robote, slúži mi ešte stará ETA 022, na ktorú doteraz dostať v pohode náhradnú diely. A mnoho ľudí nemá robot a miesi cesto ručne. Ide o obyčajné kysnuté cestá, len sa podľa potreby menia dochucovadlá. Takže sa neboj, pekáreň-nepekáreň, rob si všetky recepty po svojom. Uvidíš, že to bude v pohode. Je jedno, kto cesto vymiesi, či pekáreň, či robot alebo tvoje ruky s varechou. Je to síce viac námahy, ale výsledok ten istý:-D:-D

Tejajo, tys mi fakt dodala odvahu a já asi fakt neodolám, zkusím těsto umísit ručně a ty dalamánky prubnu upéct :-)Také jako ostatní jsem se na výtvory z pekárny jen dívala s tím, že to ručně nebude tak umísené jako z pekárny a tudíž ani výsledek nebude nic moc. Ale hodně lidí dokáže upéct chleba i bez pekárny, tak by to snad mělo jít i s rohlíčky nebo s dalamánky. Jen to chce zkusit, takže recept už ukládám a vyzkouším.

Už se těším, jak si je upeču (taky bez pekárny :-D), Jani R. - Terezka má pravdu a i já jsem ti to řčíkala několikrát, žitná mouka je skvělá a i hlavně pro diabetiky - jen bacha na dobu záruky - žlukne rychleji než pšeničná (ale zas ne o tolik!!!!;-);-)):yes::-p

tetaja, díky moc za radu!:yes: Jak někde vidím, že se používá na přípravu těsta pekárna, tak se o recept ani nepokouším. Ale tohle teda prubnu...!;-)

dzungila, na túto dobrôtku nepotrebuješ pekáreň, cesto pripravíš klasicky a necháš vykysnúť.

Pekárnu nemám, tak se aspoň pokochám...:-p
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!;-)
Bodík k tomu!:yes:

Janka neboj sa ;-) Pečiem chlieb a nikdy nie z čistej pšeničnej múky. Vždy miešam s celozrnnou, grahamovou alebo ražnou múkou. A nestane sa aby bol problém. ražná múka je naopak veľmi chutná:-D

No, já si to ukládám, Trochu se bojím té žitné mouky. Cokoliv jsem zatím dělala z jiné, než klasické hladké, nebo polohrubé, nebylo nic moc. Ale dalamánky zbožňuji. Musím si ale na jejich výrobu nejdříve zajet pro tu hrubozrnnou sůl. Už o tom mluvím dlouho, ale tomu mému se nechce jet do Lídlu, nebo Kauflandu jen kvůli soli:-/ Ale jinak, jsou, jak živé, Miruš!:-D:-)):-p:yes: +

Mirčo, já dalamánky zbožňuji a tyto vypadají skvěle!!! :-) Velký bodík!:yes::yes::yes:

Zkusím, vyzkouším,vypadají krásně a fotopostup je super:-p:yes: jsou na bodík

Tématické fráze:
dalamánky z domácí pekárny, žitná mouka recepty, dalamánky, domácí dalámánky, dalamánek z žitné mouky, žitný dalamánek, recept žitný dalamánek, dalamánky recept, vyroba dalamánků, jak upéct dalamánky, recepty ze žitné mouky, dalamánky domácí pekárna, dalamanek recept, recept na dalamánky, recepty z žitné mouky, žitná mouka, těsto na dalamánky, žitná mouka - recepty, dalamánky z žitného kvásku, dalamanky z kvasku

Suroviny:
mléko, brambory, sůl, cukr, mouka, mouka hladká, droždí, voda, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu