Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíky

Domácí pečivo se nikdy nepřejí! Rohlíky sluší k přesnídávkové polévce, k zeleninovému salátu, k vaječným jídlům nebo jen tak s máslem, marmeládou nebo medem a hrnečkem teplého kakaa.

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 15 min

105 min (90 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 20 kusů

20kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 826 kJ /
1 871 kcal
Bílkoviny53,90 g
Tuky16,50 g
Vláknina17,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy367,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tento recept je vhodný i pro domácí pekárnu.
Pokud ji použijeme, dáme tekuté suroviny, sůl, cukr do nádoby pekárny, přidáme mouky, droždí a zapneme program Těsto. Hmotu upravíme buď moukou nebo troškou vody podle savosti mouky do pružného těsta. Krok 2: Bez pekárny postupujeme následovně:
Dáme 1/3 vody, lžíci mouky, cukr a droždí do nádoby. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Podle teploty v místnosti asi 1/2 hodiny. Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme zbytek vody, mouky, sůl, olej. Vyhněteme buď ručně nebo robotem pružné těsto, které necháme pod utěrkou zdvojnásobit objem. Krok 4: Od tohoto kroku je postup shodný při všech postupech přípravy těsta.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na 5 dílů. Krok 5: Každý díl rozválíme na kruh o průměru asi 25 cm a tloušťce 1cm. Kruhy rozdělíme vždy na 4 trojúhelníky. Od širší základny stáčíme dovnitř a při mírném vytahování horního cípu zavineme do tvaru rohlíčku. Krok 6: Pokud chceme rohlíky plnit, zavineme do těsta plátek šunky či sýra. Krok 7: Rohlíky přendáme na plech potřený olejem nebo pokrytý pečicím papírem, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme asi 30 minut kynout. Krok 8: Před úplným vykynutím rohlíků předehřejeme troubu na 200 °C. Na dno trouby umístíme starý plech. Krok 9: Po vykynutí pomažeme rohlíky rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem. Vložíme do trouby
a na dno chrstneme půl skleničky horké vody.
Ve vyhřáté troubě pečeme asi 15 minut dozlatova. Krok 10: Po upečení přeložíme rohlíky na mřížku a necháme vychladnout.

TIP: Jak tvarovat rohlíky

Zveřejněno 27. 5. 2009

Poznámka autorky mirca75

Recept není původně můj, autora už bohužel nepamatuji.

Jako tekutinu lze použít vodu nebo mléko nebo obojí v poměru 1:1. Množství je dané typem mouky. Dle mouky (třeba více celozrnné) je potřeba trošku víc vody. Místo celozrnné lze přidávat i jiné druhy - například grahamovou.

Z tohoto množství je podle velikosti zhruba 20 rohlíků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r0Nk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r0Nk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (40)

Opět upečeno, tentokrát lépe. Jsou super .

Výborné, dnes obzvláště dobře vypečené

<3

Upečeno. Chválím, rohlíky jsou výborné. Budu je dělat asi často. Vyzkoušel jsem už hodně receptů na rohlíky i bulky a tyto rohlíky patří k těm nejlepším.

Přiznám se, že jsem recept úplně nedodržel. Až při zadělávání těsta jsem zjistil, že mi dochází polohrubá mouka, měl jsem jí už jen zhruba 200g. Přidal jsem proto 150g mouky hladké a množství celozrnné jsem zvýšil také na 150g. S těstem se velmi dobře pracovalo a rohlíky jsou výborné.

Udělal jsem 16 rohlíků; těsto rozdělil na 4 díly a ty rozválel a rozřezal zase na 4 díly. A udělal jsem varianty na otestování:
a) 4 rohlíky bez posypu (základní ochutnání) - výborné
b) 4 rohlíky s posypem kmínem a solí - výborné
c) 4 rohlíky se šunkou (s 1 plátkem), dušená šunka je vlhká, tak jsem je propíchal párátkem, aby mohla uniknout pára a rohlíky nepraskly - v hotovém rohlíku je šunka chuťově nevýrazná
d) 2 rohlíky s polotvrdým plátkovým sýrem (Gouda) - sýr opět chuťově nevýrazný, zkusím příště posypat sýrem po povrchu
e) 2 rohlíky s plátkovým sýrem na sendviče - sýr se uvnitř roztekl, našel si cestu ven a z rohlíků téměř všechen vytekl

Tak jsem dnes vyzkoušela tyhle lákavě vypadající rohlíčky.Mouku jsem dala půl polohrubou a půl špaldovou celozrnnou a zřejmě to chtělo přidat víc vody.Těsto bylo po vykynutí hutnější a po umotání rohlíků už moc nenakynulo.Nícméně poprvé jsem měla rohlíky křupavé <3 Příště se budu držet receptu nebo těsto víc hlídat,aby bylo volnější.Semínka jsem dala do těsta,aby neopadávala.Chuťově jsou moc dobré,tak děkuji za recept a posílám bodík :-*:yes:

Dnes jsem dělala poprvé (vůbec první rohliky) a jsou úžasné. Do těsta jsem přidala i žitnou mouku (100g) a ubrala polohrubou. Určitě budu dělat zase. Díky za inspiraci. :yes:

jsem po noční, doma ani kousek pečiva, tak jdu na to :-)

:-)

dnes jsem udělal svůj první pekařský pokus, mirca75 chválím bezvadný recept, výsledek je úžasný jak na pohled, tak na chuť :-K, přidám pár fotek, prostě mi to nedá :yes:

Hana Kubankova 29. 4. 2013 21:28
http://www.toprecepty.cz/recept/5006-rohliky/
Těsto sice dopadlo výborně, ale upečené rohlíky nejsou křupavé ani nadýchané ani kypré. Kde dělám chybu,
díky za radu, Hanka

Zrovinka mi kynou. Asi je udělám se sýrem a kořením.Podle těsta to vypadá skvěle!

Ahoj Mirka, zase som vytiahla tvoj recept. Rohlíky som silno natrela vodou a potom obaľovala v sezame (na tanier nasypem sezam a rohlíky v tom dobre pováľam), máme radi chuť sezamových semienok. Receptík je skvelý, pridávam foto, posielam pozdrav!:-K

Moooc dobréééé!!!:-K

Kaspinka 4. 8. 2012 13:01
Právě jsem je dopekla, ale nemám je takové "naducané" jako na fotkách.Na chuť to nejspíš nebude mít vliv, ale vypadají líp než ty moje:-)zajímalo by mě čím to je:-//Já je mám takové tenké.Jak jsou ty vaše rohlíčky dlouhé?

Těší mě,že se rohlíky chutnají:-p.Magdalenko:-) děkuju za vyzkoušení a Jani73:-) tobě taktéž,i za pěknou fotečku-bulky jedna radost;-).

Tak jsem dneska upekla:yes:, protože mě rohlíky moc nejdou ;-(, dělala jsem bulky. Jsou moc dobré a dětičky je budou mít ráno do školy na svačinu. Miruš děkuji za recept a dovolila jsem si přidat fotku a samozřejmě bod;-)

Tématické fráze:
rohlíky, rohlík, recept na rohlíky, rohlíky recept, rohlik recept, louhovaný rohlík, jak udělat rohlík, jak udelat rohliky, obrázek rohlíku, recept rohlíky, recepty rohlíky, rohlík obrázek, obrázek rohlík, jak se dělá rohlík, recepty na rohlíky, jak se delaji rohliky, top recepty rohliky, recept na rohlik, rohliky the recept, louhovaný rohlík recept

Suroviny:
voda, sůl, cukr, olej, mouka celozrnná, mouka polohrubá, droždí, šunka, sýr, vejce, sůl, mák, olej

Přidat fotografie receptu