Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka

Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept vám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka s vařeným hovězím masem nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.

Hodnocení receptu je 4,8 (196×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 170 min

200 min (30 min příprava + 170 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 307 kJ /
1 268 kcal
Bílkoviny122,37 g
Tuky50,71 g
Vláknina15,44 g
Cholesterol 363 mg
Sodík 279 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy74,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Lehce osolíme a zvolna vaříme doměkka asi 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme a vývar prozatím odložíme bokem. Krok 2: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Před krájením je můžeme oloupat. Citron dobře umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kůru nevyhazujeme. Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a pár minut dusíme. Přidáme rajčatový protlak, koření, plátky oloupaného citronu a kousek citronové kůry. Krok 4: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme asi 20 minut. Jakmile se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vývarem do konzistence méně husté omáčky. Krok 5: Z mouky a másla usmažíme jíšku. Přidáme ji do omáčky a provaříme alespoň 15 minut. Dochutíme solí, cukrem, případně okyselíme citronovou šťávou (nebo octem). Krok 6: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a vše krátce prohřejeme. Krok 7: Omáčku podáváme s plátky masa a houskovými knedlíky.

TIP: Tipy, díky kterým bude vaše rajská dokonalá

Zveřejněno 27. 5. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vg7g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vg7g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (197)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborná a nápaditá

Ta paprika...nikdy jsem ji do rajské polévky nebo omáčky nedával. Neexistuje jinej důvod proč ji tam dát, než kvůli sytě rudé barvě. Jenomže ta barva se dá dosáhnout i jinak - především zapomeňte na syrová rajčata. Ty tam nemají co dělat. Děláte rajskou, ne rajčatovou omáčku. Podruhé, cibule. Jedna malá cibulka, velikosti dvou pingpongových míčků. Víc ne. Cibule zesvětluje. Potřetí - rajčatovej protlak. Zahuštěnej. Ne pasírku nebo brusketu. Hustej tmavě rudej protlak. Počtvrté - cibuli smažíme do hněda, ale aby se nepřipálila. Popáté - žádnej citron, ani kůru. Kyselina citronová hodně zesvětluje. Počas vaření dochucujeme po troškách octem, až dosáhneme požadovanou chuť. Jelikož je základem rajské polévky cukr, tak na konci smažení cibule ho přidáme a uděláme středně tmavej karamel. Až pak vlijeme vývar, pak protlak, přidáme za hrst hřebíčků, jednu rolku skořice (pro vícečlennou rodinu, nebo rodinné sejšn klidně i pět) a za častějšího než občasného míchání vaříme, dokud se nám nezačne spodek přichytávat na dno. Pak je to hotovo. Dochucujeme samozřejmě octem.
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...

Dobrá rajská omáčka!

lenka.janatkova: Rajskou jsem miloval už jako dítě a můžu se ní utlouct i dnes. <3

Jako dítě jsem rajskou omáčku nenáviděla, teď se po ní můžu utlouct, připravím příště k obědu :-)

Hrozny: Paprika je na barvu, aby byla krasně tmavě červená

Rajská omáčka z rajčat?! :-O V tom případě neděláš rajskou, ale rajčatovou. To je něco jiného. Základem rajské je hodně cibule, koření, cukr, protlak.

Tahle rajská je úžasná,:-K také ji vařím stejně, ale jen místo oleje používám máslo, nedávám tu papriku ani hřebíček, jó a protlak kupuji v tubě a přidávám tak PL.:yes:<3 Jednu fotku jsem už přidal dříve a jelikož jsem ji teď vařil znovu, tak přidávám další.:-K:-)

Sonik: potěšla jsi mě a děkuji;-)

Tato rajská je naprosto vynikající :-)

Výborná rajská

Tématické fráze:
rajska omacka, rajska omacka recept, rajska, rajská omáčka z rajčat, recept na rajskou omacku, top recepty rajska omacka, rajska recept, recepty rajská omáčka, rajska omacka recepty, recept rajska omačka, jake maso na rajskou omacku, rajska omacka z rajcat recept, recept rajska, rajská omáčka top recepty, jaké maso na rajskou, recepty na rajskou omačku, recept na rajskou, rajská omáčka s masem, rajská omáčka s hovězím masem, rajskaomacka

Suroviny:
hovězí zadní, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr krupice, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu