Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset tisíc Harpagonových tolarů

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

woman woman

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 358 kJ /
6 778 kcal
Bílkoviny182,65 g
Tuky251,67 g
Vláknina55,36 g
Cholesterol 807 mg
Sodík 557 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy917,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Klasicky uděláme do prosáté mouky důlek, dáme rozdrobené droždí, špetku cukru, špetku soli, zalijeme malým množstvím mléka a počkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme ostatní výše uvedené ingredience (kromě másla a brambor) a zpracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě kynout. To bude trvat zhruba hodinu. Krok 2: Uvaříme ve slupce brambory (nemáme-li je připravené již předem) a necháme vychladnout. Oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále. Na tento rozválený plát kynutého těsta nakládáme nastrouhané brambory. Třetí vrstvu bude tvořit nastrouhané máslo. Krok 4: Těsto přeložíme a necháme cca půl hodiny kynout a zopakujeme překládání těsta - bude to chtít několikrát zopakovat - asi 3-4 krát. Krok 5: Válkem nyní jemně rozválíme, ale jen opravdu jemně, na silnější plát cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem kruhového tvaru vykrajujeme kolečka, potíráme je nahoře rozšlehaným vejcem a posypáváme sýrem, kmínem, lněným, slunečnicovým či sezamovým semínkem - jak je libo. Krok 6: Pečeme dozlatova, teplotu uvedu orientačně-peču v remosce, takže kolem 170 - 200 st. Celsia. Tolárky krásně naskočí.

Zveřejněno 25. 10. 2016

Poznámka autorky woman

Kdo by neznal Harpagona! Toho Lakomce! Sedí a počítá své penízky, lichvář jeden. A tak jsem se nechala inspirovat Moliérovým Lakomcem a rozhodla se upéct Deset tisíc Harpagonových tolarů. Proč? Tak to už se dozvíte zde

http://www.woman-today.cz/products/deset-tisic-har...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Deset tisíc Harpagonových tolarů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B5B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Deset tisíc Harpagonových tolarů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B5B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

<3<3No tak zase to krasne vypada,tolarky jsou pekne nadychane .Tato davka se me libi,protoze se mam opravdu s kym podelit a nebudu jako lakomy Harpagon.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

woman: je hezké, že ses rozhodla upéct 10.000 tolarů, ale také jsi jich tolik upekla? :-O:-p:-O:-8
Vypadá to moc hezky a určitě budou dobré.<3

Pěkné, moc se mi líbí:yes:

woman: :-K

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tématické fráze:
škvarkovo zemiakove pagace, recepty kuchař ví, luisdory, brborove tolary, převalované škvarkové pagáčky

Suroviny:
mouka, droždí, máslo, vejce, olej, brambory, mléko, sůl, vejce, kmín celý, semínka lněná, sýr tvrdý

Přidat fotografie receptu