Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chleba se semolou

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 615 kJ /
1 820 kcal
Bílkoviny60,60 g
Tuky5,90 g
Vláknina28,73 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,43 g
Sůl16,00 g
Sacharidy366,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme suroviny na rozkvas a v teple místnosti necháme 12 hodin pracovat. Krok 2: K vykynutému rozkvasu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho zakryté přibližně 2-3 hodiny kynout. Krok 3: Z vykynutého těsta pak na pomoučeném stole zformujeme bochník, který uložíme do moukou vysypané ošatky vykynout - přibližně 1-2 hodiny. Krok 4: Vykynutý bochníček opatrně vykulíme na plech se pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a jen s podkladem (papír, fólie) z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici v troubě.
Pokud uděláme bochník kulatý, můžeme ho upéct v troubě ve vyhřátém litinovém hrnci.
Pečeme na 250°C/15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C a dopečeme - přibližně 30-35 minut.

Zveřejněno 14. 11. 2016

Poznámka autorky cathleen

Vypsáno z prodejny, kde semolu prodávají: Semolina je typ mouky, získaná z takzvané tvrdozrnné pšenice neboli Triticum durum. Tvrdozrnná pšenice se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny – lepku. Co je ale zásadní, má nižší glykemický index, než klasická pšeničná mouka a obsažený škrob se tráví pomaleji. Při pomalém trávení nedochází k tak rychlému nárůstu hladiny krevního cukru, což je zásadním faktorem nejen pro udržení tělesné hmotnosti, ale i pro zajištění vyrovnané výkonnosti organismu. Semolinová mouka je ideální pro výrobu těstovin - nemá tendenci se rozvářet, proto se kvalitní těstoviny nikdy nelepí. Lze použít také pří přípravu lahodného chleba (italský chléb - ciabatta). Semolinové produkty jsou nevhodné pro bezlepkovou dietu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chleba se semolou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qkG0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chleba se semolou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qkG0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

:-D:yes::yes:

:-8:-K

Mně se taky zdá, že ji tam vidím ;-);-):yes::yes:

Moc pěkný chlebík :yes::yes:

mika59: :-8 ona je nažloutlá celkově a rovnoměrně. To, co vidíš (co si myslím, že vidíš), jsou drobečky kůrky, které při krájení na střídu padly.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Krásný chlebík Ivo, mouku si koupím a určitě vyzkouším :-K:yes:

mysulka: díky, Leni:-K

Tématické fráze:
semolinový chléb, chléb ze semolinové mouky, chleba ze semolinové mouky, semolinový chléb recept, co upéct ze semolinove mouky, semolinová mouka chleba, jak upect kvaskovy kulaty chleba, mouka semolina ciabatta, semolinová mouka recepty, semolinový chleba recept, recept na ciabattu z kvasku, chleba ze semoliny, chléb ze semolinové bez mouky, ciabatta se semolinou, ciabatta z chlebového kvásku, semolinovy chlieb, ciabata z chlebového kvásku, ciabatta semolina, ciabata se semolina, semolinová mouka na chleba

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, mouka semolinová, mouka semolinová, voda, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu