Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

Pokud máte rádi medvědí pracny, ale nestihli jste je upéct v takovém předstihu, aby se stihly uležet, vyzkoušejte tento extra rychlý recept na ihned měkké lahodné pracny. Věříme, že vám budou chutnat.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 32 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 12 min + odležení těsta 24 hodin

32 min (20 min příprava + 12 min tepelná úprava, + odležení těsta 24 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

2 plné velké plechy

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 262 kJ /
3 887 kcal
Bílkoviny53,67 g
Tuky223,50 g
Vláknina27,68 g
Cholesterol 685 mg
Sodík 122 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy401,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nové koření a hřebíčky nameleme nebo nadrtíme v hmoždíři najemno. Krok 2: Do misky dáme všechny sypké suroviny a společně promícháme. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a rozšlehané vajíčko. Krok 3: Do menšího hrnce nalijeme horkou vodu. Na hrnec postavíme misku tak, aby její dno bylo lehce nad hladinou vody. Voda by neměla nikdy vařit. Do misky nalijeme 3 lžíce smetany a nalámeme čokoládu. Metličkou mícháme, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho. Rozpuštěnou, mírně zchladlou čokoládu vlijeme do misky se surovinami a vypracujeme kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. Krok 4: Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici odležet do druhého dne. Krok 5: Z těsta odebíráme kuličky těsta, lehce je obalíme v mouce a vtlačíme do formiček. Formičky nevymazáváme. Formičky neplníme až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskneme v okrajům, aby uprostřed zůstal důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit. Taktéž menší tvary formiček se lépe vyklápí. Krok 6: Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary 10-11 minut a větší 12-13 minut. Z uvedeného množství jsou 2 velké plné plechy. Krok 7: A jak poznáme u hnědého těsta, že je upečeno? Lehce. Stačí pozorovat průběh pečení. Povrch těsta ve formičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět. Když zmatní celá plocha formičky, je těsto upečené. Krok 8: Plech s upečenými čokoládovými pracnami přemístíme na chladné místo. Kdybychom je chtěli horké vyklápět, polámaly by se. Vyklopené tvary obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkou.

Zveřejněno 22. 11. 2016

Poznámka autorky rozmarynaH

Oproti jiným těstům, například na linecké koláčky nebo vanilkové rohlíčky, je toto těsto měkčí a lepivější. Nelekejte se, že jste udělali něco špatně. Tak je to v pořádku.

Upečené nádherně voní. Můžete je ihned podávat, protože jsou sametově měkké a voní jako horká čokoláda.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/vanocni-cukrovi-a-pe...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MVO5

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MVO5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Loni jsem zkusila poprvé, skvěle se povedlo a moc chutná, budu opakovat :-) přidala jsem dvě fotky a myslím, že je udělám dříve než na Vánoce, jen tak pro chuť, jsou fakt bezva:-K:yes:

Libulka: Podle fotografií soudím, že jsou identické s mými. Není nad to, když se dílo podaří :yes: a díky za důvěru a vyzkoušení.:-K

Tak já je vyzkoušela už minulou neděli. :-* Těsto bylo měkčí, ale v lednici ztuhlo. Kousky, které jsem dávala do formiček, jsem obalila hladkou moukou, a vyklopily se zcela lehce. Čerstvě upečené kousky mi nijak zvlášť nevoněly, ale zato teď, po týdnu, mají velmi zajímavou chuť, sytě čokoládovou, a jsou jen mírně sladké (trochu jsem ubrala cukru, to já dělám téměř vždy a neobaluji, jen v´trochu více pocukruji). Takže výsledná známka je jednička s hvězdičkou. :yes:

Dajda: Ono je těžké nepéct vánoční cukroví:-K. Ze všech stran slyším, už máš napečeno a kolik druhů, ty jsi ještě nepekla linecké, vždyť víš, že ho máme rádi. A po Novém roce ztěžka dojídáme všechny nesnědené kousky i když víme, že kila půjdou nahoru. A tak je to každý rok, vánoce budiž pochváleny:-K:-K:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Právě jsem dala těsto do lednice ale musela jsem tam přidat snad jednou tolik mouky, protože bylo moc řídké i když jsem postupovala přesně podle receptu. :-O

cathleen: Vyzkoušej a napiš mi, jak chutnaly. Díky cathleen :-K

Zobrazit 4 starší odpovědi

Zajímavý recept, vyzkouším:-D:yes:

maiva: Díky :-K

Proč obalovat hladkou moukou,není lepší vymazat formičky ?

jana: Na to neumím odpovědět, protože to dělám jako to dělala maminka a pracny se z formiček nádherně vyklopí. Zkuste vymazat a neobalovat v mouce a napište mi. Budu moc ráda za zkušenost někoho jiného.

Konečně jsem našla recept na pracny, který kdysi dělávala moje maminka. Tedy že cukroví obsahuje také koření, které toto cukroví dělá krásně voňavým. Které koření tam patří jsem věděla, ale množství nikoli a tak jsem s tím neexperimentovala. Děkuji moc za recept.

mamenka: Děkuji za opravdu milý komentář.:-K Je to náš rodinný recept, protože takto připravovala pracny moje babička i moje maminka. Ještě se u nás pekly pracny kokosové, ale ty jsem neměla moc ráda. Podrobnější recept mám na svých stránkách, uvedených v poznámce pod receptem. :-K:-K

<3to je opravdu zajimavy recept:yes:

nanny: Díky :-K:-K

recept mě zaujal asi budou pracny letos podle vás ale mám prosbu - šlo by odhadnout kolik je to koření v namletém stavu
/špetka mezi prsty nebo na špičku nože .../ mám totiž jak nové koření tak hřebíček koupenej už mletej a nedovedu si představit-odhadnout kolik ho tam asi dát
děkuji

hadravovaa: Dobrý den paní Hadravová, já bych řekla, že tak na špičku nože. Každé nové koření je také jinak velké. Nasypte koření do sypké směsi a přivoňte. Vůně musí být lahodná. Když dáte na špičku nože, nic nezkazíte. Při pečení přeji mnoho zdaru. Výsledek stojí za to. A díky, že jste mi napsala.:-K:-K

Mám v plánu pracny dělat, tyhle vypadají zajímavě :-)

Jana Remkova: Jani vyzkoušej a napiš. Díky za komentář:-K:-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
čím vymazat formičky na pracny, čím vymazat formičky, jak dlouho se pečou pracny, krehke pracny, vymazat formičky na pracny, pracny recept, pracny ihned měkké, jak vymazat formicky na pracny, recept na pracny, jak vymazat formičky, měkké pracny, křehké čokoládové pracny, pracny kdy se pecou, medvědí tlapky ihned měkké, pracny s kousky cokolady, medvědí tlapky, 167 g másla, řídké těsto na medvědí tlapky, měkoučké medvědí pracny, jak s pečou pracny?, jak vyklápět formičky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, ořechy lískové mleté, kakao, vejce, čokoláda hořká, skořice mletá, koření nové koření, koření hřebíček, čokoláda

Přidat fotografie receptu