Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá zelňačka

Pokud máte rádi husté a vydatné polévky, pak vyzkoušejte tento vyladěný recept. Najdete v něm spoustu zelí a brambor, dobrou klobásu a pálivá paprika Vás trošku polechtá na jazyku.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

La Furi Roja La Furi Roja

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 000 kJ /
239 kcal
Bílkoviny8,98 g
Tuky6,42 g
Vláknina14,40 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 2,83 g
Sůl7,05 g
Sacharidy30,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle osmahneme cibulku a když začne sklovatět, přidáme klobásu nakrájenou na čtvrtkolečka a opečeme ji spolu s cibulkou. Krok 2: Když je klobása krásně opečená, zasypeme červenou paprikou (nešetříme) a necháme ji rozvonět, ale pozor, aby se nepřipálila a nezhořkla. Krok 3: Ihned po rozvonění zalijeme základ horkou vodou (tak pět centimetrů), přidáme zelí i s nálevem, zbytek koření, nakrájené brambory, houby a dolijeme vodou. Krok 4: Osolíme, kápneme do polévky trochu octa, malinko cukru, a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. Krok 5: Do hrnečku odebereme trochu vody z polévky a rozmícháme ji se dvěma lžícemi zakysané smetany. Krok 6: Necháme provařit alespoň deset minut, pokud je třeba, dochutíme solí, pepřem, paprikou, zkrátka co je třeba. Krok 7: Před podáváním necháme alespoň půl hodiny odležet, nejlépe pak celou noc.

Zveřejněno 22. 11. 2016

Poznámka autorky La Furi Roja

Kdo chce, může do vody z polévky a zakysané smetany dát lžíci hladké mouky, já to ale nedělám, polévka je už tak dost vydatná. Dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dokonalá zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q8ZL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dokonalá zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q8ZL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (18)

Pro ty co to vaří dohromady a nevadí jim delší vaření: Problém je totiž v tom, že tak přijdete o veškeré cenné látky jak v zelí, tak v bramborách. A hrnec navíc mi nevadí, od brambor je umytý za 5s, ani do myčky ho nedávám. I chuť je lepší, brambory nejsou kyselé, ale zůstanou lahodné.
Mám kvalitní domácí brambory od souseda a ty se opravdu vaří dlouho a je to varný typ B.

hospodyne: :yes::yes::yes:

La Furi Roja: (Ne)měknutí brambor se dá vysvětlit tím, že polysacharidy typu pektinu se vařením rozkládají na monosacharidy. V kyselém prostředí je tato reakce pomalejší takže brambory zůstávají tvrdé. Prosím, nevinit zemědělce.

Vařím nakrájené brambory zvlášť,v tom zelí zkožovatí, nehledě na to, že některé jsou vařené v mžiku.Potom je polévka málo provařená.

dnes jsem vařila a výýýbornááááá....a nakrála jsem brambory na malé kostečky a za chvíli se mi uvařily i v polévce :):yes::yes:

La Furi Roja: Uz 43 let varim oloupane a nakrajene brambory, vzdy 15 minut od bodu varu. Takze i ja potvrzuji, ze brambory a zeli do jednoho hrnce. :-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Já vám ani nepovím, jak dlouho je vařím, namrskám do hrnce všechno naráz a počkám, dokud brambory nejsou, zo zelí to nebolí, když se bude vařit o deset minut dýl nebo míň :):-8

Vařit jsem se kdysi dávno učila spíš metodou pokus omyl a zelňačku vařila vždy v jednom hrnci - aniž bych tušila něco o nutnosti vaření brambor mimo zelí.:-8 Možná jsem také měla štěstí, brambory tvrdé nebývaly. Pamatovala bych si to, protože právě malé omyly a částečné neúspěchy mě učily nejvíc.

Tak nevím dámy, jestli mi nezkušenost v mých dvaceti letech pomohla k dokonalé polévce s menší prací, slitoval se nade mnou Bůh a nebo mám prostě kouzelné brambory, každopádně ty moje se daly pozřít, ba naopak byly uvařené až moc akorát. Žádný aldente a lámání zubů. Kdo rád myje hrnce, ať si brambory vaří zvlášť, ale prosím, nehaňte mi recept slovy jako "nelze" a podobně . Věřím, že když to zvládne mladý ucho jako já, tak i to starší.

hosta: no ja to nevedela a jednou vařila 4 hodiny. Byli jsme na chate, obchody daleko, posledni brambory, tak jsme proste varili az zmekly. Zalezi na bdamborach jaké jsou, 4 hodiny jsou uz fakt moioc :-D...

Zobrazit 2 starší odpovědi

Myslím, že vařit brambory současně s kysaným zelím není dobře. Brambory ztvrdnou a nejsou k uvaření. Lépe uvařit zvlášť a pak smíchat.;-)

hospodyne: Plně Vám dávám za pravdu, brambory se zároveň se zelím neuvaří, zůstávají tvrdé.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
recept na zelnacku, zelnacka, maďarská zelnačka, zelňačka top recepty, recepty zelňačka, top recepty zelňačka, příprava zelňačky, zelňačka videorecept, zelňačka recept, priprava zelňačka, recepty na zelňačku, zelňačka ze zbytku zelí, top recept zelnacka, zelňačka recepty, recept na dobrou zelňačku, jak udělat dobrou zelnacku, zelnacka s brambory, top zelnacka, zlnacka, recept zelnačka

Suroviny:
zelí kysané, klobása maďarská, cibule, brambory, smetana zakysaná, bobkový list, pepř, koření nové koření, houby sušené, paprika čerstvá červená, paprika sušená pálivá, kmín celý, sůl, pepř, ocet, cukr

Přidat fotografie receptu