Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnečky s vanilkovým krémem

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

martin1971

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 25 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 444 kJ /
3 691 kcal
Bílkoviny91,36 g
Tuky232,17 g
Vláknina7,90 g
Cholesterol 1,59 g
Sodík 767 mg
Sůl1,70 g
Sacharidy305,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 250 °C.
Těsto: uvedeme do varu vodu se solí a olejem, přisypeme mouku a vaříme za stálého důkladného míchání (vznikne konzistence mastné moučné hroudy, takže spíš než mícháním bych to nazval přehazováním a trháním obsahu) asi 10 minut. Doporučuji dělat na nádobí s nepřilnavým povrchem. Odstavíme z plynu a dáme chladnout. Krok 2: Do zchladlého základu těsta z kroku 1 (max. teplota 30 st. C, raději chladnější, má to tuhou konzistenci) vyklepneme 5 celých vajec a šlehačem (či v robotu s metlou na polotuhá těsta, ne hákem) vypracujeme hladké těsto (cca 5 -10 min, konzistence je tužší, silně lepivá, jsou patrné drobné krupičky mouky). Krok 3: Cukrářským pytlíkem (pevným, igelitový či mikrotenový pytlík se trhá, používám Tescoma pytlík se širokou silikonovou hubicí, proříznutí na konci jsem dořízl až k okraji hubice) se širokou zubatou hubicí tvarujeme na pekáč s pečícím papírem kolečka o průměru cca 5-6 cm. Krok 4: Pečeme v předem předehřáté troubě na 250 °C (troubu zapínám už před přípravou základu těsta) po dobu 12-13 minut, těsto musí být na povrchu světle začervenalé. Během pečení se nesmí otevírat trouba, jinak se kouzlo odpalovaného těsta ztratí (nedostaví). Krok 5: Věnečky za tepla rozkrojíme, nejlépe zubatým nožem na pečivo. Krok 6: Krém: mléko, cukr, puding a mouku dáme do hrnce, důkladně rozmícháme a za stálého intenzivního míchání (ideálně drátěnou metlou) přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Odstavíme z plynu a dáme chladnout. Necháme vedle povolit 100 g másla. Krok 7: Do chladného (cca 25 °C) základu krému přidáme povolené máslo a šlehačem vypracujeme homogenní hladkou hmotu (cca 5 min). Krok 8: Rozpůlené věnečky plníme přiměřeně krémem cukrářským pytlíkem se zubatou hubicí a zaklopíme horní částí. Krok 9: Tip1: Na krém před přiklopením můžete jiným pytlíkem s úzkou hubicí dát jahodový nebo malinový, ostružinový ...džem (ty posledně jmenované verze bez peciček ).
Tip 2: Na krém před přiklopením můžete jiným pytlíkem se střední hubicí dát neslazenou šlehačku se ztužovačem (nebo při okamžité spotřebě i bez ztužovače).
Tip 3: Před podáváním můžete věnečky pocukrovat (ne moc brzo, cukr pak zvlhne a vypadá to blbě).
Tip 4: 3 PL cukru nechat mírně zkaramelizovat (jen lehounce nažloutlý karamel), přilít cca 100 ml vody a po spojení vody a karamelu a zchladnutí všlehat cca 100 g (80-200 dle konzistence) moučkového cukru (výsledná konzistence je hustá bílá hmota s jemnými krystalky cukru), tím potíráme hotové věnečky.

Zveřejněno 23. 11. 2016

Poznámka autora martin1971

Po pročtení mnoha receptů jsem došel k tomuto receptu. Asi nejvíce je podobný tomuto: https://www.toprecepty.cz/recept/31648-moje-domaci...

V těstu používám jiný tuk, náplň je kombinací více receptů, hrubá mouka je v krému nepřekonatelná a dává mu skvělou strukturu a chuť. Konečně bylo mým úmyslem recept odtučnit - je zde o 150 g másla méně. Přidávám tipy na další "zdokonalení".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky s vanilkovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9lr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky s vanilkovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9lr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Neviem ci je to jazykovym nedorozumenim, ale chcem si objasnit technologiu bodu cislo 3. Pise sa , ze sa postupne vklepne 5 vajec. co je z mojho hladiska spravne. Akurat, ze medzi postupnym vklepavanim vajec..kazde jedno najprv zaslaham na hladko do cesta a az potom pridam dalsie. Cize ano, davam ich postupne ale postupne ich aj po jednom zaslahuvam. V postupe pri tomto rcp som pochopila ja, ze tie vajcia vklepnete a zaslahate naraz.
Naozaj ich zaslahavate naraz, alebo jeden po druhom?
Ide o to, ze je to postup overeny praxou (zaslahavat postupne), ale je fakt, ze takto sa to zauzivalo v dobe, ked roboty neexistovali a zaslahavalo sa rucne a vtedy ta slahacia sila nie je taka silna ako motorova. Naozaj by som to chcela vediet, kupila som si robot a pokial mate skusenost pozitivnu, rada sa necham inspirovat.
btw....ked peciem veternicky, davam do truby hrncek s vodou

martin1971: fuuuha....raz to teda vyskusam robotom aj ja naraz....ale skusim to najprv len s minimom vajicok;-)

Zobrazit starší odpověď

Nechcete se před Vánocemi zastavit? No...,že bychom pekli spolu:-8, bych si ráda toto těsto oživila v paměti. Naposledy jsem ho tvořila s babičkou,... a to jsem byla hodně mladá:-):-K

Tématické fráze:
věnecky s vanilkovým kremem, věnecky s krémem, recept nažloutlé venecky, venecky s vanilkovým s kremem, recept na venecky s kremem, věnečky s olejem, tescoma recepty trubičky, řezy z odpalovaného těsta tescoma, krémem do venecku bez vajec, věnečky plněné s krémem, venecky olej polohrubé mouky, zloutkove venecky s jinim krémem než pudinkovym, vanilkovy krem na venecky, top recepty věnečky s olejem, věnečky se vanilkovým krémem, věnečky plněné pudinkem, recept na věnečky s olejem, věnečky s vanilkovym pudinkem, tescoma trubicky s krémem, základ na krém mléko+ polohrubá mouka

Suroviny:
voda, olej řepkový, sůl, mouka polohrubá, vejce, mléko polotučné, pudink vanilkový, mouka hrubá, cukr krystal, máslo

Přidat fotografie receptu