Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Housky (rohlíky), chlebíčková veka

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

martin1971

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 435 kJ /
2 494 kcal
Bílkoviny67,93 g
Tuky76,71 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 324 mg
Sodík 6,91 g
Sůl17,21 g
Sacharidy374,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do nádoby (sklo, porcelán - pokud ohříváme v mikrovlnce) dáme vodu a cukr a ohřejeme na cca 37°C (chladnější = droždí kyne pomalu, teplejší než cca 42 °C = kvasinky se zničí a nekynou vůbec). Optimální teplota je, když na ponořeném prstu cítím jemné teplo). Přidáme droždí a 2 KL hladké mouky a drátěnou metlou rozmícháme. Necháme stát. Krok 2: Do hnětací mísy (ne kovové) dáme mouky, krupici, sůl. Promícháme a dáme do mikrovlnky na cca 30 vteřin ohřát (teplota max 42 °C, ne více !). Přidáme rozdrcený Celaskon, promícháme. Vlijeme směs z bodu 1, přidáme olivový olej a majonézu. Hnětacím hákem připravíme těsto (cca 10-12 minut). Hotové těsto musí být homogenní, vláčné, nelepí se na hnětací nádobu (pokud se ještě kolem 8. minuty lepí, přisypte trochu mouky - 1 PL např., a nechte prohnětat, až se mouka vpracuje do těsta. Krok 3: Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte cca 30 minut kynout, ideálně v teple. Zapněte troubu na 170 °C. Krok 4: Z těsta vytvarujte 8 housek (nebo i více dle požadované velikosti, případně kousky těsta rozválejte na placku a srolujte do tvaru rohlíku, nebo je možno z každého kousku těsta udělat 3 válečky a uplést pletýnku ...). Vytvarované těsto dávejte na pekáč na pečicí papír.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. Krok 5: Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout. Krok 6: Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky. Krok 7: Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte. Krok 8: Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda. Krok 9: Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou - ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.

Zveřejněno 25. 11. 2016

Poznámka autora martin1971

Původní účel těchto housek je na burgery (recept zde: https://www.toprecepty.cz/recept/50663-burgery/ ), ale rodinka si je oblíbila k čemukoliv a kdykoliv,

K moukám - hladká je důležitá pro jemnou strukturu při kynutí, polohrubá a krupice zabrání, aby pečivo bylo mazlavé a bez struktury.

Celaskon - super pro strukturu těsta, ono lze i třeba ocet, ale ten z pečiva zavání a já to nerad. Ostatné si přečtěte na pečivu, co všechno obsahuje vitamín C (=kyselina L-Askorbová).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Housky (rohlíky), chlebíčková veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NoD6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Housky (rohlíky), chlebíčková veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NoD6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Domácí pečivo mám moc ráda. S trochu jiným postupem, ale každý dělá , jak je zvyklý:-)
Jen k tvému bodu č.8 - spodní kůrka se přeci nevytvoří jen tím, že pečivo dáš chládnout na mřížku. Pečivo má křupavou spodní kůrku už utvořenou z trouby, pečením, a chladne na mřížce proto, aby odspodu větralo, nezapařilo se nezvllho.

martin1971: promiň, nerozumím, cos měl na mysli?

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
recept na chlebíčkovou veku, recept na domácí chlebíčkovou veku, chlebíčková veka recepty, chlebíčková veka recept, chlebickova veka, celozrnná veka, veka z polohrube mouky, chlebíčkové veky, domácí chlebičková veka, domácí veky z polohrubé mouky, jak ohřát pečivo v mikrovlnce, veka z majonézy, domácí celozrnná veka, veka chlebickova, recepty na chlebickovou veku, výroba domácí chlebíčkové veky, recept chlebíčková veka, výroba chlebíčkové veky, jak na chlebíčkovou veku domácí, domaci veka z polohrubé mouky

Suroviny:
mouka hladká pšeničná, mouka polohrubá pšeničná, krupice pšeničná, sůl, celaskon, voda, cukr, droždí, olej olivový, majonéza, vejce, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu