Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Středně náročný

Doba přípravy 45 minut + odležení a pečení

45 minut + odležení a pečení

Suroviny

Porce: 3-5 (podle počtu strávníků)

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 993 kJ /
1 432 kcal
Bílkoviny27,33 g
Tuky65,50 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 203 mg
Sodík 142 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy172,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapra důkladně omyjeme a naporcujeme. Papírovými utěrkami každou porci osušíme a ze všech stran nasolíme a položíme na tácek. Porce pokapeme šťávou z poloviny citronu a ještě je ve šťávě několikrát obrátíme. Takto připraveného kapra, zakrytého potravinářskou folií, necháme minimálně 2 hodiny v chladnu odležet. Můžeme i do druhého dne. Čím déle, tím lépe.
Odležení je důležité. Nasolený kapr, přelitý citronovou šťávou, tak ztratí charakteristickou „vůni“ rybiny. Krok 2: Do pekáčku nalijeme tři lžíce řepkového oleje, přidáme kávovou lžičku sladké červené papriky, půl lžičky soli a nameleme černý pepř. Štětečkem v pekáčku vše důkladně promícháme, až se nám vytvoří červená papriková emulze. Krok 3: Troubu zapneme a nastavíme teplotu na 200 °C. Kapra vyjmeme z citronové lázně a porce ze všech stran osušíme papírovou utěrkou. Vložíme je do pekáčku a štětečkem je potřeme ze všech stran.
Na každou porci položenou kůží dolů položíme kostičky másla a srolovanou šunku. Po upečení bude krásně křupavá. Krok 4: Nezakrytý pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme péct 25 minut. Za tuto dobu jsem dvakrát kapra polévala výpekem a jednou jsem přidala asi půl deci vody. Krok 5: Mezitím si připravíme šťouchané brambory.
Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvaříme do měkka v osolené vodě. Zatím, co se nám budou vařit brambory, připravíme si voňavé mléko.

Do kastrůlku nalijeme 2 dl mléka, přidáme máslo, přelomený bobkový list a dvě kuličky nového koření. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a přidáme do mléka. Mléko osolíme 1 kávovou lžičkou soli a několikrát otočíme mlýnkem s pepřem a začneme ohřívat. Mléko nesmí vařit, držíme ho těsně pod bodem varu 10 minut.

Měkké uvařené brambory scedíme a následně rozmačkáme šťouchadlem. Přiléváme postupně mléko s cibulkami. Z mléka jsme odstranili bobkový list i kuličky nového koření. Ochutnáme a případně dosolíme. Těsně před podáváním vmícháme nasekanou petrželku. Krok 6: Na nahřátý talíř položíme čerstvě upečeného kapra kůží nahoru, přidáme porci šťouchaných brambor a doplníme plátkem křupavé slaniny nebo šunky. Na úplný závěr porci kapra přelijeme výpekem z pekáčku.

Zveřejněno 6. 12. 2016

Poznámka autorky rozmarynaH

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních Vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/ryby/peceny-kapr-se-...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DK9n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DK9n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Velké předvánoční díky: ivulinka :-K:-K , Michaela Medkova :-K:-K, radiator :-K:-K, nanny :-K:-K, zizala :-K:-K, maiva :-K:-K

Pěkná porce:-D:yes:

To by mi chutnalo <3:yes:

<3:-K:yes:

Hezký a zajímavý recept:yes::-K

Krásné papáníčko:yes:

Nic ve zlým, ale myslím, že když dáš recept sem, tak by tu měl být celý a ne tak, že půlku / zámecké brambory /, bychom měli hledat na Tvých stránkách. Jinak nic proti, že si sem dáš na ně odkaz, to tu má hodně lidí, ale ne tímto způsobem. Recept zde mají celý;-)

rozmarynaH: díky, bude to tak lepší;-):-)

Zobrazit starší odpověď

Nádherná kapří porce, díky za inspiraci;-):-K:yes:

Tématické fráze:
pečený kapr, doba pečení kapra, příprava kapra, kapr s bramborem, kapr s kůží, recept na pečeného kapra, kapr pečený, připrava smaženého kapra, kapr doba pečení, pečený kapr s kůží, prčený kapr, peceny kapr recepty, pečený kapr na cibuli, kapr pečeny s kuzi, upeceni kapra, kapr pečený s cibulkou, jak se připravuje kapr, odležení kapra, pečený kapr top recepty, kapr bez kuze

Suroviny:
kapr, slanina, paprika sušená sladká, sůl, pepř černý, citron, olej řepkový, máslo, kapr, brambory, mléko, máslo, bobkový list, koření nové koření, cibulka jarní, petrželka, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu