Suroviny
Porce: 3-5 (podle počtu strávníků)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 993 kJ / 1 432 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,33 g |
Tuky | 65,50 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 203 mg |
Sodík | 142 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 172,40 g |
Postup přípravy
Odležení je důležité. Nasolený kapr, přelitý citronovou šťávou, tak ztratí charakteristickou „vůni“ rybiny. Krok 2: Do pekáčku nalijeme tři lžíce řepkového oleje, přidáme kávovou lžičku sladké červené papriky, půl lžičky soli a nameleme černý pepř. Štětečkem v pekáčku vše důkladně promícháme, až se nám vytvoří červená papriková emulze. Krok 3: Troubu zapneme a nastavíme teplotu na 200 °C. Kapra vyjmeme z citronové lázně a porce ze všech stran osušíme papírovou utěrkou. Vložíme je do pekáčku a štětečkem je potřeme ze všech stran.
Na každou porci položenou kůží dolů položíme kostičky másla a srolovanou šunku. Po upečení bude krásně křupavá. Krok 4: Nezakrytý pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme péct 25 minut. Za tuto dobu jsem dvakrát kapra polévala výpekem a jednou jsem přidala asi půl deci vody. Krok 5: Mezitím si připravíme šťouchané brambory.
Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvaříme do měkka v osolené vodě. Zatím, co se nám budou vařit brambory, připravíme si voňavé mléko.
Do kastrůlku nalijeme 2 dl mléka, přidáme máslo, přelomený bobkový list a dvě kuličky nového koření. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a přidáme do mléka. Mléko osolíme 1 kávovou lžičkou soli a několikrát otočíme mlýnkem s pepřem a začneme ohřívat. Mléko nesmí vařit, držíme ho těsně pod bodem varu 10 minut.
Měkké uvařené brambory scedíme a následně rozmačkáme šťouchadlem. Přiléváme postupně mléko s cibulkami. Z mléka jsme odstranili bobkový list i kuličky nového koření. Ochutnáme a případně dosolíme. Těsně před podáváním vmícháme nasekanou petrželku. Krok 6: Na nahřátý talíř položíme čerstvě upečeného kapra kůží nahoru, přidáme porci šťouchaných brambor a doplníme plátkem křupavé slaniny nebo šunky. Na úplný závěr porci kapra přelijeme výpekem z pekáčku.
Zveřejněno 6. 12. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DK9n
Moje poznámka
Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DK9n
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 11 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 14 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 15 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 18 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodné koláčky
bartonik před 3 minutami
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 2 hodinami
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 9 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 12 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 12 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 13 hodinami
Tmavé lněné rohlíky s kyškou
lecho před 14 hodinami
Slaný koláč z brokolice
lecho před 14 hodinami
Nadýchaná bublanina s meruňkami
KaterinaBilek před 15 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
tinakajfoszova před 18 hodinami
Tématické fráze:
pečený kapr,
doba pečení kapra,
příprava kapra,
kapr s bramborem,
kapr s kůží,
recept na pečeného kapra,
kapr pečený,
připrava smaženého kapra,
kapr doba pečení,
pečený kapr s kůží,
prčený kapr,
peceny kapr recepty,
pečený kapr na cibuli,
kapr pečeny s kuzi,
upeceni kapra,
kapr pečený s cibulkou,
jak se připravuje kapr,
odležení kapra,
pečený kapr top recepty,
kapr bez kuze
Suroviny:
kapr,
slanina,
paprika sušená sladká,
sůl,
pepř černý,
citron,
olej řepkový,
máslo,
kapr,
brambory,
mléko,
máslo,
bobkový list,
koření nové koření,
cibulka jarní,
petrželka,
sůl,
pepř
Komentáře (10)