Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvý krémový sýr

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie838 kJ /
200 kcal
Bílkoviny16,50 g
Tuky5,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 75 mg
Sodík 6,60 g
Sůl16,50 g
Sacharidy21,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko smícháme s podmáslím, osolíme a v nepřilnavém rendlíku pomalu ohříváme, těsně pod bod varu. Přidáme citron a pomalu, na mírném plameni, mícháme tak dlouho, až se tekutina srazí, rozdělí na bílé chuchvalce a syrovátku. Krok 2: Obsah rendlíku vlijeme do cedníku vyloženého vrstvou gázy (nebo do odkapávacího sáčku) a necháme do druhého dne odtéci syrovátku. Pak vymačkáme zbytek tekutiny.

Zveřejněno 8. 12. 2016

Poznámka autorky hosta

Mléko použijte pouze čerstvé - z lahve, vyvarujte se krabicového UHT.

Volně podle Apetitu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čerstvý krémový sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nWxl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čerstvý krémový sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nWxl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Zdravím, tento sýr dělám, jmenuje se Panýr.
Počítejte že z jednoho litru čerstvého neodstředěného mléka vyrobíte okolo 100g sýra. Já dělám tento sýr z minimálně 5 litrů.
Nepoužívám citronovou šťávu, nesrazí všechnu sýřeninu, syrovátka je pak mléčná. Lepší je kuchyňský ocet, ten srazí všechnu sýřeninu během okamžiku a syrovátka je čirá, bez sýřeniny. Přidat kefír jsem nezkoušrla, ale přidávala jsem smetanu, sýr byl krémovější, smetanový.

"Čerstvý krémový sýr"
A je opravdu krémový? :-O
Já před časem vyráběl ricottu (syrovátkový sýr) a 1x jsem se omylem dopracoval čemusi ricottě velmi podobnému:-D Šlo o krabicové mléko za horka vysrážené kyselinou:yes: UHT krabicák lze opravdu kyselinou vysrážet:-)
...a výtěžnost byla 200g z litru 1,5% mléka (či, jak bylo zmíněno níže, z bílé vody;-)
...a když jsem kdysi nechal UHC zkysnout, tak to trvalo pár dní a posléze to bylo jak pelyněk:-((

hosta: Ale zkyslo, mám to vyzkoušené, i tvaroh jsem z toho "čerstvého" mléka vyrobila. Líbí se mi, jaká debata se vyvinula kolem krabicového mléka. Tak to má být, ať si každý v klidu řekne svůj názor.

Zobrazit starší odpověď

Víte,ja bych to možná taky nevěděl,ale když jsem byl s infarktem v nemocnici,davali nám hodně mléka,což já nemusím.Tak jsem si ho chtěl nechat zkysnout,to mám celkem rád.A vyšlo mi z toho právě to smradlavé cosi:-D
A pak mě poučila erudovaná osoba - pan primář;-) Záleží na tom,jak dlouho má na jakou teplotu bylo při výrobě mléko zahřáto: pasterované je zahřáté na 70- 80 stupňů delší dobu, UHT pouze na pár sekund,ale teplotu vyšší,než 130 stupňů.Proto prý UHT má v sobě i vse,comtam má být.Toť vse,co jsem si zapamatoval:-p

jarda Kadic: To je zajímavé, já jsem taky kdysi byla v nemocnici s infarktem a žádné mléko mi nedávali. Napomáhá léčení? Možná jenom šetřili..........:-(

Už jsem to někde viděla, ale nezkoušela :yes::yes:

Skvělý recept. Takhle moje babička dělávala doma tvaroh.Když se jí zdrclo mléko, zahřála a nechala překapat. Dneska už to tak jednoduché není, protože to co pijeme, není mléko. Kdysi dávno jsem poslouchala jakýsi pořad v televizi, kde bylo řečeno, že v krabici je jenom bílá voda, nic neobsahující a vše se dodává a nakonec olej kvůli tučnosti. Zkuste nechat zdrcnout krabicové mléko. Vznikne vám cosi odporného a hořkého, protože to nezkysne, ale olej žlukne. Od té doby už krabicové mléko nekupuju, ale jenom to "čerstvé" a utěšuju se, že to snad mléko ještě je.Vše, co je trvanlivé - mléko, sýry, jogurty - je mrtvá, bezcenná hmota bez minerálů, vitamínů, živin.:-((

sikulka7: Je to mimo receptu, ale nedá mi to nenapísať. :-) My sme na testovanie mlieka mali kocúrika. Miloval mlieko, kupujeme ho z autíčka, ktoré vozí mlieko z neďalekej farmy. Keď sme boli u dcéry, susedka mu naliala mlieko, krabicové. Ani sa ho nedotkol. Tak sme testovali, raz také, potom onaké...ale krabicové. Oňuchal, mlieko nechal. Chodil za nami po byte a mraučal. Bol zvyknutý, že každé ráno dostal trocha mliečka. Keď sme mu po týždni naliali to z farmy, išiel sa zadláviť. Takže pre nás to bolo jasné, krabicové len v krajnej núdzi.:-D

Zobrazit 12 starších odpovědí

:-D:yes: zajímavé

Zkusím, dělám jen známou lučinu, ale takto jsem ještě nezkoušela a :-K:-Kdíky za tip

Jituško,určitě jste si pochutnali:-K:yes:
Já jsem minulý měsíc dělala skoro podobně,bez citronové šťávy.Použila jsem krabicové trvanlivé plnotučné mléko 3,5%,sýr se podařil a byl opravdu chutný:yes: Recept jsem nepřidávala,aby mě v komentářích "neumlátili" za to UHT:-D

Anna Kocikova: díky:-K - je to zas trochu jiné, než lučina, opravdu "sýrovější" - i když pomazánka by z toho asi šla také;-) A že to jde i z krabicového trvanlivého mléka je fajn, já raději vycházela z doporučení v Apetitu:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Ahoj, náhodou si neodvážila získanú hmotu?

magdalenka: nee - odhaduju na 25 dkg - asi;-)

Tématické fráze:
krémový sýr, čerstvý sýr, domácí krémový sýr, čerstvý sýr recept, domácí sýr, co je krémový sýr, domácí čerstvý sýr, domácí smradlavý sýr z tvarohu, výroba čerstvého sýru, výroba čerstvého sýra, domácí krémový sýr recept, domácí sýr recept, domácí výroba čerstvého sýru, jak udelat cerstvy syr, sýr z čerstvého mléka, recept na čerstvý syr, čerstvý sýr výroba, výroba krémového sýra, recept na krémový sýr, recept čerstvý sýr

Suroviny:
mléko kefírové, sůl, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu