Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolečky (ze Slovácka)

Koláčky, drobňáčky, svatební koláčky, vdolečky. V každém regionu mají svůj osobitý název, tvar a hlavně náplň. V tomto receptu přinášíme tradiční koláčky od Slovácka s tvarohovou náplní a s posypkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min + cca 90 minut kynutí

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, + cca 90 minut kynutí)

Suroviny pro 100 kusů

100kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 662 kJ /
4 938 kcal
Bílkoviny115,86 g
Tuky254,79 g
Vláknina21,08 g
Cholesterol 1,43 g
Sodík 853 mg
Sůl1,98 g
Sacharidy534,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažném mléku rozmícháme cukr, droždí a trochu z přichystané mouky a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho hodinu kynout v teple - během kynutí alespoň jednou promísíme. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky (asi 4x4 cm). Krok 4: Na každý z nich vložíme kousek tvarohové náplně a dobře ji do těsta zabalíme. Krok 5: Troubu předehřejeme na 220 °C. Krok 6: Všechny vdolečky vrchní stranou smočíme v rozšlehaných vejcích a pak ji otiskneme do posýpky. Krok 7: Na plechu je necháme znovu vykynout (přibližně 30 minut). Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut. Krok 9: Ještě horké je potřeme štětečkem namočeným v rozpuštěném másle.

Zveřejněno 14. 12. 2016

Poznámka autorky cathleen

Někde se zavřené koláčky po uložení na plech ještě svrchu plní povidly s rumem - do koláčku vmáčkneme malý důlek, do něj kousek povidlové náplně, koláček pak potřeme vejcem a posypeme posypkou. Necháme vykynout a upečeme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vdolečky (ze Slovácka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gWnl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vdolečky (ze Slovácka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gWnl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Ty jsou nádherné.
Příští týden vyzkouším.

Poznámka autorky receptu
"... Vykyneme, upečeme." Ano,;-) my vykyneme (až je sníme)<3 a koláčky dáme kynout

:-)<3<3<3nádherné, i u nás oblíbené:-K

Aha, takže jako kvásek, akorát místo vody dávam mlíko a sladěnka bude asi nějaký sladidlo :-) a nechávám kynout teda cca 20 min. No v kynutí ještě moc zkušenosti nemám, ale aspoň jsem zase o něco chytřejší :-D Takže ještě jednou u děkuji za recept a vysvětlení... ;-) :yes:

Lucien87: pokud by tě to zajímalo více, mám tu povídání přímo o omládku - díky tomu, že kvasinky dostanou lepší podmínky pro množení, je pečivo opravdu jiné, mnohem lepší. A není to jen moje zkušenost, s omládkem už peče mnoho dalších lidí (kdysi ho používali i v pekárnách);-)
https://www.toprecepty.cz/recept/23489-omladek/

Co je omládek? :-D jinak v praci dneska obrovsky uspech, dve chtely recept (mj. ten chtela i mamca, ktera moc takovyhle veci nepece) a pochvala byla i od kolegyne, ktera sladky zrovna moc nemusi... <3

Lucien87: opravdu mě moc těší, že chutnaly i kolegyním:-D
Omládek je drožďový kvásek, se kterým je pečivo nadýchanější, déle vydrží čerstvé a často je i chutnější.
Naposledy jsme ho sem dala v tomto receptu https://www.toprecepty.cz/recept/51099-bramborove-...

Tak musím recept také pochválit. Jednou jsem ho zkusila a podruhé teď dělám do práce ;-) mám je sice trošku "tmavší" (dovolila jsem si přidat foto) ale já připeču víceméně vše - bojím se, že to bude polosyrové a pak to tak dopadá :-D ale myslím, že i tak budou chutnat. Jen doufám, že mi do rána moc nezvlhnou. Nemá někdo radu jak výrobky z kynutého těsta co nejlíp uchovat? Já jen přikreju utěrkou a vrázím do trouby...

Lucien87: děkuji za zprávu i obě fotky:-K:-8
Nezkoušelas zadělat těsto na omládek? Proti zvlhnutí to asi úplně nepomůže, ale k prodloužení trvanlivosti a lepší chuti ano;-)

Ivi,zhruba před 14 dny jsi mě na vdolečky navnadila;-)Dnes jsem je upekla z poloviční dávky.Manžel má rád pod posýpkou rybízovou marmeládu...no,nevyhov mu:-8:-D
Hodnocení bylo předem,dnes jen foto a poděkování za fajn recept:-K:yes:

Přečetla jsem si komentáře v přesunuté diskuzi...no,každý v té hlavě máme něco:-p

Anna Kocikova: děkuji za vyzkoušení <3 i fotku :-K
Souhlasím i se závěrem tvého komentáře - někteří v ní mají uklizeno, až vymeteno:-p

Díky za kladné ohlasy :-K
Ano, tvaroh je dnes dost drahý, ale koláčky nejíme každý den (ani týden :-D ), tím víc se na ně vždy těšíme....:yes:

Pěkné vdolečky:-D:yes:

:-K<3:yes:

:-8:yes: no jo, vdolečky...<3
Mám jinou technologii s důlkem na posýpku a do náplně musí přijít hrozinky a citronová kůra.

ivulinka: Hrozinky namočené v rumu, do každého vdolečku aspoň 3.

Ó mňam <3:yes:

Krásné :yes::yes:

V seznamu ingrediencí chybí kvasnice.:-) Jinak koláčky jsou jedna báseň.:-K:-K

Manka47: omluva veliká :-!hned jdu dopsat, díky:yes:

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
špetka slovácka recepty, recepty kuchařka ze slovácka, vdolečky bez kynutí, recepty ze slovácka, slovácké koláčky, kuchařka ze slovácka, převalované vdolečky, špetka slovácka, špetka slovácka-recepty, posypka na vdolečky, recept na slovacke svatebni kolace, koláčky ze slovácka, vdolečky, kynuté slovácké vdolečky, vdolečky recept, slovácké vdolky recept, posipka na vdolecky, slovacke recepty, slovácké vdolky, posiypka na vdolky

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, mléko, olej, cukr moučkový, cukr vanilkový, sůl, vejce, žloutek, droždí, vejce, posýpka, tuk

Přidat fotografie receptu