Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka tradiční

K vánočním svátků patří bez debat krásně nadýchaná a vláčná vánočka, plná rozinek a mandlí. Snad každá rodina má svůj tradiční a léty prověřený recept. Dle tohoto receptu zvládnete z jedné dávky těsta upéct tři menší vánočky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Evlin

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 3 kusy

3 malé vánočky

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 662 kJ /
6 372 kcal
Bílkoviny151,08 g
Tuky206,25 g
Vláknina36,40 g
Cholesterol 1,31 g
Sodík 7,01 g
Sůl17,46 g
Sacharidy959,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve v mikrovlnce rozpustíme máslo. Krok 2: Droždí rozdrobíme. Přidáme lžičku cukru a promícháme. Zalijeme troškou vlažného mléka, přidáme lžíci mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek (zhruba 10-15 minut). Krok 3: Mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme. Přidáme vlažné mléko, cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, rozinky a kvásek. Vypracujeme těsto. Těsto je správně vypracované, pokud se nelepí a dělá "bubliny". Krok 4: Těsto posypeme troškou mouky a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 6: Z této dávky těsta jsou tři vánočky. Vánočku upleteme dle zvyklostí, nebo upečeme ve formě. Krok 7: Vánočku přemístíme na připravený plech a necháme ještě 30 minut kynout. Krok 8: Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi. Do vánočky zapícháme špejle, aby se nerozjela. Krok 9: Vánočku vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160-170 °C a dopékáme 35-40 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 26. 12. 2016

Poznámka autorky Evlin

Ze zbylých bílků je možné udělat pusinkový řetěz na stromeček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka tradiční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YDQO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka tradiční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YDQO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
malá vánočka recept, vánočka top recepty, jogurtová vánočka, malá vanocka, vanocka z jogurtu, vánočka česká tradiční kynutá, jak udělat zemlbábu, malé vánočky, top vanočka, recept na malou vánočku, vánočka top recept, vánočka malá recept, tradicni vanocka testo, recept na malou vánočku, top recepty vanočka, maly vanočky, kynutá vánočka recept se smetaně, kynuté těsto na malou vánočku, jak udělat vánočka, top vánočky

Suroviny:
máslo, cukr krupice, žloutek, droždí čerstvé, mouka polohrubá, mléko, kypřící prášek, sůl, kůra citronová, rozinky, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu