Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový dort

Krásný potahovaný dort s mascarpone krémem a čokoládovou ganache si mohou dopřát i ti, kteří nesmí lepek. Snadný korpus zvládnete upéct raz dva a příprava krému i ganache je také velmi jednouchá. Potahování dortu je již vyšší dívčí, ale brzy zjistíte, že se s potahovací hmotou pracuje velmi dobře.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 50 min

110 min (60 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 073 kJ /
4 081 kcal
Bílkoviny67,55 g
Tuky153,29 g
Vláknina23,00 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 609 mg
Sůl1,94 g
Sacharidy596,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Ze žloutků a zbytku cukru vyšleháme hustý krém, přidáme teplou vodu a šleháme ještě asi 1 minutu. Krok 4: Ke žloutkům opatrně vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem střídavě se sněhem. Krok 5: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 10 minut na 190 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova dalších 35 - 40 minut. Krok 6: Špejlí vyzkoušíme, zda je korpus dobře propečený. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá. Krok 7: Korpus necháme důkladně vychladnout na mřížce (nejlépe však upéct korpus den před plněním krémem) a 2x prořízneme. Krok 8: Na mascarpone krém vyšleháme 250 g mascarpone s 250 ml smetany ke šlehání a osladíme podle chuti moučkovým cukrem. Krok 9: Dortový korpus naplníme krémem a hezky zarovnáme. Vložíme do lednice a necháme zatuhnout. Krok 10: Na ganache nasypeme čokoládové pecičky do misky, zahřejeme v kastrůlku smetanu a až se při okrajích začnou tvořit bublinky, stáhneme ji z ohně a nalijeme na čokoládu. Čokoládu necháme chvíli rozpouštět a pak důkladně promícháme, aby vznikl hladký čokoládový krém. Ganache necháme vychladnout a neneseme na dort. Krok 11: Po obmazání dortu ganache potáhneme dort bezlepkovým marcipánem nebo potahovací hmotou. Můžeme dozdobit lilií z cukru nebo dozdobit podle vlastní fantazie.

TIP: Jak potáhnout dort potahovkou

Zveřejněno 28. 12. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Korpus je nejlepší upéct den předem, hezky se rozleží.

http://www.majamotti.eu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zgq5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zgq5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

bozkaaa: mozna ano

máte ten dort i u sebe na www.majamotti.eu ?? web

Anna Doležalová 29. 12. 2016 12:43
Zdravím, i já mám zkušenosti s bezlepkem. Z počátku jsem používala také Jizerku, ale teď už na dorty používám mouku z Tesca plain white flour a ještě je tam napsáno free from gluten a ta je lepší. Z Jizerky se to těsto dortové patlá v puse. Tato mouka je také k dostání v Kauflandu. Dort je z této mouky k nepoznání od normální mouky. Zkuste. :-K

Anna Doležalová: Vyzkoušela jsem všechny druhy bezlepkové mouky, včetně pohankové, rýžové...atd. Z Jizerky mi však chutná nejvíce :-) Ale každý si to může udělat podle své chuti. ;-)

Tématické fráze:
bezlepkový dort, bezlepkový dort recept, bezlepkové dorty, recept na bezlepkový dort, bezlepkové dorty recepty, bezlepkové recepty na dorty, recept bezlepkový dort, recepty na bezlepkové dorty, bezlepkový dort s mascarpone, dort z bezlepkové mouky, dort bezlepkový, bezlepkový krém, jak upéct bezlepkový dort, cukr free recepty, bezlepkový recept na dort, bezlepkovy dort recepty, bezlepkové dorty recept, bezlepkový dort s marcipánem, bezlepkových dort, bezlepkový dort jizerka

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka bezlepková jizerka, voda, kypřící prášek do pečiva, mascarpone, smetana ke šlehání, cukr moučkový, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, hmota potahovací

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu