Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Med" z černého bezu a lípy

Med z květů lípy a černého bezu krásně voní a v období nachlazení a chřipek vám bude dobrým pomocníkem. Med je příjemně slaďoučký a vychutnáte si ho namazaný na krajíčku chleba s máslem.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby louhování

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 409 kJ /
4 400 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 100,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citróny omyjeme, nakrájíme na kolečka, přidáme ke květům černého bezu a lípy, zalijeme vodou a vaříme asi hodinu. Krok 2: Necháme 24 hodin při pokojové teplotě vyluhovat. Krok 3: Scedíme, přidáme cukr a za občasného promíchání necháme odpařovat tak dlouho, až získáme hustotu medu. Krok 4: Ihned plníme do nahřátých sklenic a zavíčkujeme.

TIP: Nejlepší recepty z květů černého bezu

Zveřejněno 4. 6. 2009

Poznámka autorky Merylas

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek 7/2008

Recept nemám osobně vyzkoušený, ale je tady zájem o takovéto recepty a je zrovna sezóna.

Přidala jsem podobné recepty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Med" z černého bezu a lípy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgkL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Med" z černého bezu a lípy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgkL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Je výborný,chuťově nejlepší z medu.:-p

:-//Nechápu jak někdo rozpuštěné cukrové vodě může říkat med a ještě psát jak je to zdravé.Sirup to ještě ujde

Tady všem děkuji za komentáře, vysvětlení a rady:-K

zizala: Téměř každý rok dělám výbornou šťávu (sirup) z květů černého bezu a angreštu, který dozrává tak týden, dva, potom, co bez odkvete. Řeším to tak, že bez dám v dobře uzavřeném sáčku do mrazáku a když pak jdu šťávu vařit, vkládám zmrzlé květy rovnou do vřící vody.
Sirup je opravdu výborný a osvěžující;-)

S tou lípou je to takto - existují 2 hlavní druhy a 1 jejich kříženec, ze kterých se sbírá květ -
lípa velkolistá - konec května, červen
lípa malolista srdčitá - červen, červenec
Pak ještě lípa obecná, která vznikla zřejmě křížením obou stromů a kvete nejdřív, kvetení je zhruba od půlky května do půlky července, tedy mezi tím.
Záleží i na nadmořské výšce, tedy i teplotě, kdy strom rozkvete.
Já osobně se sušených květů med nedělala, takže s tím zkušenosti nemám, protože u nás vím o výskytu všech 3 druhů líp, takže květ mám od května do konce července.
Myslím, že se ale ty 3 druhy vyskytují tak hojně, že se v každé oblasti najde kvetoucí lípa zároveň s bezem ;-)
http://www.eshop.klubenergy.cz/index.php?option=co...

Já mám praktický dotaz: bez i lípa kvetou v jiném čase. Když kvetou lípy, je dávno po bezu, aspoň u nás. Takže květy bezu asi nasušit a použít sušené?

Já se také snažím sbírat bylinky a květy v čistém prostředí, dřív jsem neoplachovala vůbec, teď to dělám tak, že je dám do síta a velmi jemnou sprškou propláchnu, ale jen krátce a jemně.
Také vařím tak dlouho, ale pozor, jen perlit, ne bublat. ;-)

EvaBen: Nevím jak dělají ostatní, ale já se snažím sbírat květy v čistém prostředí a pak už neoplachuju. I když u nás musím za tím čistým prostředím trochu dále.:no: A u bylinek nejde o vitamíny, ale o jiné zdraví prospěšné a léčivé látky. Myslím, že k tomuto tématu by tady mohl napsat svůj názor někdo, kdo se o bylinky více zajímá:-8 Napadá mě třeba Špagetka, ale určitě tady bude víc uživatelů, kteří se tomu věnují;-)

Miluji tyto recepty a mám malé děti,takže medíky a sirupy už mám z pampelišek a sedmikrásek.Jen si vždy říkám - oplachovat? Pampelišky ani sedmikrásky jsem neoplachovala. Ale jinak u každého z taových to receptů si říkám, dlouhý var-neničí viamíny? Co si o tom myslíte? ale tento recept vyzkouším a ráda :-) děkuji :yes::yes:

Merylas,máme stejně myšlenky a tys mě předběhla :-D:-D a budu se snažit vyfotit ;-);-). Je to výborné a i děsně zdravé.Doplním, že pomáhá i při kolikách a bolestech v krku.:yes::yes:

Tématické fráze:
med z černého bezu, kdy dozrava černy bez, lipový sirup recept, kdy kvete černý bez, lipový med recept, med z bezinek, kdy sbírat lipový květ, kdy sbírat černý bez, sirup z lipy, šťáva z lípy, sirup z květu lipy, med z cerneho bezu recept, lípová šťáva, kdy kvetou lípy, kdy kvete lipa, štava z květu lípy, bezinkový med recept, sirup z lipového květu, sirup z lípy recept, med z lípy

Suroviny:
květy černého bezu, květ lipový, citron bio, voda, cukr

Přidat fotografie receptu