Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový rýpl

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 143 kJ /
273 kcal
Bílkoviny7,50 g
Tuky0,60 g
Vláknina4,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy57,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předem uvařené vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme a lehce vidličkou promícháme s hrubou moukou tak, aby vznikly drobinky. Krok 2: Rozložíme do sádlem vymaštěného pekáčku a pečeme dozlatova. Občas promícháme, aby se neslepily.
Křupavý rýpl podáváme jako přílohu. Krok 3: Můžeme je také vysypat do mísy, polít trošku teplým mlékem tak, aby křupinky změkly, mastit opečenou cibulkou nebo slaninou ..... a jíst jen s kysaným zelím nebo čalamádou.

Zveřejněno 18. 1. 2017

Poznámka autorky hosta

Kdysi jsem četla v Chodské kuchařce - jde o staré šumavské jídlo :D

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový rýpl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5owY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový rýpl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5owY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

No toto:-O já bramborový maniak ( kromě hranolků a amerických brambor, ty nee) tohle neznám a to mne moje milovaná babička krmila brambory na milion způsobů...
:yes::yes::yes:

Pochutnala bych si:-8:-K

Uložila jsem si, taky pamatuji z dávných dob:-D:yes:
Zajímavé, jak se vracíme ke starým receptům. Ty hospodyňky uměly dobře kouzlit:-D

Je skvělý, dělám ho už moc let, se salátem z kysaného zelí. Bašta za pár korun :yes:

Do podobných som pridala bramborový šmorn...v podstate identické, len na panvici robené...a je to dobrota - z panvice či rúry!

magdalenka: šmorn! Můj taťka několik let vzpomínal na jídlo, které se jmenovalo šmorn... Že ho dělávala jeho maminka... Jenže už nežila a nebylo koho se zeptat. A teď to tu vidím! Bohužel, už mu ho neuvařím - odešel za ní. Udělám si ho a budu vzpomínat...

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tak sádlíčkem vymazat, hm, to by mi jelo :-D To asi brzo zrealizuju . Ty brambory jsou tak variabilní surovinou, já je miluju :-D

Přesně tak připravovala brambory moje šumavská babička a říkala jim "třesené brambory" a tatínek měl rád právě ty křupínky:-K

"... rýpl"
"... s kysaným zelím nebo čalamádou."
No, já tedy opravdu, ale opravdu nechci souznít s částí názvu:-p ba ani nechci nasazovat psí hlavu šumavským strážcům hranice, leč fakt by mě zajímalo jak původně říkali tomu, co teď zoveme čalamádou:-)
Ani tady jsem nic nenalezl: http://malkiel.blog.cz/0911/psohlavci-nebo-chodove :-D

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
rýpl, rýpl recept, šumavský šmorn, rypl recepty, recept rypl, chodský rýpl, rýpl z brambor, bramborový šmorn, chodské jídlo rýpl, chodský toč, recept na rýpl, jídlo rypl, chodsky toč recept, jak se dělá šmorn, rypl jídlo, vychladlé brambory v recepty, šmorn, ripl recept, uvařené brambory nastrouháme a promícháme, co je to rypl

Suroviny:
brambory, sůl, mouka hrubá, sádlo

Přidat fotografie receptu