Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 202 kJ / 3 156 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,40 g |
Tuky | 142,21 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 500 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 399,50 g |
Postup přípravy
Přidáme mouku a chvíli restujeme, dokud nemáme kompaktní hmotu. Tu necháme vychladnout.
Po jednom přimícháváme vejce, až vznikne hmota konzistence husté kaše.
Připravíme si cukrářský zdobící sáček s řezanou (zubatou špičkou).
Na plech stříkáme kroužky (věnečky) nebo plné kuličky (větrníky).
Plech postříkáme troškou vody a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme do zlatova, necháme vychladnout a poté korpusy podélně rozkrojíme. Krok 2: Náplně:
Žloutkový krém (pudink doporučuji uvařit den předem):
Vyšleháme máslo, postupně do něj po lžících zašleháváme uvařený a vychladlý pudink.
Nakonec dochutíme rumem.
Žloutková šlehačka (nemusí být, v některých cukrárnách dávají jen samotný žloutkový krém, já to ale mám raději takhle): vyšleháme smetanu a těsně před došleháním do ní posupně zašleháme žloutkový krém
Karamelová šlehačka (základ na karamelovou šlehačku doporučuji též udělat den předem):
cukr vysypeme na pánev (do hrnce) ideálně se zesíleným dnem a necháme utavit.
Jakmile se začne rozpouštět, ztlumíme plamen a mícháme, aby se nepřipálil.
Ve chvíli, kdy už má karamelovou barvu a nejsou v něm žádné hrudky, do něj vlijeme HORKOU smetanu (250 ml)
(POZOR!! Horký karamel prská jako olej, je třeba to dělat skutečně opatrně, aby nedošlo k úrazu! Děti a zvířátka radši vyžeňte z kuchyně!)
Smetanu s karamelem pořádně promícháme, aby se vše spojilo, odstavíme a necháme vychladit (ideálně přes noc, základ by měl hezky ztuhnout).
Vyšleháme smetanu ke šlehání a před došleháním postupně přidáme takto připravený karamelový základ. Krok 3: Na věnečky i větrníky je třeba fondánová poleva.
Tu rozehřejeme a případně doředíme vodou (přesné množství se nedá určit, každá firma prodává fondán jinak tuhý, je lepší začít s malým množstvím)
Takto připravená poleva je hotová na věnečky.
Na větrníky se dobarvuje a dochucuje kulérem (postup podobný jako na karamelový základ do šlehačky - utavit cukr a do karamelu vlít horkou vodu) Krok 4: A teď to jen všechno dáme dohromady:
Věnečky: na spodní část korpusů nastříkáme žloutkový krém.
Vrchní část potáhneme (namočíme) v rozehřáté fondánové polevě a položíme na krém.
Větrníky: na spodní část korpusu nejprve nastříkáme žloutkovou šlehačku (nebo žloutkový krém)
Na žloutkovou šlehačku přijde vrstva karamelové šlehačky.
Vrchní část namočíme v kulérem obarvené fondánové polevě a položíme na krém.
Zveřejněno 25. 1. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7q71
Moje poznámka
Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7q71
Nejnovější recepty
Vánoční stromečky
Přidáno před 40 minutami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 1 hodinou
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 3 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 13 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Masové koule v kari omáčce
ricci před 11 minutami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 14 minutami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 1 hodinou
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 14 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 15 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 15 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 16 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 16 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 17 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 17 hodinami
Tématické fráze:
fondánová poleva na věnečky recept,
karamelový fondán,
fondán na věnečky recept,
vetrnik recept cukrarsky,
fondánová poleva na větrníky,
žloutková šlehačka,
fondán na věnečky,
fondán poleva na větrníky,
základní žloutkový krém,
větrníky jako z cukrárny,
fondan na větrníky,
karamel na věnečky,
cukrarske vetrniky,
karamelová poleva na věnečky,
základní recept na karamel,
karamelový fondán recept,
fondánová poleva na věnečky,
karamelové věnečky,
žloutkové věnečky,
větrníky recept podle normy
Suroviny:
voda,
olej rostlinný,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
pudinkový prášek,
rum,
máslo,
krém,
smetana ke šlehání,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
poleva,
Komentáře (11)