Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pletýnky

Pletené houstičky, dozlatova vypečené. Ideální jako snídaňové, nebo svačinové pečivo. Hodí se naslano, i na sladko k různým pomazánkám, salámu, máslu nebo marmeládě. Výborné budou posypané semínky, nebo sýrem.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.fertal jan.fertal

Středně náročný

Doba přípravy 76 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 11 min včetně doby kynutí

76 min (65 min příprava + 11 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 016 kJ /
3 111 kcal
Bílkoviny77,30 g
Tuky134,95 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 3,40 g
Sůl8,43 g
Sacharidy387,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pripravíme kvások zo 100 ml mlieka, droždia, 5 lyžičiek múky a kryštálového cukru. Zamiešame a necháme kvások na teplom mieste podkysnúť 10-15 min. Krok 2: Kvások, soľ, zvyšné mlieko a olej pridáme do múky a vypracujeme vláčne cesto (ručne alebo v pekárničke). Vymiesené cesto necháme podkysnúť 20 min na teplom mieste, podľa možnosti pri teplote 25 °C. Krok 3: Cesto navážime po 120 g. Upletieme pletenky a prikryté utierkou necháme opäť kysnúť 35-40 min. Krok 4: Pletenky potrieme vaječným bielkom, posypeme ľubovoľnými semienkami a vložime do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 11-13 min dozlatova. Teplota by mala byť medzi 190-200 °C. Krok 5: Pekne upečené vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

TIP: Jak tvarovat housky - tři způsoby pletení

Zveřejněno 27. 1. 2017

Poznámka autora jan.fertal

Pletenky sú ľahúčke a jemné. Pečením stratia asi 10% hmotnosti. Gramáž pečiva môže byť ľubovoľná. Cesto je vhodné na drobné pečivo, rohlíky, uzlíky a pod.

5 minut před dopečením, můžeme posypat strouhaným sýrem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pletýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lmlr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pletýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lmlr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Ok nehadam sa kysnutie zavysí aj od teploty prostredia.

Tú pletenku som mal teraz na desiatu no je to fantazia. :-D.

Odpoveď pre miloš54.Mám v surovinách 42g droždí.20g droždí bude málo nebude to kysnúť a pri nape.22 st neniem,neviem.Mám to takto odskušane.Ale nikomu sa nefá braniť môžete vyskúšať len polovicu droždí.:-)

jan.fertal: Při stejné receptuře dávám skutečně pouze 20g droždí, těsto kyne krásně a housky jsou po upečení pěkně nadýchané.

No skvělé!! :yes:

Dělám úplně stejně. Jenom poznámka k množství droždí, 42g droždí je na 1kg mouky, takže na 500g stačí polovina, nebo půl sáčku sušeného droždí. Housky vypadají výborně.:yes:

Dakujem,su naozaj jemnučke,niekedy pred dopečenim posypem struhanym tvrdym syrom.

Opravdu :yes:120 ml oleje možete skusiť100 ml ale MENEJ nie.

Zobrazit starší odpověď

<3vypadají luxusně

Tématické fráze:
pletýnky recept, recept na pletýnky, pletynky, pletynka, pletýnka recept, recept na domácí pletýnky, domácí pletýnky, recept na pletýnky videorecept, recepty na pletynky, pletenky, domácí pletenky, pletinky, recept pletýnky, pletenky recept, recept na pletenky, pletýnky ze sušeného droždí, recept pletenky, domácí housky a pletýnky, pecivo rohliky apletenky, pletinka

Suroviny:
mouka hladká, olej, mléko, droždí, cukr krystal, sůl, bílek, semínka sezamová, kmín celý, sůl mořská, sýr

Přidat fotografie receptu