Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mačanka

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 808 kJ /
2 105 kcal
Bílkoviny19,40 g
Tuky189,05 g
Vláknina6,70 g
Cholesterol 397 mg
Sodík 1,70 g
Sůl4,20 g
Sacharidy78,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do jušky nalejeme vodu, množstvo opatrne, podľa kyslosti, len aby sme ju trocha zriedili (smotana ju ešte zjemní a vo výsledku musí byť kyslá). Pridáme do nej huby a necháme pol hodinu postáť. Krok 2: Potom vložíme bobkový list, osolíme a jušku varíme asi 20 minút. Krok 3: Maslo roztopíme, pridáme múku a urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju smotanou a rozvaríme. Pridáme k juške a privedieme k varu. Povaríme cca 10 minút, potom odstavíme. Krok 4: Medzitým uvaríme v troche osolenej vody nakrájané zemiaky. Uvarené scedíme a dáme do misky. Krok 5: Slaninu narežeme na maličké kocôčky a rozpražíme. Krok 6: V tanieri mačanku polejeme rozpraženou slaninou.
Zemiaky podávame k mačanke, každý si vezme množstvo, ktoré potrebuje.

Zveřejněno 27. 1. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mačanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qrq9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mačanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qrq9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

<3<3<3. Kuracia polievka je skvelá po "opici" a máčanku odporúčam každému maródovi. Výborne zaženie aj smäd aj hlad.:yes::yes::yes:

Terezko, tak na tuhle polévku se chystám už pár týdnů a ještě na ni nedošlo. Našla jsem ji náhodou na jednom slovenském webu a jsou tam i jiné skvělé recepty, mrkni ;-) http://www.nebickovpapulke.sk/recept/macanka

1974andrea: Pozrela som ten link...no, rusnacka mačanka sa robí zásadne s maslom, nie olejom, neviem si to s olejom predstaviť, to maslo tam dáva chuť, dokonca v niektorých domácnostiach dávajú masla ešte viac. A cesnak nie. Musíš cítiť maslo a huby a to všetko kyslé. ;-) A tie zemiaky len vložiť uvarené. ;-) Ja pochádzam z Prešova, tam je Rusínov veľa, vždy tam boli, takže tie jedlá sme jedli u kamarátov, rovnako aj tatarčené pirohy. ;-)

:yes:Také by mi chutnala ...

Poznám len z počutia...nikdy som nerobila...smotanu dávaš tú na varenie, že?

magdalenka: Magduška áno, obyčajná smotana na varenie. ;-)

Kdysi jsem tady publikovala recept na zelnou pečeni https://www.toprecepty.cz/recept/34342-zelna-pecen... . K tomuto báječnému jídlu podávají v kraji Oberfanken omáčku, kterou dělají ze zbylé vody z kyselého zelí, trochu bílého vína, přidají jemně nasekanou podušenou cibuli a zahustí moukou. Na dochucení použijí – typicky fancké – cukr, sůl, koření, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s brambory. Ty píšeš, že je to jídlo rusínské kuchyně, bože jak je ta Evropa malá a kuchyně jednotlivých států se tak prolínají. Posílám bod :-K:-K:-K

rozmarynaH: Marcelka, je výborná, len musí ostať kyslá. Smotana tú kyslosť zjemní, takže vody minimum, ak je juška málo kyslá, tak vôbec. ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Polévku dělám stejně, ale do brambor vmíchám škvarky a dočervena cibulku, tedy už ne slaninu. Ale s ní to musí být také skvostné jídlo!:yes::yes:

hospodyne: To áno, ale do mačanky patrí čerstvo vyškvarená slanina. ;-);-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tématické fráze:
macanka, polévka máčanka, mačanka recept, slovenská macanka, mačanka recepty, mačanka polevka, recept macanka, nebickovpapulke.sk, slovenská polévka máčanka, recept na máčanku, rusínská máčanka, mačanka sk, macanka polievka, polevka z jusky zelí, macanka.sk, juska na macanku, máčianka, kyslá máčanka, recepty mačanka, polévka máčanka rusínská

Suroviny:
zelí kysané, houby sušené, smetana, máslo, slanina uzená, mouka hladká, brambory, bobkový list, sůl, voda

Přidat fotografie receptu