Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)

Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby namáčení fazolí

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 384 kJ /
2 243 kcal
Bílkoviny118,85 g
Tuky54,46 g
Vláknina102,81 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy272,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme. Krok 2: Na druhý deň s bobkovým listom fazuľu uvaríme a ku koncu varu osolíme. Scedíme z vody, časť vody odložíme. Krok 3: Na oleji osmažíme drobne nakrájanú cibuľu, po vypnutí pretlačíme cesnak a pridáme papriku, paprikovú pastu a čierne korenie. Krok 4: Zmiešame uvarenú fazuľu (nie úplne do rozpadávania) s cibuĺovou zmesou, prípadne dosolíme, pridáme ligurček (libeček) podľa chuti, kto má rád a používa, dá aj polievkové korenie (príp. Vegetu). Pridáme vodu z varenia fazule, ale len málo, nerobíme polievku! Len tesne po fazuľu aby bola voda. Krok 5: Zmes dáme do pekáčka, vhodný je hlinený s poklopom, ja som dala do obyčajného a prikryla alobalom. Pečieme cca 40 minút pri 200 °C. Krok 6: Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým chlebom a nakladanými feferónkami, zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému mäsu.

Zveřejněno 13. 2. 2017

Poznámka autora magdalenka

Gravče na tavče sa považuje za macedónske tradičné jedlo, pozná ho však asi celý Balkán. Cez víkend som sa zúčastnila rodinnej oslavy v rodine, ktorá má balkánske korene. Podávala sa aj táto fazuľa, ktorá mi veľmi chutila.

Príprava jedla sa môže krajovo líšiť - niekde sa pridáva mrkva, alebo paprika a paradajky, alebo klobása. Pridávam verziu, ako to pripravuje pani domáca. Ona používa aj Vegetu, preto ju uvádzam. Samozrejme, odporcovia Vegety ju tam nedajú.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XB9A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XB9A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (22)

Ivana64: u nás je veľmi obľúbené tiež...

Jednoduché a moc dobré, takže je zařazeno do našeho toplistu. :-*

Magdalenko, musím Ti poděkovat za výborný recept:yes:. Neměla jsem paprikovou pastu, tak jsem použila domácí harisu. Maso /kotletu/ jsem opekla na cibulce a schovala pod fazole, kde krásně zkřehlo. Všem doma chutnalo<3 tak zařadím do jídelníčku častěji:yes::-K

Zdenka1: teší ma, že chutilo. Je to jednoduché a pritom výborné jedlo, robím často na rodinné oslavy, spravím deň dopredu.

Dneska som robila na obed znovu tuto fazulu,ale dala som farebnu,a bolo to vyborne.Mam od otca,novu urodu,tak som musela vyskusat,a nesklamala ma.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

popoluska340: :yes:

Zobrazit 4 starší odpovědi

V jednoduchosti je krasa (neboli chut):-K. Dala jsem bodik:yes: a rcept skoncil v oblibenych. Myslim, ze cerstvy nasekany kopr by to taktez nezkazil.

Nadia22: vďaka za milé slová...aj ja mám rada jednoduché veci. Aj v živote aj v jedlách.;-)

Fazulu na panvici,som este nejedla,ukladam na vyskusanie.

popoluska340: ak máš rada jednoduché neprešpekulované jedlá, nebudeš ľutovať.

Název mne velmi zaujal a tak jsem si ho zadala do překladače. Tava je skutečně pánev, ale gravče jsou fotbalisté. Nevím, zda to mysleli tak, že strávník má následně v bříšku kopanou (z fazolí). :-8 To jen na okraj.:-K
Recept je zajímavý, fazole mám ráda.:-K:-K

rozmarynaH, maris - bude mi potešením, ak vyskúšate, verím že neoľutujete.. . Je to jednoduché, sýte jedlo. Oplatí sa z väčšej dávky, ja som robila len z pol kila a raz dva to bolo preč.

Mně by určitě chutnalo:-)

Vďaka za záujem...je to jednoduché a veľmi chutné jedlo.

Zajímavé:-D:yes: název určitě ale nenajdu.

Pěkné :yes:

tak to je dost dobrý název:-):yes:

hosta: v preklade to vraj znamená "fazuľa na panvici".

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
fazole recept, balkanske fazole, tavče bravče, fazula recepty, zapečené fazole, bravce tavče, gravče-tavče fazole, krajovo, grafce tafce, tafče grafče, fazule-recept, zapečené fazole recept, tafce dravce recept, grafce na tafce, trvčegravče, gravce bravce, fazole, grafče recept, balkánské tradiční top recepty, fazule na cibulce

Suroviny:
fazole, bobkový list, olej, cibule, česnek, libeček, sůl, pepř mletý, pasta papriková, paprika sušená sladká, koření polévkové

Přidat fotografie receptu