Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 415 kJ /
1 294 kcal
Bílkoviny36,78 g
Tuky21,07 g
Vláknina14,30 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy233,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové. Necháme odpočívat, aby mouka nasákla a zatím uvaříme zelí. Krok 2: Zelí uvaříme, jak jsme zvyklí nebo v mikrovlnce - na lžíci sádla dáme na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty/600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty/750 W. Krok 3: Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očistěnou a omytou bramboru. Vmícháme do těsta a pomocí špeclovače (síto na výrobu špeclí) protlačíme do vroucí osolené vody. Promícháme a povaříme. Když vyplavou na povrch, přecedíme přes síto a smícháme se uvařeným zelím.

Zveřejněno 19. 2. 2017

Poznámka autorky Marie Svarcova

Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta "Špeclovač", ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rvvq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rvvq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Ta pomůcka je šikovná, používám ji na halušky. Ale název špeclím nedala ta pomůcka, je to staré jídlo z německých zemí a má svůj ustálený recept. Toto nejsou špecle. To je podobné, jako by někdo lívancům říkal palačinky ;-)

zizala: vím, že jsou špecle z Německa ale psala jsem , že my tomu tak říkáme podle špeclovače - Prosím Vás není to jedno ? Hlavně že všem chutná :-K Mějte se hezky .

Do názvu bych raději dala"střapačky";-)(až pak ten zbytek v závorce)ale,Maruško,jídlo na talíři vypadá velice hezky a věřím,že jste si pochutnali:-K:yes:

Anna Kocikova: Aničko děkuji, bylo to moc dobré- ten název mám už 20 let vžitý a když jsem pár let bydlela na Moravě říkali tomu halušky ( vím, že jsou jiné ) a každý kraj stejnému jídlu říká jinak, myslím, že důležitější než název je chuť . Mějte se moc hezky :-K:-K:-K

Drobná připomínka, špecle a halušky nejsou totéž, do špeclí nepatří brambora. :-p

Marie Svarcova: Fuj to se mi ulevilo, já vím že původní název je spätzle, ale on tomu taky může někdo říkat podle halušek s brynzou a špekem :-p

Zobrazit 6 starších odpovědí

Tématické fráze:
špecle se zelím, špecle s brynzou, recept špecle se slaninou a zelím, halusky se skvarkama, střapačky se zelim, špecle recept, halušky se zelím, špecle se zelím a uzeným, výroba špeclí, halušky recept, speclovac, recept na špecle s uzeným a zelím, halušky se zelím a škvarkama, recept na halušky, halušky ze zelím a skvarkama, jak se vaři špecle, specle kuchar od plotny, jak vyrobit špecle, výroba špecle, špecle se zelím a slaninou

Suroviny:
mouka hladká, sůl, olej, voda, brambory, cibule, zelí kysané, sádlo, cukr, kmín drcený, škvarky

Přidat fotografie receptu