Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná křenová omáčka

Česká klasika, která se z našich jídelníčků trošku vytratila, ale rozhodně nezaslouženě. Smetanová omáčka dochucená výrazným křenem je prostě báječná.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 50 min

60 min (10 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 697 kJ /
884 kcal
Bílkoviny111,63 g
Tuky48,45 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 235 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy0,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso dáme do papiňáku (tlakový hrnec) s 400 ml vody vařit, bez soli a koření. Krok 2: Než se maso uvaří, do hrnce dáme olej a zahřejeme, přidáme mouku a připravíme jíšku. Může se zakvedlat do smetany, ale právě u křenové omáčky je lepší jíška. Krok 3: Potom k ní nalijeme vývar a celou skleničku smetanového křenu (nenahrazovat jiným), mícháme až začne bublat. Pokud bude třeba, přikápneme trochu vody či mléka, pak přidáme zakysanou smetanu, čímž se omáčka ochladí, takže můžeme vmíchat i sladkou smetanu. Krok 4: Osolíme, opepříme a přisladíme podle chuti. Necháme probublat a vypneme. Je-li třeba, přidáme lžičku octa. Omáčka je jen velmi jemně vzdáleně nakyslá, hladká, trochu hustější, krémovitá. Krok 5: Nakrájíme maso a necháme ho v omáčce ovonět. Jako příloha mohou být knedlíky, bramborové knedlíky, bramborové noky i brambory.

TIP: Jak udělat knedlíky

Zveřejněno 20. 2. 2017

Poznámka autorky janky3

Smetanový křen kupuji v Německu, nedrhne po patře. Občas se sežene i u nás.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná křenová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kWx5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná křenová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kWx5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

janaw: Stačila by i 18%, ale šlehačka je holt šlehačka.

Smetana určitě nad 30%, že? ;-)
Co nejdřív vyzkouším. :-8

Maso je samo o sobě slané, ovšem kdybych věděla , že rozpoutám bitvu kvůli soli, přesto, že je nad zlato,tak bych recept vložila jinam, abych nemusela odepisovat na komentáře a nenechala se urážet. Solte nesolte, hlavně nepřesolte.

janky3: to určitě, ale do toho vývaru na změknutí masa se má dávat lžíce vodky právě proto, že nemá chuť, jen pro ten "měknoucí" efekt. Je ale fakt, že dobrá cibulačka s panákem brandy je ještě lepší:-)

Zobrazit 6 starších odpovědí

Liana Volková 21. 2. 2017 12:53
Proč se maso vaří bez soli?

hosta: Tak to zase neznám já.

Zobrazit 9 starších odpovědí

<3:yes:

drakoska: Díky

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
nejlepší křenová omáčka, křenová omacka, křenova omáčka s bramborama, jak se vaří křenová omáčka, křenova omačka recept, vařeni cz křenova omáčka, recepty cz křenová omáčka, dobrá křenová omáčka, top recepty křenova omáčka, recept na nakládání křenu, bílá křenová omáčka, křenová omáčka bez masa, omačky křenova, křenová omáčka se zakysanou smetanou, jednoduchá křenová omacka, nakládaní křenu, hovězí s křenovou omáčkou, krenova o, nejlepší recept na křenovou omáčku, nejlepší křenová omáčka recept

Suroviny:
smetanový křen, smetana zakysaná, smetana, maso hovězí, vývar masový, olej olivový, mouka hladká, sůl, pepř mletý, ocet, cukr

Přidat fotografie receptu