Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí krůtí šunka

Pokud máte rádi kvalitní šunku s vysokým obsahem masa, je ideální připravit si ji doma. Nejenže máte kontrolu nad jejím složením, ale můžete ji i dochutit přesně podle své chuti. S tímto podrobným návodem to zvládnete raz dva.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min + 48 hodin na uležení

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava, + 48 hodin na uležení)

Suroviny pro 1

1 kg šunky

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie55 kJ /
13 kcal
Bílkoviny0,01 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,00 g
Sůl10,00 g
Sacharidy3,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Krůtí maso nakrájíme na kostky 2x2x2 cm. Krok 2: 1/5 masa nameleme, popřípadě nakrájíme na hodně malé kostičky. Tento krok děláme proto, aby se šunka pomocí malých kousků dobře spojila. Krok 3: Všechno maso vložíme do mísy a připravíme nálev. Krok 4: Ve 100 ml vody rozpustíme Pragandu, sůl a med, popřípadě stejné množství cukru. Můžeme přidat i sladkou papriku, popřípadě sušený česnek. Váha těchto ingrediencí je klíčová, proto vážíme opravdu přesně. Mícháme, dokud není vše dobře rozpuštěné. Krok 5: Nyní je třeba maso pořádně míchat. Nejlépe rukou, popřípadě v domácí pekárně na program „Těsto“. Musí se začít vylučovat bílkovina z masa. To poznáme tak, že maso začíná být mazlavé, lepivé. Po 10 minutách je vše dostatečně promícháno, v ruce to bude trvat asi 2x až 3x déle. Krok 6: Do šunkovaru dáváme maso po částech a vždy dobře upěchujeme, aby nevznikaly vzduchové kapsy. Krok 7: Šunkovar zavíčkujeme, péro uvnitř bude maso permanentně stlačovat. Šunkovar dáme do lednice a necháme tam maso uležet 48 hodin. Krok 8: Po této době vložíme šunkovar do hrnce a zalijeme vodou tak, aby voda byla všude okolo šunky, ale aby nevnikala do šunkovaru. Krok 9: Nyní zahřejeme na teplotu 75 až 85 °C, ne více, ne méně. Použijeme teploměr, který se dá koupit se šunkovarem. Od té chvíle, kdy dosáhneme teploty 75°C, začneme odpočítávat 120 minut. Krok 10: Po této době šunkovar dáme chladit do studené vody tak, aby do něj nevnikala voda. Chce to čas, minimálně hodinu v ledové vodě. Potom teprve šunkovar otevřeme a šunku vyjmeme.

TIP: Jak postupovat při výrobě šunky

Zveřejněno 23. 3. 2017

Poznámka autorky JanaDorazinova

Jediná chemikálie, kterou je nutné použít, je dusitan sodný. Bez něj by to byl jen vařený kus masa, ale bude ho mnohem méně, než v průmyslově vyráběné šunce, navíc bez podivných stabilizátorů barev atd. Konkrétně v tomto receptu bude v 1 kg šunky maximálně 0,075 g dusitanu sodného. Každý, kdo někdy jedl jakoukoliv uzeninu, již dusitan požil v mnohonásobném množství, proto není třeba si s touto položkou lámat hlavu. Ve směsi "Praganda" je již namíchán se solí, proto jej nemusíme kupovat samostatně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí krůtí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2l0P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí krůtí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2l0P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Skvělý recept, moc děkuji, povedlo se na výbornou :-) :-K

:-K:-K:-K:yes::yes:

Marie Švarcová 30. 3. 2017 17:07
:yes::yes::yes: je skvělá , dělali jsme ji mnoho let <3

Marie Švarcová : Díky, opravdu je skvělá :-)

<3 mňam dala bych si :yes::-K

Irule: ;-)

Už 2 roky jsem šunčičku nedělal, ale asi to budu muset napravit. Svého času jsem kvůli tomu kupoval i kráječ, abychom měli tenké plátky. Místo česneku a papriky jsem dával kuličky zeleného pepře a špetku kari nebo mlétého koriandru. Med bych nevynechával, ten je tam hlavně kvůli barvě. A i když je tam rychlosůl, necával sem připravenou směs 24 hodin v lednici a pak ještě alespoň hodinu v napěchovanou v šunkovaru. Jediná nevýhoda této šunky je, že se musí poměrně rychle sníst. V každém případě dávám bodík.:-!

Hanes: Moc děkuji. Byla skvělá, podělili jsme se, takže se nepokazil ani kousek :-). Děkuji za tip na zelený pepř a kari, určitě příště vyzkouším :-)

Parádní šunčička:yes:kdysi jsem zkoušela, ale ne takhle vypracovaný rcp.:yes:fakt povedena:-)

čo je Praganda?

Jozef: rychlosůl, k dostání u každého řezníka.

sestřička 24. 3. 2017 16:15
domácí šunku dělám již asi 2 roky, téměř stejný recept, maso kuřecí nebo vepřové, jen množství masa mám asi 1 kg. 1/2 kg by u nás byla jen malá svačinka :-) výsledek vždy vynikající, doporučuji:yes:

sestřička: ale já taky uvádím 1 kg :-)

:yes: Ještě k tomu dusitanu, je to látka která se používá při výrobě uzenin již kolem sta let a ne nějaký nový divný vynález.

V surovinách vám chybí med/cukr.

La Furi Roja: děkuji, upravím :-)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
krůtí šunka, domaci kuřeci šunka, krůtí šunka recept, šunkovar výroba šunky recepty, domaci kureci šunka recept, domácí kuřecí šunka z šunkovaru, domácí šunka kuřecí, recept na krůtí sunku, výroba krůtí šunky, domácí šunka recept, kruti sunka v sunkovaru, recept na domácí kuřecí šunku, výroba kuřecí šunky, výroba domácí šunky recept, výroba šunky v šunkovaru, výroba domácí kuřecí šunky, recept krůtí šunka, domaci kureci sunka v sunkovaru, kureci sunka, domaci drubezi sunka

Suroviny:
praganda, sůl, med, paprika sušená sladká, česnek sušený

Přidat fotografie receptu