Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ciabatty

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 586 kJ /
1 813 kcal
Bílkoviny57,95 g
Tuky10,03 g
Vláknina15,24 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy365,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 12 hodin předem smícháme preferment a zakrytý ho necháme v teple místnosti pracovat.
Pak k němu přidáme další vodu a zbytek mouky, promícháme a necháme 30-45 minut stát. Krok 2: Ve 30 g vody dobře rozmícháme droždí, vlijeme k těstu a alespoň 7 minut hněteme – v průběhu hnětení přidáme sůl tak, aby se stačila v těstě dobře promíchat.
Hotové těsto v míse zakryjeme a necháme kynout 70-90 minut. Krok 3: Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na stůl posypaný moukou. Pomocí karty (širší stěrky) měkké těsto po délce třikrát přeložíme, asi jako když rolujeme štrůdl – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme moukou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů. Krok 4: Každý díl těsta položíme řeznou plochou na moukou posypaný stůl, poprášíme i svrchu a necháme nakynout (ideální je zakrýt je fólií, aby těsto neosychalo).
Po 45-60 minutách všechny ciabatty uložíme na plech s pečící fólií. Při tom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny. Krok 5: Necháme už jen krátce dokynout a upečeme.
Pečeme v dobře rozpálené troubě s dlaždicí na roštu a se starým plechem vloženým na dně. I s fólií ciabatty sešoupneme přímo na dlaždici, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody (pozor na opaření!) a rychle zavřeme.
Prvních 8 minut pečeme na 250°C, pak snížíme teplotu a na 200°C dopečeme – přibližně 12-15 minut.Pět minut před koncem pečení pak troubu krátce vyvětráme od páry.

Každá trouba peče malinko jinak a jistě si každý najde ten svůj způsob pečení. Upečené ciabatty je třeba nechat vychladnout na kovové mřížce.

Zveřejněno 30. 3. 2017

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ciabatty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7q5G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ciabatty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7q5G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
ciabatty, ciabatta recept, mouka na upečení ciabaty, fougasse strudl, pečení ciabaty, pečení ciabatty, stěrky recept, ciabatty recept, co jsou ciabatty, ciabattky, ciabatta recepty, špaldova ciabatta recept, delka peceni ciabaty, špaldová ciabatta, domácí ciabatta ze špaldové mouky, co je ciabatty

Suroviny:
voda, mouka hladká, droždí čerstvé, voda, mouka hladká, voda, droždí čerstvé, sůl

Přidat fotografie receptu