Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec

Čerstvý a voňavý, na povrchu s kůrčičkou a uvnitř jemný jako samet. To je přesně tento sváteční mazanec. Z uvedených surovin připravíte dva krásné bochánky, takže jeden můžete třeba darovat blízkým na sváteční snídani.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min Bez doby kynutí

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 870 kJ /
2 837 kcal
Bílkoviny68,58 g
Tuky61,75 g
Vláknina20,12 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 584 mg
Sůl1,39 g
Sacharidy491,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na omládek spolu smícháme, dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout. Krok 2: K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru. Krok 4: Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C/10 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších asi 25 minut).

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o mazanci

Zveřejněno 16. 4. 2017

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NozN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NozN

Marie

Komentáře (31)

hazel: těší mě, že české mazance chutnají i daleko za mořem :-*:-* děkuju!

Je super. :yes::-*

Cathleen, letos na Velikonoce jsem pekla mazanec podle Vaseho receptu. Moc pekny recepis. Mazanec lehky a vlacny. Ja jsem ho asi nechla moc vysoky a pri peceni se me hodne zkulatel, no ale vim kde jsem udelala chybu. Vsem u nas moc chutnal, urcite tento recepis budu opakovat:-K

Nechala jsem si kousek mazance 4 dny bokem, je naprosto vynikající i ten 4. den. Jako čerstvý! 👍

Jsem moc ráda, že se mazanec tak daří :-) Je to jeden z mých nejstarších receptů, u nás tenhle mazanec pečeme každou chvilku..

Výborný, přidala jsem do těsta ořechy….
Druhý den jako čerstvý, bezva.

Moc děkuji za recept! Konečně něco, co mi krásně vykynulo :-D
S dovolením jsem přidala dvě fotky.
Bohužel bez mandlí a rozinek, to u nás nikdo nejí. Ale i tak jsou super!

Díky za recept, je výborný <3

:-)<3:yes::-K

cathleen: Já vím, ale vánočka se taky povedla! To není tvým receptem, nýbrž rukama, když se mi to nepovede!:-D Tyhle některé kynuté slané chlebíky, pečiva a jiné, tak to je pro mne zapeklitý problém. ;-( Já zkazím i chleba v pekárně!;-(

Veronika.Hrozna: mám radost, že se ti ode mě konečně něco povedlo:-! :-D a těší mě, že mazanec tak moc chutná :-K

cathleen: Je famóźní. Půlka vlažného je pryč.:-O Příště peču 4.:yes:

Eja57: Díky, moc! Posílám fotku, hotovo!

Veronika.Hrozna: dej to do trouby...

Eja57: Když do toho dloubnu prstem, hned se to vrací. Asi to není ještě dost nakynuté, že!

Veronika.Hrozna: střihnout až po pomazání před pečením

Eja57: Ani se mi nezdálo! Můžeš mít pravdu. Teď už necouvnu, dala jsem mazance na plech a teď přemýšlím, jestli sypat mandlovými lupínky, aby mi to neshořelo zvrchu i s mandlemi. Střihnout teď do kříže, nebo až před pečením? Přidávám fotku na plechu.

Veronika.Hrozna: udělej mazance, nech je ještě tak hodinku nakynout a šup do trouby.... a uvidíš, teď už nic nevymyslíš....těch 20 minut hákem robota mi přijde skoro moc...

magdalenka: Podívej se v takovém stavu, to je teď , mám to už promísit ? Kyne to hrozně pomalu, od půl jedné!

magdalenka: To je nedorozumění, já se jen ptala, jestli to má být řídké, polotuhé, nebo tuhé.

Veronika.Hrozna: ja neviem, nevidím k tebe...:-D najprv píšeš, že je to tuhé, potom riedke...:-8
Ja keď robím niečo od Cat, vždy je výsledok 100%.

magdalenka: ano, je to špatně? Fakt toho byla půlka mísy.:-O

Veronika.Hrozna: omládek zo 130 g múky si mala naplnenú polovicu misy robota???

cathleen: Omládek nakynul, byly na povrchu bublinky, očka asi o průměru 4 mm, bylo to takové řídké konzistence. A bylo toho půl velké mísy od robota. Takže , dle mého, asi jo!:-O Přidala jsem ostatní suroviny, včetně vykoupaných rozinek a nechala hák, dělat svoji práci. Mísilo se to dlouho, asi 20 minut. Pak jsem z toho udělala kouli a přeložila do druhé mísy od robota, kterou jsem vymazala olejem , aby se mi nic nepřilepilo. Teď je to v kuchyni pod utěrkou a kyne. Teda tváří se, že bude kynout! Píchla sem do něj prstíkem a honem se vracelo.:-D Po nakynutí vyklopit na pomoučený vál a promísit , natahovat a vytvarovat ? :-? Jak dlouho, mám mísit, jen co se vykoulí koule ?

Veronika.Hrozna: no, tak už se dostávám k dotazu pozdě, omládek musí být nakynutý. Nevím, jak jsi to odvažovala, ale omládej je jako trochu řidší těsto...vykynul ti pěkně:-?

cathleen: Mě vzniklo z toho omládku tuhé těsto, které nejde dobře rozmíchat , mám přidat pár kapek vody? Jakou to má mít konzistenci tekutou, polotuhou, nebo tuhou?
Mohu vykoupat rozinky v rumu, nakyne to? <3
Musí být Hera, nebo stačí máslo?

Maryje: <3 díky! :-K

Připojuji se ke chvále receptu. S těstem se velice dobře pracuje, krásně voní a znamenitě chutná (ostatně jako všechny vaše recepty, které jsem vyzkoušela, včetně kvasových). Děkuji a přeji krásné Velikonoce :-)

zlatovlaska, Jenda1: děkuji Vám oběma, mám z toho radost :-K:-*

Ivuš, já ten recept používám třetím rokem, je skvělý. :yes: Podle tohoto receptu dělávám i dvě vánočky (pletu ze šesti pramenů). :yes:

Tématické fráze:
velikonoční mazanec top recepty, velikonoční mazanec recept, mazanec velikonoční, pekarnomanie mazanec, recept na velikonoční nadýchaný mazanec, luxusně nadýchaný mazanec recept, velikonoční mazanec

Suroviny:
voda, med, droždí, mouka hladká, voda, šťáva citronová, žloutek, cukr, cukr vanilkový, sůl, tuk hera, kůra citronová, rozinky, mouka hladká, bílek

Přidat fotografie receptu