Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 332 kJ / 7 250 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 128,44 g |
Tuky | 404,46 g |
Vláknina | 46,36 g |
Cholesterol | 1,50 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 8,60 g |
Sacharidy | 750,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme v míse (já používám skleněnou), zasypeme asi 2 PL cukru krystalu (odebrané z daného množství v receptu) a zalijeme teplým mlékem. Rozmícháme metličkou, aby se krásně droždí rozpustilo a ještě vmícháme 2 PL hladké mouky (odebrané z daného množství v receptu) a promícháme znovu. Necháme na teplém místě "nastartovat".
Krok 2: Máslo rozpustíme buď na plotně nebo v mikrovlnce, ale aby bylo vlažné, ne horké (popř. necháme trochu zchladnout), do něj zamícháme mascarpone a snažíme se tuto směs dobře rozmíchat, aby v ní nebyly hrudky. Poté přidáme 1 vejce, 2 žloutky a promícháme.
Krok 3: Máslovo-mascarpone směs zamícháme do naší velké mísy, kde už se nastartovaly kvasnice a začneme přidávat veškerý zbytek surovin z receptu, kromě věcí na potření a čokoládových kousků (ty dáváme až po nakynutí, aby se nám v těstě nerozpustily). Množství mandlí dáváme jen půlku (druhá půlka přijde nahoru jako ozdoba). Promícháme v krásné hladké těsto (kdo má možnost použít robota s hákem bude to jednodušší, kdo nemá, zbývají ruce popř. pekárna na chleba program těsto). Vypracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě kynout.
Krok 4: Nakynuté těsto si vybalíme z folie, přimícháme čokoládové kousky a vytvarujeme krásný kulatý bochánek, popř. můžeme uplést věnec ze 3 copů (záleží na každém co zvolí). Přemístíme do kulaté formy (dortové), popř. na plech, ale je vhodné udělat z alobalu okraje, neboť těsto je jemné a když ho necháte jen tak, na plechu trochu se rozteče do stran. Proto je vhodné zvolit dortovou formu, která vám jej udrží.. Pokud volíte tvar věnce, doporučuji ještě doprostřed dát nějakou vyhovující menší formu, aby vám i střed držel tvar.. Necháme ještě trochu nakynout, asi tak 15 minut. Poté potřeme směsí z vajíčka, mléka a cukru a dáme péct.
Krok 5: Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 30 minut. Kontrolujte špejlí, zda-li je propečený střed.. Popřípadě necháme péci déle. Věnec se peče kratší dobu, na kulatý mazanec je potřeba víc času.
Zveřejněno 16. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle Majkla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VzXO
Moje poznámka
Mazanec podle Majkla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VzXO
Nejnovější recepty
Bůček na neděli
Přidáno před 6 hodinami
Filety z Aljašky s hráškovým pyré a glazovanou mrkví
Přidáno před 10 hodinami
Ořechová vláčná bábovka
Přidáno před 11 hodinami
Rychlé nudle s masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Šťáva z červené řepy
Přidáno 13. 1. 2025 19:52
Nakládaná červená řepa
Přidáno 13. 1. 2025 18:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Holka u plotny radí: Domácí zázvorové kostky s pomerančem a kurkumou skvěle ochutí čaj i vodu a dodají vitaminy
Křupavá pivní sláma. Hranolky z chleba jsou vynikající levnou a rychlou chuťovkou a báječné jsou nejen k pivu
Martin Zounar zjistil, jak zhubnout a netrápit se u toho: Strava je základ, 10 kg už mám dole, říká populární herec
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vajíčková pomazánka MŇAM
Kava 2 před 1 hodinou
Nadýchaná banánová buchta
Jana130978 před 4 hodinami
Křupavá tortilla
Dannulka před 6 hodinami
Šťouchanice z brambor, slaniny a kysaného zelí
MarcelaPa před 6 hodinami
Mleté maso s kolínky
Joey1 před 9 hodinami
Česneková kroupová polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Krůtí směs po uzenářsku
mamina58 před 10 hodinami
Kapustová polévka se sýrem
Kajkajak před 10 hodinami
Vepřová krkovice dušená s houbami
Marketka3 před 10 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
jtrecepty před 12 hodinami
Tématické fráze:
mazanec z mascarpone,
velikonoční mazanec s čokoládou,
mazanec s mascarpone,
recepty od majkla,
chleba podle majkla,
mazanec s maskarpone,
kuchař majkl recept na kváskový chléb,
pečení podle majkla,
velikonoční mazanec s mascarpone,
kynutý mazanec s maskarpone,
nejlepší recept na velikonoční mazanec od majkla,
jak velké množství mascarpone,
recepty majkla,
recepty podle majkla,
aby bochánek aby při pečení držel tvar,
čokoládový dort od majkla,
kuchar majkl,
peceni chleba dle majkla,
vanočka od majkla
Suroviny:
droždí,
cukr krystal,
mléko,
mouka hladká,
máslo,
mascarpone,
vejce,
žloutek,
sůl,
extrakt vanilkový,
rozinky,
lupínky mandlové,
mouka polohrubá,
čokoládové vločky,
cukr moučkový,
mazanec
Komentáře