Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky II

Sladký staročeský pokrm, připravený z brambor, posypaný mákem smíchaným s cukrem. Řeč je samozřejmě o tradičních škubáncích, které můžete také znát pod názvem kucmochy. Jsou jednoduché, syté a výborné.

Hodnocení receptu je 4,9 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jollka jollka

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, pokrájíme zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Vodu z brambor slijeme a uchováme. Krok 2: Část vody přilijeme zpět do brambor, zasypeme hladkou mouku, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme 15 minut dojít, aby se mouka propařila. Krok 3: Poté brambory rozšťoucháme co nejvíce dohladka, a roztíráme ke stěnám hrnce. Pokud je třeba, můžeme přilít trochu vody z brambor. Krok 4: Zhruba po 10 minutách přestane bramborová hmota lepit. Můžeme trochu přisolit. Krok 5: Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Mák smícháme s cukrem. Krok 6: Omaštěnou lžící vykrájíme malé škubánky, posypeme smíchaným mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

TIP: Jak tvarovat noky a škubánky pomocí dvou lžic

Zveřejněno 16. 6. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škubánky II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRV5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škubánky II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRV5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Dost mě udivuje, že nikdo nenapsal, že se díky čepici z hladké mouky udělaly hrudky, které pak nešly rozmíchat dohladka. Hodnotilo přitom 33 lidí.

EvaSk: když těsto pořádně propracujete tak žmolky nemáte.

Za mně škubánky velká dobrota, požitek a slast. S mákem nebo klidně já mohu i s opraženou strouhankou. Děkuji za recept a těším se až tento vyzkouším.:yes:

Škubánky z hladkou moukou dělala moje mamka a dělám i já jsou výborné.Jen někdy dělám že vykrájím jablka dám dusit na plotnu ,přihodím k tomu 2až 3 hřebíčky a kousek celé skořice . A podušené osladím .A místo maku na ně dám rozvařená jablíčka.

No a škubánky s pracharandou, tak to je něco! :yes::-)

já je znám od mamky. Už nevím, co vařit, tak přišla řada na škubánky :-). Akorát mi včera odešel mixér do věčných lovišť a šťouchátko nemám, takže vidlička to jistí. To bude zase výzva :-D.

Jani takovej kopeček jako je na fotkách vyzkoušej nic tím nezkazíš neboj:-p

jollka:KOlik té mouky prosím dáváte?? Děkuji za odpověď. Jana

Vzpomněla jsem si tímto receptem na babičku,která je dělávala.Moc :-práda jsem si dala po x letech:-)

:yes: jednoduché a dobré:-K

Dnes jsem škubánky vařila...jsou opravdu výborné...!!!...a jednoduché..., dělala jsem k tomu špenát, který milujem...manžel si dal tu práci, udělal kuličky, obalil v hrubé mouce, vznikly z toho vynikající krokety...!!!...

Jsem ráda že chutnali že bych si je taky udělala,asi zitra děláte mi chutě:-p

:yes:dnes jsem je vařila..:-Kděkuji za výborný recept:-*

Lenypruchy 12. 11. 2011 17:57
:yes:Moc dobré,děti se olizovali až za ušima:-p

Koukám na to jako sova z nudlí:-O, já jsem vždycky dávala mouku až po uvaření, takže toto musím opravdu zkusit;-).Dávám bodík:yes:

Toto je vec (škubánky), ktorú som ešte nikdy nejedla...Vidím, že nastal čas na odskúšanie...Kvitujem ten "inakší" spôsob prípravy, preto +!

vazne jsou super:yes:

Tématické fráze:
skubanky, skubanky recept, skubanky se strouhankou, opečené škubánky, škubánky smažené, smažené škubánky, škubánky s hladkou moukou, šusterka, vaření škubánky, šusterky, vyborne skubanky, recept škubánky, škubánky opečené, jak se vaří škubánky, jednoduché škubánky, škubánky s mákem, pečené škubánky, recept na škubánky, opečené škubánky s mákem, vaření opečené škubánky

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, cukr, mák, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu